waar is etherische olie goed voor

Waarom je etherische olie in een luchtbevochtiger wilt gebruiken: de voordelen van aromatherapie op een rijtje!

July 07, 2022

Etherische olie is een prachtig product: het wordt onttrokken uit de natuur waardoor je er allerlei bijzondere effecten van kan ervaren. Het ruikt heerlijk en elke olie heeft ook een eigen interessante werking. Etherische olie kan je helpen om te ontspannen, nieuwe energie te ervaren of om de druk op je schouders na een lange dag te verlichten. Je kunt deze geur en voordelen ervaren door de etherische olie te gebruiken in combinatie met aromatherapie. Hierbij voeg je een paar druppeltjes etherische olie toe aan een luchtbevochtiger en verspreid je zo de olie door de kamer. Veel mensen denken dat je alleen baat hebt bij een heerlijke geur, maar het werkt veel verder dan de neus! In deze blog vertellen we je waarom je etherische olie graag in een luchtbevochtiger wilt gebruiken, wat de voordelen zijn en waar je op kan letten bij het kopen van een luchtbevochtiger of etherische olie.

 

Wat is etherische olie en waar is het goed voor? 

Om dit verhaal goed uit te leggen beginnen we bij de basis: wat is nu precies etherische olie? Het zijn oliën die koud geperst worden vanuit natuurlijke oorsprong: denk aan kruiden (rozemarijn), specerijen (kaneel), vruchten (citroen), takken (van de lavendelplant), bomen (zoals de den) of bloemen (rozenblaadjes). Al deze dingen vind je terug in de natuur en kun je dus, door er een destilleerproces erop los te laten, koud persen tot olie.

Etherische oliën zorgen hierdoor voor een heerlijke geur. Het brengt letterlijk de geur van de natuur, via een flesje, bij jou in huis. En het kan erg sterk ruiken! Wist je dat er tot 6000 kilogram rozenblaadjes nodig zijn voor 1 liter rozenolie? En 100 tot 150 kilo lavendelbloemetjes voor 1 liter lavendelolie? Daarom heb je aan een paar druppeltjes vaak echt genoeg om een ruimte heerlijk te laten ruiken.

Naast dat etherische olie lekker ruikt, gaat het ook verder dan de neus. Onze reukreceptoren in de neus zijn in staat 10 duizend geuren te herkennen. Deze receptoren staan in directe verbinding met ons limbische systeem, ook wel ons emotionele brein. Je kunt je wel voorstellen wat aromatherapie en etherische oliën dus (onbewust) met je emotionele brein kunnen doen. 

Misschien vind je het nog een beetje vaag klinken… maar heb je wel eens dat je iets ruikt wat je bijvoorbeeld aan vroeger doet herinneren? Aan je ouderlijk huis, je opa en oma, je school? Of aan een vroegere liefde? En dat hierdoor je een bepaald gevoel overvalt…? Dat is eigenlijk wat er onbewust gebeurt wanneer je aromatherapie toepast. Zo’n scherpe herinnering zorgt ervoor dat de koppeling via je ‘bewuste’ brein verloopt en bij aromatherapie maak je dit minder bewust mee. Maar reken er maar op dat het werkt!

 

plantaardige producten

 

 

Waarom wil je etherische olie in een luchtbevochtiger gebruiken? 

Een diffuser of een luchtbevochtiger is een apparaatje dat je in een ruimte plaatst. Het vernevelt koude lucht door de kamer en zorgt hierdoor dus dat de luchtvochtigheid omhoog gaat. Dat is al een fijn pluspunt; het gaat minder benauwd aanvoelen en de ruimte wordt aangenamer. Door er wat druppeltjes etherische olie aan toe te voegen ga je een nog fijner effect creëren. Dit heet ook wel aromatherapie, en het houdt eigenlijk in dat je de geur en natuurlijke effecten van etherische olie doormiddel van geurbeleving een bepaald gevoel gaat opwekken. 

Je kunt etherische oliën op verschillende manieren gebruiken, bijvoorbeeld op je huid in combinatie met een draagolie en het zit soms ook verwerkt in verschillende producten zoals bodylotion of geurkaarsen. Maar de makkelijkste manier is om etherische olie in een luchtbevochtiger te gebruiken je Geurwolkje dus! Het zorgt er ook nog eens direct voor dat de lucht in huis minder droog voelt en je ervaart de fijne effecten van de aromatherapie. Je kunt een luchtbevochtiger of diffuser overal plaatsen: van je slaapkamer, tot je woonkamer, je werkkamer en zelfs het toilet!

Misschien vind je dit interessant? Bekijk hier al onze diffusers voor aromatherapie.

 

Hoe gebruik je etherische olie in je luchtbevochtiger of diffuser?

Je kunt een diffuser ook zonder etherische olie gebruiken. Vul daarvoor simpelweg het reservoir met de maximale toegestane hoeveelheid water en zet jouw diffuser aan in de gewenste kamer. Je zult nu al merken dat de lucht minder droog wordt. (Een droge lucht zorgt ook voor een droge huid, keel, neus en je kan er ontzettende hoofdpijn van krijgen!) Maar er zullen geen fijne geuren en positieve effecten van de aromatherapie worden verspreid. Hiervoor heb je een etherische olie nodig. Wil je deze toevoegen? Voeg dan 5 tot 10 druppels etherische olie in combinatie met de maximale hoeveelheid water toe. Je kunt hier altijd mee spelen: voeg wat meer druppeltjes toe als de ruimte groter is of als je een sterke geur wilt ervaren. Of voeg wat minder druppeltjes toe als de ruimte wat kleiner is en je een minder sterke geur wilt ervaren. Het leuke ervan is dus dat jij de intensiteit van de geur helemaal zelf bepaald! Sommige olietjes hebben ook een veel sterkere geur dus het is handig hier even mee te spelen. 

Aromatherapie heeft naast positieve effecten op je lijf en geest ook fijne voordelen omdat het zo lekker ruikt. Het kan bijvoorbeeld nare geurtjes verdringen: denk aan sigarettenrook, gourmetgeur na de feestdagen of vieze toiletluchtjes.

  

Wat is de beste etherische olie voor mijn diffuser? 

Als je een etherische olie wilt uitkiezen voor jouw diffuser is het belangrijk om rekening te houden met het volgende:

  1. Welke geur vind jij lekker? Bloemig, fris, scherp of juist zoetig?
  2. Welk effect wil jij creëren? En welke sfeer wil je neerzetten? Want elke essentiële olie heeft zo een eigen, bijzondere werking wanneer je het gebruikt voor aromatherapie!

Bekijk hier ook al onze etherische oliën voor aromatherapie.

Of bekijk deze blog voor mee geur advies: welke etherische olie ruikt lekker?

Om te starten met aromatherapie hoef je echt geen kast vol te hebben staan. Je kunt al beginnen met een paar ‘instappers’ om eens te ervaren wat aromatherapie voor jou kan betekenen. Hieronder nemen we je mee door de meest gebruikte en bekende etherische oliën.

Misschien vind je dit ook interessant? Bekijk hier al onze etherische olie starter packs.

etherische olie aromatherapie

 

Etherische olie citroen

Deze olie wordt koud geperst uit citroenschillen en brengt een citrusgeur in jouw huisje. Het is een zoete en frisse geur tegelijkertijd. Ook heerlijk wanneer je net hebt schoongemaakt en wilt dat jouw huisje nog net een beetje frisser ruikt! Etherische citroen olie heeft als voordeel dat het je focus geeft, de concentratie verbetert en piekeren tegengaat. Daarnaast zijn muggen ook niet zo dol op dit geurtje.

 

Etherische olie sandelhout

Sandelhout etherische olie wordt gedestilleerd uit… je raadt het al… sandelhout! Daardoor ruikt het houtachtig, zoetig, maar ook heel rijk. Het kan je helpen om lekker te ontspannen of juist vervelende, sombere gevoelens tegen te gaan. Ook wordt het om die reden veel gebruikt tijdens yoga en meditatie!

 

Etherische olie lavendel

Lavendel is een echte alleskunner – en ook een hele goede instapper voor beginners. Het helpt je te ontspannen, lekker te gaan slapen en het gaat stressmomentjes tegen. De geur herken je vast wel; lekker zoetig maar toch kruidig, bloemig en met houttonen.

 

Etherische olie den

Dennennaaldolie wordt uit verschillende dennenbomen gedestilleerd. Deze boom stond vroeger bekend om wilskracht en energie en dat zegt ook zeker wat over de etherische olie die hieruit voorkomt! We raden deze vaak aan als je wel een mentale boost kan gebruiken. Ook is het een heerlijke geur om in de wintermaanden te verspreiden. Je komt alvast helemaal in de kerstsferen!

 

Etherische olie sinaasappel

De zoetigheid van de sinaasappel zorgt ervoor dat je minder nerveus wordt en het gaat een zenuwachtig gevoel tegen. Het is heerlijk fris, brengt de zomer in huis, en geeft je een lekkere opkikker als je wat somberder bent. De olie wordt koudgeperst uit de schillen en komt uit Spanje, Italië of Brazilië: het geeft je echt het gevoel van warmer weer.

 

Hier moet je op letten als je etherische olie in je luchtbevochtiger wilt gebruiken 

Wil jij ook ervaren welke voordelen etherische olie in je diffuser voor jou kunnen beteken? Leuk! Dan is het belangrijk om hier op te letten.

aromatherapie met je een diffuser

 

Hier moet je op letten als je een diffuser koopt

Je moet allereerst een goede diffuser hebben die ook geschikt is voor etherische olie. Niet alle luchtbevochtigers op de markt zijn bedoeld om ook etherische olie in te verspreiden. Deze zullen gaan verstoppen en op den duur hun werking verliezen. Ook komt de etherische olie hierdoor niet tot zijn recht.

Een luchtbevochtiger die geschikt is voor etherische olie zorgt er namelijk voor dat de olie door middel van kleine, frequente trillingen met het water wordt verneveld. Hierdoor blijven de moleculen van de olie intact.  

Het oog wilt ook wat he! 

Een bijkomend voordeel is dat een diffuser of luchtbevochtiger een hartstikke mooi accessoire is voor in jouw huisje. Kijk bijvoorbeeld maar naar onze Unity diffuser, Nimbus diffuser of het model van de unity 2.0. Deze zijn super stijlvol!

 

Hier moet je op letten als je etherische olie koopt

Er zijn super veel verschillende kwaliteiten olie op de markt. Van synthetische geurolies tot natuurlijke, etherische olie. Bij synthetische olie wordt de geur nagebootst en ervaar je dus niet de wonderen vanuit de natuur. Het is dus belangrijk om altijd je research te doen en te kijken of je echte en ook koudgeperste etherische olie koopt. Verder zijn etherische olie flesjes altijd voorzien van gevarentekens dit is namelijk verplicht volgens de Nederlandse wetgeving! De gevarentekens zijn sinds 1 januari 2015 wettelijk verplicht op elke flesje pure etherische olie. Dit is ingevoerd omdat het een extreem geconcentreerd product is waar met een gezond verstand mee omgegaan moet worden. Daarnaast is het ook goed om te checken of de olie in een donker flesje wordt geleverd. Dit zorgt er namelijk voor dat de olie niet door zonlicht zijn werking verliest en dus langer houdbaar blijft.

Bij Geurwolkje zijn we fan van echte natuurlijke, etherische olie die koudgeperst wordt vanuit de natuurlijke bron. Hierdoor weet je zeker dat het een diervriendelijk product is, dat het écht uit de natuur komt, en dat je dus ook alle voordelen voor je lichaam en geest gaat ervaren!

 

Beelmateriaal door: @fivemoreminutes, @karlijndevries en @wonenbychan