Waarom zijn geurkaarsen slecht voor je? Mijn echte advies

geurwolkje geurkaarsen

Geurkaarsen: een gezellige sfeer of een gevaar voor je gezondheid? Hoewel ze een warme en uitnodigende sfeer creëren, heb wij altijd zorgen gehad over onze gezondheid en welzijn, vooral bij het branden van paraffine- en aardoliebasis kaarsen.

Blijf vooral lezen terwijl we in de potentiële risico's geassocieerd met traditionele geurkaarsen duiken en een veiliger alternatief gaan verkennen: 100% Natuurlijke Sojawas Geurkaarsen.

In dit artikel leer je:

 • Het verschil tussen paraffine kaarsen en natuurlijke kaarsen.
 • Gezondheidsproblemen gekoppeld aan traditionele geurkaarsen.
 • De voordelen (en veiligheid) van het kiezen van 100% natuurlijke sojawas kaarsen.

Waarom zijn geurkaarsen zo populair?

Geurkaarsen zijn populair en wij weten wel waarom. Ze bieden een gevoel van ontspanning en kalmte, helpen om stress en angst te verminderen.

Je kent het vast wel: na een lange dag kruip je lekker op de bank met je partner, voetjes onder een dekentje en je steekt een heerlijke geurkaars aan - Hmm... een van onze favoriete vrijetijdsbestedingen. 

Als dat nog niet overtuigend genoeg is, zijn hier nóg meer redenen om van geurkaarsen te houden:

 1. Aromatherapie voordelen: Ze bieden ontspanning en stressverlichting. Bijvoorbeeld, lavendelgeurkaarsen helpen bij ontspanning, terwijl citrusgeuren energieniveaus verjongen.
 2. Sfeerverhoging: Geurkaarsen voegen een warme, intieme sfeer toe, vooral tijdens de koudere maanden. Ze bieden zachte verlichting, creëren een gezellige en uitnodigende sfeer die meer rustgevend is dan heldere kunstlichten.
 3. Decoratieve aantrekkingskracht: Verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen, zijn geurkaarsen veelzijdig in huisdecoratie. Ze kunnen dienen als elegante middelpunten of accentstukken, die verfijning en karakter aan elke kamer toevoegen.
 4. Geheugenassociatie: Geuren hebben de kracht om herinneringen en gevoelens van nostalgie op te roepen. Bijvoorbeeld, natuur-gerelateerde geuren kunnen je herinneren aan vakanties of jeugdervaringen.

Het vergelijken van op aardolie gebaseerde en volledig natuurlijke geurkaarsen

De wereld van geurkaarsen is divers, maar wordt voornamelijk opgesplitst in twee categorieën: op aardolie gebaseerde en natuurlijke geurkaarsen. Het begrijpen van deze verschillen kan je helpen een goede keuze te maken over de kaarsen die je thuis brandt.

Op aardolie gebaseerde kaarsen:

Traditionele op aardolie gebaseerde kaarsen, zoals paraffine was kaarsen, kunnen je charmeren met hun langdurige gloed, maar onder de oppervlakte ligt een diepere zorg. Ontdek de potentiële nadelen van deze kaarsen, inclusief hun impact op de binnenluchtkwaliteit en het milieu.

 • Zeer goedkoop: Goedkope kaarsen gebruiken paraffinewas, gemaakt van fossiele brandstoffen en produceren vieze zwarte rook.
 • Geurintensiteit: Bekend om effectief ruimtes te doordringen met sterke, langdurige geuren.
 • Binnenluchtkwaliteit: Verbrande paraffinekaarsen kunnen gifstoffen en roet vrijgeven, wat bijdraagt aan luchtvervuiling binnenshuis.

 Wat zit er in paraffinewas kaarsen?

Paraffinewas komt van de raffinage van aardolie - ja, dezelfde stof die wordt gebruikt voor brandstof!

Fabrikanten voegen vaak een beetje stearinezuur of microkristallijne was toe om de textuur en brandeigenschappen aan te passen. Om je zintuigen te boeien, worden synthetische geuren en kleurstoffen gemengd voor die heerlijke geur en kleur.

En zeker, paraffinegeurkaarsen zijn goedkoper, maar wat is de echte prijs die we betalen (voor onze gezondheid en welzijn)?

Wanneer je paraffinekaarsen brandt, kunnen ze niet zo vriendelijke chemicaliën in de lucht vrijgeven. Gifstoffen en roet kunnen meeliften met de flakkerende vlammen, wat bijdraagt aan luchtvervuiling binnenshuis.

Het is alsof je ongewenste, ongelukkige gasten uitnodigt in je gezellige huis. Dus terwijl paraffinekaarsen misschien de sfeer zetten, is het essentieel om de mogelijke afwegingen voor die rustgevende ambiance te overwegen.

Laten we een schoner en groener alternatief verkennen: natuurlijke geurkaarsen.

100% Natuurlijke Geurkaarsen

In tegenstelling tot natuurlijke kaarsen, zoals die gemaakt van 100% sojawas, bieden ze een schoner en milieuvriendelijker alternatief. Sojawas wordt afgeleid van sojabonen, waardoor het een hernieuwbare en biologisch afbreekbare bron is. Niet alleen branden deze kaarsen schoner, maar ze produceren ook minder roet en giftige chemicaliën.

Het gebruik van essentiële oliën voor geur voegt een extra laag natuurlijk voordeel toe, aangezien deze oliën vaak afkomstig zijn van planten en een authentiekere geurervaring bieden zonder de gezondheidsrisico's die gepaard gaan met synthetische geuren.

geurwolkje aroma diffusers

Voordelen van 100% Natuurlijke Sojawas Geurkaarsen

 • Milieuvriendelijke keuze: Gemaakt van hernieuwbare en biologisch afbreekbare sojabonen, waardoor de milieu-impact wordt verminderd.
 • Schoner branden: Minimaal roet en gifstoffen voor verbeterde binnenluchtkwaliteit.
 • Authentieke geur: Versterkt met natuurlijke essentiële oliën, biedt een gezondere en authentiekere geurervaring. Naarmate we verder verkennen worden de verschillen tussen deze twee soorten kaarsen duidelijker, vooral met betrekking tot hun impact op gezondheid en milieu.

 Gezondheidsrisico's van traditionele geurkaarsen

We weten allemaal dat het inademen van petroleumdampen slecht is voor onze gezondheid. Dus waarom zou een op petroleum gebaseerde kaars beter zijn?

Hier is wat onderzoek dat ik heb gevonden dat de mogelijke gevaren van het branden van geurende paraffinekaarsen thuis laat zien:

 • Toxische emissies: Een van de belangrijkste zorgen met op petroleum gebaseerde kaarsen is de afgifte van giftige chemicaliën bij verbranding. Studies hebben aangetoond dat deze kaarsen stoffen zoals tolueen en benzeen kunnen uitstoten, bekende kankerverwekkende stoffen. Deze emissies kunnen bijdragen aan luchtvervuiling binnenshuis en gezondheidsrisico's opleveren, vooral bij langdurige blootstelling.
  Californië's Hazard Communication Standard/OHSA-regelgeving merkt op dat tolueen het centrale zenuwstelsel kan schaden, wat leidt tot symptomen zoals hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en slaapstoornissen. Het Environmental Protection Agency (EPA) meldt verder dat zelfs minimale blootstelling aan tolueen kan resulteren in terugkerende hoofdpijn, misselijkheid en verhoogde vermoeidheid.
 • Impact op de luchtwegen: Het branden van paraffinekaarsen kan ook de luchtkwaliteit binnenshuis beïnvloeden en problemen verergeren voor mensen met astma of allergieën. De roet en deeltjes die vrijkomen, kunnen de luchtwegen irriteren, wat leidt tot ongemak en mogelijke ademhalingsproblemen. Deze effecten kunnen nog meer uitgesproken zijn voor mensen met bestaande ademhalingsaandoeningen, vooral die met astma.
 • Chemische geurstoffen: Naast de was zelf, kunnen de synthetische geurstoffen die vaak in traditionele kaarsen worden gebruikt, ook een bron van zorg zijn. Deze geurstoffen kunnen ftalaten bevatten, chemicaliën die in verband worden gebracht met hormonale verstoringen en andere gezondheidsproblemen. Mensen die gevoelig zijn voor kunstmatige geuren kunnen hoofdpijn, duizeligheid of allergische reacties ervaren.

Zijn de risico's die gepaard gaan met traditionele geurkaarsen het waard?

Het feit is dat natuurlijke kaarsen veel te bieden hebben boven hun op petroleum gebaseerde tegenhangers. Hier zijn enkele overtuigende voordelen die je misschien doen overwegen om over te schakelen op natuurlijke kaarsen voor een schonere en groenere kaarslichtervaring.

De Voordelen van Natuurlijke Sojawas Kaarsen

Overschakelen naar 100% natuurlijke sojawas geurkaarsen is meer dan alleen een trend; het is een gezondheidsbewuste en milieuvriendelijke keuze. Deze natuurlijke kaarsen bieden verschillende voordelen ten opzichte van hun benzineachtige alternatieven.

 • Gezondere luchtkwaliteit: Sojawas brandt schoner dan paraffinewas, wat resulteert in minder roet en giftige chemicaliën. Dit betekent een betere luchtkwaliteit in uw huis en een verminderd risico op gezondheidsproblemen die samenhangen met luchtvervuiling binnenshuis. Voor mensen die gevoelig zijn voor verontreinigende stoffen of met ademhalingsaandoeningen, kunnen sojakaarsen een frisse lucht zijn.
 • Milieuvriendelijk: Omdat ze gemaakt zijn van sojabonen, een hernieuwbare bron, hebben sojawaskaarsen een kleinere ecologische voetafdruk. Ze zijn biologisch afbreekbaar en produceren minder koolstofemissies, waardoor ze een duurzamere keuze zijn voor milieubewuste consumenten.
 • Lange brandtijd: Sojawas heeft een lager smeltpunt dan paraffinewas, waardoor kaarsen langzamer en gelijkmatiger branden. Deze verlengde brandtijd betekent dat u langer van uw geurkaars kunt genieten, waardoor het op de lange termijn kosteneffectiever wordt.
 • Natuurlijke geuren: Het gebruik van etherische oliën in deze kaarsen zorgt voor een natuurlijke en aangename geurervaring. Etherische oliën worden uit planten gewonnen, en bieden niet alleen heerlijke geuren, maar kunnen ook therapeutische eigenschappen hebben, wat bijdraagt aan de algehele welzijnsvoordelen van de kaarsen.
 • Geen schadelijke toevoegingen: In tegenstelling tot veel traditionele kaarsen, zijn 100% natuurlijke Sojawaskaarsen met etherische oliën vrij van schadelijke chemicaliën en toevoegingen. Deze zuiverheid zorgt ervoor dat je geen ongewenste toxines in je huis introduceert bij het genieten van de warmte en geur van een kaars.

Met natuurlijke sojawaskaarsen kies je niet alleen voor een veiliger alternatief; je ondersteunt ook een gezondere levensstijl en een duurzamere wereld. 

Hoe Kies Je Veilige Geurende Kaarsen

Het kiezen van de juiste geurende kaarsen is cruciaal om te zorgen dat je huisomgeving veilig en gezond is. Hier zijn enkele tips om je te helpen bij het selecteren van hoogwaardige natuurlijke geurende kaarsen en hoe je ze correct gebruikt.

Selecteren van hoogwaardige natuurlijke kaarsen

 • Controleer de was: Zoek naar kaarsen gemaakt van 100% natuurlijke sojawas of andere natuurlijke wassen zoals bijenwas. Vermijd paraffinekaarsen, omdat ze schadelijke toxines kunnen uitstoten.
 • Begrijp de geur: Kies voor kaarsen met natuurlijke etherische oliën in plaats van synthetische geurstoffen. Etherische oliën bieden een natuurlijk aroma en kunnen minder irriterend zijn voor mensen met gevoeligheden.
 • Lees het etiket: Transparantie in ingrediënten is essentieel. Kies merken die hun ingrediënten duidelijk vermelden en vermijd die met vage of onvolledige informatie.
 • Overweeg de lont: Kies voor kaarsen met lonten gemaakt van natuurlijke vezels zonder metalen kernen. Lood of zink in lonten kunnen schadelijke deeltjes vrijgeven bij verbranding.
 • Duurzame verpakking: Geef de voorkeur aan kaarsen die in recyclebare of herbruikbare verpakkingen komen, wat een toewijding aan milieuvriendelijkheid weerspiegelt.

Tips voor het veilig genieten van geurende kaarsen

 • Juiste ventilatie: Brand kaarsen altijd in een goed geventileerde ruimte om de ophoping van verontreinigende stoffen te voorkomen.
 • Veilige plaatsing: Houd kaarsen uit de buurt van ontvlambare objecten en buiten bereik van kinderen en huisdieren. Laat nooit een brandende kaars onbeheerd achter.
 • Trim de lont: Trim de lont regelmatig tot ongeveer 6 mm om een schone verbranding te garanderen en roetophoping te voorkomen.
 • Brandtijd: Vermijd het branden van kaarsen langer dan vier uur achter elkaar om oververhitting en overmatige roetproductie te voorkomen.
 • Opslag: Bewaar kaarsen op een koele, droge plaats en uit direct zonlicht om de geur te behouden en vervorming te voorkomen.

Onthoud dat het investeren van een beetje tijd in het kiezen van de juiste kaars een aanzienlijk verschil kan maken in je binnenluchtkwaliteit en algeheel welzijn.

Laatste gedachten

Dus, zijn geurende kaarsen slecht voor je? Het antwoord hangt af van het type kaars dat je van plan bent te branden. Terwijl natuurlijke aromatische kaarsen warmte en geur aan ons leven kunnen brengen, hebben op petroleum gebaseerde kaarsen potentiële gezondheidsrisico's vanwege kankerverwekkende stoffen (kanker veroorzakende middelen) zoals benzeen.

Ondanks hun populariteit, zijn paraffine- en petroleumgebaseerde kaarsen – naar onze mening – een gevaar voor onze gezondheid en omgeving.

Geurende kaarsen bieden een moment van ontspanning en vrede. Echter, de verborgen kosten kunnen meer zijn dan alleen het prijskaartje.

Gelukkig kunnen we genieten van dezelfde gezellige sfeer en de gezondheidsrisico's vermijden met natuurlijke sojawas-geurende kaarsen. Ben jij klaar om ze uit te proberen?