Draagolie voor etherische olie: zo meng je essentiële olie met je favoriete basisolie

plantaardige basis olie mengen met etherische olie

Draagolie heb je nodig om etherische olie op je huid te kunnen gebruiken. Je kunt etherische olie, ook wel essentiële olie genoemd, namelijk niet direct op je huid aanbrengen. Door een draagolie te mengen met etherische olie geniet je van de voordelen van etherische olie op je tere huidje, en ervaar je ook de pluspunten van een fijne draagolie. In deze blog leggen we je uit waarom je essentiële olie altijd eerst moet verdunnen en hoe je dit doet. Ook duiken we in alle soorten draagolie, die ook wel basisoliën worden genoemd. Lees snel meer!

 

Draagolie voor etherische olie

Je hebt een draagolie voor etherische olie nodig wanneer je het op je huid aan wilt brengen. Essentiële olie mag nooit direct op de huid aangebracht worden, daarvoor is deze oliesoort te sterk. Wanneer je dit wel doet kun je last krijgen van irritaties. En dat wil je niet! Maar grote kans dat je wél wilt genieten van alle bijzondere voordelen van etherische olie – ook op je huidje. Gelukkig is daar een oplossing voor. Je kunt essentiële olie namelijk veilig mengen met een draagolie. Een draagolie, ook wel een basisolie genoemd, is een plantaardige olie die je veilig kunt aanbrengen op je huid. Je kunt een speciale draagolie kopen. Dan geniet je van extra veel voordelen voor je huid. Dit zijn basisoliën die van zichzelf goede eigenschappen bevatten voor jouw huid. Maar grote kans dat je ook al een basisolie in huis hebt staan… Later in deze blog gaan we uitgebreid in op de verschillende soorten draagolie.

 

Kan je etherische olie mengen met water?

Etherische olie mengt niet met water. De oliemoleculen en watermoleculen zullen elkaar afstoten. Dan blijft de olie als het ware ‘liggen’ op het water: er ontstaan twee lagen van de aparte stoffen. Hierdoor is een mengsel van alleen etherische olie en water dan ook niet veilig. Je huid komt nog steeds in direct contact met de essentiële olie als je dit mengsel aanbrengt, omdat het water de essentiële olie niet zal opnemen en dus verdunnen.

Kortom: je kunt etherische olie nooit direct mengen met water en hebt dus echt een draagolie voor etherische olie nodig als je het op je huid wilt aanbrengen. Deze draagolie, of basisolie, fungeert dan als een emulgator. Dat is een moeilijk woord voor een stofje dat helpt bij het mengen van twee aparte stoffen die normaal niet of nauwelijks met elkaar mengen. De draagolie zorgt er dus voor dat het water en de etherische olie wél met elkaar kunnen mengen.

Wil je dus wat etherische olie toevoegen aan een lekker warm bad? Zorg er dan altijd voor dat je de etherische olie eerst vermengt met een draagolie. En wanneer je de essentiële olie direct op je huid aan wilt brengen; vermeng het dan niet met water, maar altijd met een draagolie.

Klinkt dat nou heerlijk in jouw oren! Dan vind je deze blog vast ook en zeker leuk om te lezen!  In bad met etherische olie en Skintox

 

met etherische olie in bad

  

Hoe moet je etherische olie mengen?

Je begrijpt nu dat je essentiële olie altijd met een draagolie moet mengen, en nooit direct met water. Nu is het nog belangrijk dat je hierbij de juiste verhoudingen kent om ook zelf aan de slag te gaan! Zo kun jij ook zelf etherische olie mengen met basisolie.

Hoe meng je nu etherische olie met een draagolie? Etherische olie meng je als volgt met basisolie. Je hebt nodig: een fijne draagolie naar keuze en je favoriete etherische olie. Je mengt vervolgens per eetlepel van de draagolie één druppeltje etherische olie. Je kunt er altijd voor kiezen om je mengsel nog iets meer te verdunnen door meer draagolie toe te voegen. Bijvoorbeeld als je het te sterk vindt ruiken. Voeg nooit meer etherische olie dan aanbevolen toe.

Vervolgens kun je je mengsel van etherische olie en basisolie weer met water mengen, bijvoorbeeld wanneer je in bad wilt of een fijn voetenbadje wilt maken. Je kunt niet direct etherische olie met water mengen want dan zullen beide stoffen niet met elkaar vermengen. Vermeng dus altijd eerst de etherische olie met een basisolie – en vermeng dit daarna pas met water.

Ga je voor het eerst etherische olie (in)direct op je huid aanbrengen? Dan is het belangrijk om altijd uit te sluiten dat je er niet allergisch voor bent. Doe een druppeltje van het mengsel (van draagolie en etherische olie) op de binnenkant van je pols of op elleboogholte en wacht vierentwintig uur. Zorg ervoor dat je in dit etmaal het goedje er niet afwast (bijvoorbeeld onder de douche) en uit de buurt blijft van directe zon.

 

Basisolie: de soorten en werking

Draag- of basisolie is iets anders dan etherische olie. Basisolie is vettiger, heeft een andere samenstelling en ook niet zo’n sterke geur. Een basisolie moet ook veilig zijn voor je huid, zodat je deze op je huid kunt aanbrengen. Bij Geurwolkje kun je hele fijne plantaardige basisoliën kopen. Dit zijn onze Skintox basisoliën. Je kunt draagolie kopen, hieronder geven we je een overzicht zodat je een goede keuze kunt maken.

 

plantaardige basis olie goed voor je huid

 

Druivenpitolie

Je raadt het al – deze olie wordt gemaakt van druivenpitten. En is een echte alleskunner. Zowel met een vette als een droge huid biedt deze olie een uitkomst. Gebruik dit lekkere olietje bij een ouder wordend huidje. Of smeer het eens in je haar wanneer je last hebt van droog of beschadigd haar.

 

Jojobaolie

Jojoba zorgt voor een verzachtende werking en biedt dus hulp bij een sinaasappelhuidje of pukkeltjes. Dit olietje zorgt er echt voor dat je huid zo zacht wordt als satijn.

 

Amandelolie

Hele fijne olie als je snel last hebt van allergie of irritatie! We raden deze ook altijd aan bij tere huidjes. De olie is rijk aan proteïne en geeft je huid daarom wat extra kracht. Smeer deze over ruwe plekjes en je huid verzacht binnen de kortste tijd.

 

Avocado-olie

Avocado is niet alleen superhealthy voor je lichaam, het is ook een topper voor je huid! Het is wel echt een wat dikkere olie, dus daar moet je van houden. Maar we beloven dat hij geen vettig laagje zal achterlaten. Dit is ook echt een aanrader voor de ouder wordende huid.

 

Arganolie

Arganolie wordt gemaakt van de Arganboom. Doordat deze boom van nature een hoge concentratie vitamine E en onverzadigde vetzuren bevat is deze olie echt een powerbooster. Je kunt hem ook perfect gebruiken op je haar!

 

Kokosolie

Leuk pluspuntje: door de kokosgeur waan jij je direct in een tropisch paradijs! Daarnaast is kokosolie ook gewoon heel fijn om te gebruiken op je huid. Het helpt bijvoorbeeld bij droge plekjes. Je kunt deze olie ook perfect in je haar gebruiken, kneed wat olie door je haar en je pluis vermindert direct.

Misschien vind je dit ook interessant: Welke Skintox basis olie is het beste voor jouw huidtype?

natuurlijke verzorging plantaardig 

Draagolie in huis

Inmiddels weet je hoe je draagolie kunt mengen met etherische olie. En ook dat je draagolie dus kunt kopen. Elke basisolie heeft zo een unieke en bijzondere werking op jouw huid. Maar wist je dat je (waarschijnlijk) ook al een aantal draagoliën, of basisoliën, in huis hebt? Deze oliën hebben wel iets minder voordelen dan de draagolie die je speciaal hiervoor kunt kopen. Maar als je een snelle oplossing zoekt, dan werkt dit prima!

Je hebt dus een etherische olie nodig die je met een basisolie wilt mengen. Heb je de etherische olie bij de hand? Duik dan in je keukenkastje en ga op zoek naar de volgende producten.

 

Olijfolie

Olijfolie is een wat zwaardere olie die we meestal gebruiken om in te bakken, of als dressing voor bijvoorbeeld salades. De olie is veilig om op te eten en ook veilig om aan te brengen op je huid en haar. Deze olie kan ook als draagolie worden gebruikt en geeft je dus een makkelijke ‘instapper’ om eens te testen met het mengen van essentiële olie met een basisolie. Het nadeel van olijfolie is wel dat het een wat sterkere geur kan hebben, waardoor je de etherische olie er iets minder doorheen ruikt. Ook blijft olijfolie iets meer dan gewenst liggen op je huid, en kan het in je haar een vettige look geven. Dat is misschien niet altijd waar je op zoek naar bent.

 

Zonnebloemolie

Ook zonnebloemolie heb je waarschijnlijk wel ergens in een keukenkastje staan. Deze olie is gemakkelijk uit te smeren, en laat een minder vettig laagje achter op je huid dan olijfolie. Zonnebloemolie is niet zo sterk van geur. Daarom is het een fijne olie om te gebruiken als basisolie op je huid. Wat wij zelf merken is dat een wat ‘rijkere’ olie als jojobaolie of arganolie meer voordelen heeft voor je huid dan een wat eenvoudigere zonnebloemolie. Maar als je een snelle, makkelijke en iets goedkopere olie zoekt is zonnebloemolie zeker een goed instappertje om eens te experimenteren met het mengen van etherische olie met een draagolie!

 

Kokosolie

Misschien hebben we deze niet allemaal in huis, maar deze olie is wel echt upcoming om in te koken de afgelopen jaren! Je kunt deze olie ook gebruiken als basisolie. Zorg er wel voor dat je hem eerst even vloeibaar maakt door hem te verhitten. Bijvoorbeeld door de olie op te warmen tussen je handpalmen (even goed wrijven!), of hem au bain-marie te smelten. Op kamertemperatuur is kokosolie namelijk te hard om te mengen met een etherische olie.

Je hebt veel kwaliteitsverschillen tussen kokosolie, de ene olie is rijker dan de andere. Vaak is de prijs een goede indicatie voor de kwaliteit, maar dit zegt ook niet alles. Als je zeker wilt zijn van een goede kwaliteit kokosolie kun je ook eens kijken naar onze Skintox kokosolie