Etherische olie of geurolie? Wat is beter?

Etherische olie of geurolie? Wat is beter?

Hier bij Geurwolkje zijn wij ontzettend trots op ons brede assortiment etherische oliën! Elk olietje heeft zijn eigen unieke geur en eigenschappen en is goed voor zowel de lichamelijke als de mentale gezondheid. Maar naast etherische olie bestaat ook geurolie. Wat is het verschil tussen etherische olie en geurolie? En wat is beter?

Wat is etherische olie?

Etherische olie (in het Engels ‘essential oil’ genoemd) is een olie die gemaakt is van extracten van planten, bloemen en kruiden. Alle ingrediënten komen rechtstreeks uit de natuur en zijn 100% plantaardig en natuurlijk! De oliën zijn super geconcentreerd en behouden de geur en effecten van de natuurlijke bron.

Etherische olie wordt gemaakt door middel van een ingewikkeld destillatieproces. Vluchtige stoffen die losgelaten worden door planten of bloemen worden door warmte uitgelokt. Door de planten dus te behandelen met warme stoom, vervliegen de stoffen uit de plant of bloem, met de stoom mee. Wanneer de stoom weer wordt afgekoeld verandert het weer in water, met de opgevangen olie erin. Omdat water en olie niet kunnen mengen, kan de olie eenvoudig van het water gescheiden worden. Andere etherische oliën (zoals die van citrusvruchten) worden juist geperst, om zo de olie op te kunnen vangen via de stoom. Alle oliën in ons assortiment worden op deze manier gewonnen en zijn dus puur natuurlijk.

Wij zijn als mensen eigenlijk gemaakt om in de natuur te leven. We zijn dan wel zo ver ontwikkeld dat we allemaal in veilige huizen wonen, maar ons oerinstinct zit nog steeds in ons lichaam. Daarom komen we zo tot rust als we ons in de natuur begeven. Door het vernevelen van etherische olie haal je de natuur dichterbij en ervaar je dezelfde effecten op je gezondheid.

Deze natuurlijke geuren prikkelen namelijk ons limbisch systeem. Dat is het deel van onze hersenen wat zorgt voor onder andere emoties, emotioneel geheugen, genot en motivatie. Dat is dan ook de reden dat het vernevelen van etherische olie met een aroma diffuser zo veel doet met je gemoedstoestand. Daarnaast hebben sommige oliën ook nog extra werkingen zoals een antibacteriële werking, verbetering van de concentratie, verhoging van het libido en nog vele andere effecten. Mede dankzij deze redenen is etherische olie geschikt voor het beoefenen van aromatherapie!

Wat is geurolie

De termen etherische olie en geurolie worden nog wel eens door elkaar gebruikt. Maar toch zijn deze heel verschillend van elkaar. Beide zijn een olie die een geur verspreidt, maar het verschil zit hem in de ingrediënten. Waar etherische olie puur en alleen bestaat uit natuurlijke ingrediënten die gewonnen zijn uit het eerder besproken destillatieproces, is een geurolie (ook wel 'parfumolie' genoemd) in de meeste gevallen voorzien van synthetische of chemische ingrediënten, om zo een geur na te bootsen of te versterken.

Zo is geurolie te vinden in veel onnatuurlijke geurtjes, zoals bijvoorbeeld de geur van fris wasgoed. Deze geur is in de natuur niet te vinden, en is daarom gecreëerd op basis van chemische ingrediënten.

Het verdampen of verwarmen van zo’n geurolie verspreidt dus wel een lekker geurtje, maar heeft geen van de voordelen die etherische olie wel heeft, zoals het effect op de gezondheid en gemoedstoestand. Sterker nog, het inademen van chemische stoffen kan zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid! Geurolie is dus NIET geschikt voor aromatherapie

Wat is het verschil?

Samenvattend zit het grootste verschil dus op de manier waarop de oliën geproduceerd worden. Etherische olie wordt door destillatie gewonnen uit puur natuurlijke bronnen, zonder enkele chemische toevoeging. Geurolie bevat daarentegen synthetische stoffen die de geur nabootsen en versterken. Etherische olie beïnvloed het emotionele deel van onze hersenen, waardoor hier mentale (en zelfs lichamelijke) klachten mee verholpen kunnen worden, terwijl geurolie juist slecht kan zijn voor de gezondheid. Etherische olie is geschikt voor aromatherapie en geurolie niet.

Etherische olie of geurolie?

Dus, wat is beter? Etherische olie of geurolie? Ik denk dat je ons antwoord wel kan voorspellen na het lezen van dit verhaal. Wij zijn 100% team etherische olie! Het is goed voor de gezondheid, heeft een positief effect op het limbisch systeem, kan worden gebruikt voor aromatherapie en is 100% vegan!

Etherische olie kopen

Bekijk ons assortiment etherische oliën!

 

Beeldmateriaal: @esstherb