Alles wat je moet weten over de gevarensymbolen op flesjes etherische olie

gevaren tekens en etherische olie

Je hebt net een flesje etherische olie gekocht. Hmmm, wat ruikt dat lekker! Je pakt even de gebruiksaanwijzing erbij om te controleren hoeveel druppeltjes je nodig hebt, en dan zie je ineens allemaal spannende symbolen. Oei! Heb je zojuist een gevaarlijk product gekocht?

Nee hoor! Wij leggen het uit.

Waarom staan er gevarensymbolen op etherische olie?

Etherische oliën zijn als kleine wonderen uit de natuur, die al eeuwenlang onze zintuigen prikkelen en ons welzijn een boost geven. Of het nu gaat om het opfleuren van onze dag of het helpen ontspannen na een lange week, deze geurige extracten zijn kleine helpertjes in ons dagelijks leven. Maar zoals je weet.. "with great power comes great responsibility"!

In 2015 heeft Europa nieuwe voorschriften ingevoerd voor het labelen van etherische oliën, bekend als de GHS-wetgeving. Deze regels vereisen specifieke waarschuwingssymbolen op de flesjes. Deze symbolen fungeren als richtlijnen om ons te helpen begrijpen hoe we deze waardevolle oliën veilig kunnen gebruiken.

Deze wetgeving is van toepassing op chemische producten, en etherische oliën vallen hier ook onder vanwege de natuurlijke chemische stoffen die ze bevatten, zoals linalool en geraniol, die van nature voorkomen in veel planten, bloemen en fruitsoorten. Hoewel deze stoffen natuurlijk zijn, betekent dit niet automatisch dat ze onschadelijk zijn.

Het enige aspect waar de GHS-wetgeving geen rekening mee houdt, is de dosering van de producten. Het potentiële gevaar ligt voornamelijk in het gebruik van grote hoeveelheden. Daarom moeten dezelfde waarschuwingssymbolen worden gebruikt voor zowel een vat van 100 liter etherische olie sinaasappel als voor een flesje van 5 milliliter etherische olie sinaasappel. Het spreekt voor zich dat de gevolgen van een ongeluk met 100 liter olie aanzienlijk anders zijn dan die van 5 milliliter.

 

gevaren symbolen etherische olie


Waarom hebben sommige etherische olië verkopers deze gevarensymbolen niet op hun etiket staan?

Helaas zijn er verkopers die geen echte 100% pure etherische oliën verkopen, maar het wel als zodanig aanbieden. Of ze houden zich simpelweg niet aan de wetgeving en nemen het risico van een zeer hoge boete voor lief. Uiteraard houdt het GHS strenge toezicht maar uiteraard kunnen hun er ook soms een aantal niet in zicht hebben. Je kan altijd een melding hiervan doen. 

Bij Geurwolkje streven we ernaar om altijd volledig in overeenstemming met de wetgeving te handelen. Dit betekent dat we soms wat meer tijd nodig hebben voordat we een product 'schap'-klaar hebben, maar we staan voor kwaliteit en willen ervoor zorgen dat iedereen op een veilige manier kan genieten van echte, pure natuurlijke etherische oliën. We geloven dat transparantie en eerlijkheid essentieel zijn bij het leveren van producten die bijdragen aan het welzijn van onze klanten. Daarom vind je op onze etiketten de nodige waarschuwingssymbolen, zodat je met vertrouwen kunt genieten van de magie van etherische oliën zonder je zorgen te hoeven maken over mogelijke risico's. Je gezondheid en welzijn zijn voor ons van het grootste belang.

 

etherische olie gevaren symbolen regels

Puur natuur, etherische olie en gevaren symbolen

Desalniettemin is de GHS-wetgeving een waardevolle regelgeving die ons bewust maakt van mogelijke risico's. Deze symbolen informeren ons niet alleen over de eigenschappen van de oliën, maar ook hoe we ze met zorg en respect moeten hanteren. Hoewel puur natuurlijke etherische oliën in grote hoeveelheden potentieel te krachtig zijn voor menselijk gebruik, betekent dit niet dat ze gevaarlijk zijn.

De symbolen op de flesjes etherische olie moeten worden gezien als vriendelijke waarschuwingen, vergelijkbaar met een attente vriend die zegt: "Pas op, heet!" wanneer je een hete drank aanraakt. Het gebruik van etherische oliën vereist aandacht en zorgvuldigheid vanwege hun geconcentreerde en krachtige aard.

Het verspreiden van etherische olie in een hoogwaardige diffuser met water is de veiligste manier om ervan te genieten, omdat het geleidelijk de geur in de ruimte verspreidt. Als we de instructies volgen en ze zorgvuldig gebruiken, kunnen etherische oliën veilig worden ingezet en bieden ze tal van voordelen. De waarschuwingssymbolen herinneren ons aan de juiste dosering, toepassing en het respectvol omgaan met deze heerlijk geurende oliën. Met deze zorgvuldigheid kunnen etherische oliën een veilige en liefdevolle toevoeging zijn aan ons dagelijks leven.

veiligheid en diffusers

Welke gevarensymbolen staan op etherische olie?

Laten we samen de gevarensymbolen op flesjes etherische olie ontdekken! Elk symbool vertelt ons iets waardevols wat ervoor zorgt dat we zorgzaam met dit cadeautje van Moeder Natuur omgaan.

  • Ontvlambaar: Dit teken lijkt op een klein, dansend vlammetje. Het vertelt ons dat de olie kan branden als het te dicht bij vuur komt. Dus, we moeten het veilig bewaren, ver weg van kaarsjes of het fornuis.
  • Milieugevaarlijk: Dit symbool heeft een klein visje en een treurig boompje. Het herinnert ons eraan dat deze oliën, hoe heerlijk ze ook zijn, soms niet zo fijn zijn voor onze mooie natuur. Het is een natuurproduct, maar in een suuuuper geconcentreerde vorm. En te veel van het goede is natuurlijk nooit goed. We moeten ze dus niet in de natuur leeggooien, zodat onze dieren, vissen en bomen blij en gezond blijven.
  • Lange termijn gezondheidsgevaar: Dit teken lijkt op een persoon met sterretjes rond het hoofd. Het wil ons vertellen dat als we te veel van de olie gebruiken, het niet zo goed voor ons is. Net zoals te veel eten ons buikpijn geeft. We moeten deze oliën dus in de juiste hoeveelheid vernevelen. Volg daarom altijd ons doseringsadvies.
  • Acute gezondheidseffecten: Een klein uitroeptekentje. Vergelijk het met een verkeersbord dat zegt: "Let op! Wees voorzichtig!" Het betekent dat de olie onze huid een beetje kriebelig kan maken, of ons laten niezen als we er te veel van inademen. Dus, we gebruiken maar een klein beetje, en altijd op een veilige manier.
  • Bijtend: Dit symbool lijkt op een reageerbuisje dat iets op een hand laat vallen. Het is een herinnering om extra voorzichtig te zijn en de olie niet direct op onze huid te smeren. We willen natuurlijk niet dat onze huid geïrriteerd raakt!
  • Giftig: Een doodshoofdje. Het vertelt ons dat de olie heel slecht kan zijn als we het innemen. Wij adviseren daarom ook NOOIT om etherische olie te consumeren. Alleen te vernevelen en (verdund met een draagolie) op de huid aan te brengen.

symbolen gevaar etherische olie

Deze symbolen dienen dus als veilige reminder op onze flesjes etherische olie. Ze helpen ons om ze op een veilige en liefdevolle manier te gebruiken, zodat we er het allermeeste plezier van kunnen hebben. Door naar deze symbolen te luisteren en ze te respecteren, kunnen we zorgen dat we altijd veilig en happy zijn met onze favoriete geurtjes in huis!

Etherische oliën zijn echt kleine schatten uit de natuur, vol met geuren die ons blij maken, ontspannen en soms zelfs beter kunnen laten voelen. Ze zijn veilig om te gebruiken, zolang we maar onthouden dat ze super geconcentreerd zijn. Dat betekent dat een klein druppeltje al heel krachtig is.

Gebruik dus altijd je gezonde verstand. Net zoals we voorzichtig zijn met andere krachtige dingen in het leven, zoals de zon op een hete zomerdag. Een beetje van deze olie kan al veel doen, dus we hebben niet veel nodig om van de magie te genieten.

Dus, met een klein beetje zorg, aandacht en een groot hart, kunnen we volop genieten van de wonderschone wereld van etherische oliën. Blijf nieuwsgierig, blijf leren en blijf genieten van al het moois dat de natuur ons te bieden heeft!

Ook interessant: Etherische olie of geurolie? Wat is beter?