Muggen houden niet van deze planten en geuren (in de slaapkamer)

etherische olie tegen muggen

Het zonnetje begint te schijnen en de temperaturen lopen op. Dat is hét moment in het jaar dat het winterdipje de deur uitloopt, maar ook de muggen spontaan naar binnen komen vliegen. Vervelend! Want van die jeukende bultjes en rode plekjes wordt niemand blij. Gelukkig zijn er genoeg natuurlijke middeltjes waar muggen niet zo vrolijk van worden. Zodat ze jouw (slaapkamer)raam volgende keer overslaan… Muggen houden niet van een aantal planten, en wij vertellen er alles over in deze blog.

Over het algemeen worden muggen niet zo vrolijk van de sterkere, kruidige en/of citrusachtige geuren. En die kun je terugvinden in allerlei soorten planten! Het voordeel van deze planten is dat je dus geen synthetische middeltjes hoeft te gebruiken. Omdat muggen simpelweg niet van plantjes houden en plantjes niet synthetisch, maar natuurlijk zijn! Ook zullen de muggen er niet van doodgaan, maar zullen ze simpelweg om het geurtje (dus het plantje) heenvliegen. Een diervriendelijke manier dus. En een leuk voordeel: de plantjes kun je ook in je slaapkamer plaatsen. Want ook daar zullen muggen niet zo blij worden van het plantje, en jou dus wellicht overslaan.  

Muggen kunnen erg vervelende insecten zijn. Ze zoemen en houden je hiermee wakker. Ook kunnen ze je naar steken waardoor je achterblijft met jeukende, rode bultjes op je lichaam. En dat terwijl je slaapt! Het liefst houd je ze dus buiten de (slaap)kamer. Ook kindertjes kunnen naar geprikt worden door de zoemende muggen. En hierdoor bijvoorbeeld jeuk krijgen of in ergere gevallen zelfs een allergische reactie. Muggen wil je dus het liefst niet op je lijf hebben, omdat ze vervelende probleempjes kunnen veroorzaken. Gelukkig kunnen planten hier een superfijne oplossing bieden.  

In deze blog gaan we een aantal plantjes af en vertellen we meer over waarom muggen er niet zo happy van worden. Lees snel verder!

We kunnen je in elk geval alvast vertellen, Geurwolkje aan met etherische olie, sinaasappel, citroen, limoen, lemongrass, lavendel, geranium, pepermunt of 1 van onze etherische olie blends zoals morning daisy of zomerbries is een erg goed idee! Lekker aanmaken op je slaapkamer paar uurtjes voor je gaat slapen doet zijn muggen wonderen!

etherische olie goed tegen muggen

 

Citroenmelisse, citroengeranium en citroengras

Iedereen heeft ‘m wel eens op tafel zien staan: de welbekende citroenkaars. Je ziet hem vaak branden op terrassen, buitentafels of balkonnetjes. De citroenkaars (ook wel citronellakaars) is soms synthetisch en heeft een vrij sterk geurtje. De branderige geur zorgt er vaak voor dat je na een hele avond ook wel weer eventjes genoeg citronella hebt geroken! En een citroenkaars is geen beste optie om de hele nacht op je nachtkastje te branden…

Maar, wat we wel opsteken van deze citroenkaars is dat muggen helemaal niet houden van citrusachtige geuren, zoals je ook kunt vinden in citroen, citroengeranium, citroenmelisse, of citroengras. Muggen houden dus ook niet van plantjes met een citroengeur. Citroenmelisse of citroengras verspreiden een citroenluchtje wanneer je even rustig je handen erdoorheen wappert. En dubbel plezier: je kunt ook citroengras gebruiken om bijvoorbeeld mee te koken.

Heb je geen zin om helemaal een plantje te kopen of planten? Een paar citroenschilletjes kunnen ook al helpen. Want muggen worden ook niet blij van de geur van citroenschilletjes. Leg deze citroenschillen op tafel in plaats van de plantjes. Zorg er wel voor dat je de schillen op tijd vervangt, dus na elk zomeravondje. Anders gaan de schilletjes vies ruiken en verliezen ze hun werking, en dat wil je zeker niet. Of natuurlijk je Geurwolkje aan met etherische olie citroen! duhhhh! 

Nog een klein trucje is om wat citroensiroop in een glaasje of flesje te doen. Muggen worden namelijk ook niet zo blij van de geur van citroensiroop. Eigenlijk kun je van alles gebruiken waar een natuurlijk citroengeurtje aan zit, want muggen zullen er dan nooit op af komen vliegen. Doe je voordeel uit deze tips!

Misschien vind je dit interessant? Bekijk hier onze citroen etherische olie, lemongrass (oftewel citroengras) etherische olie of limoen etherische olie, of 1 van onze blends morningdaisy etherische olie.

 

Rozemarijn

Rozemarijn is een kruid dat je waarschijnlijk wel kent vanuit gerechten. Je kunt het kopen in de supermarkt, en dan is het vaak al gedroogd. Maar je kunt ook een rozemarijn plantje kopen. In ieder geval, muggen houden niet zo van de geur van rozemarijn. Rozemarijn is vrij sterk en muggen raken hierdoor gedesoriënteerd. Dat vinden ze niet zo tof!

Rozemarijn groeit het beste in de schaduw en je kunt altijd een takje afknippen om te gebruiken in je gerechten. Ook is het een plantje waar vlinders wel dol op zijn. De mugjes vinden het dus niet zo lekker, maar prachtige vlindertjes vullen wel je zomertuin!

Mocht je het gedoe vinden om een plantje te plaatsen, dan kun je ook proberen wat losse takjes rozemarijn (uit het verse kruidenschap in de supermarkt) over je tuintafel heen te strooien. Of bijvoorbeeld op je nachtkastje. Deze takjes zijn namelijk afgeknipt van de rozemarijnplant en hier zullen muggen dus ook niet zo dol op zijn. Of natuurlijk je geurwolkje aan met rozemarijn etherische olie! Duhhhh! 

Misschien vind je dit interessant? Bekijk hier onze rozemarijn etherische olie.

 

Lavendel

Lavendel is een heerlijk ruikend, paars plantje, dat ook perfect past in jouw slaapkamer. Zet hem dan wel bij een raam neer, want lavendel houdt van het zonnetje. Lavendel heeft namelijk een ontspannend effect op je lichaam en geest. En daarnaast… zijn muggen helemaal niet dol op de geur van lavendel. Perfect dus om neer te zetten in je slaapkamer. En het staat ook supervrolijk, die prachtige paarse geurtjes. En wat heel tof is, lavendel gaat meer dan een seizoen mee. Je hoeft hem dus maar een keer te planten, en je hebt er (als je ‘m goed verzorgd natuurlijk) voor lange tijd plezier van. Echt een aanrader als je niet zulke groene vingers hebt, maar wel een natuurlijke oplossing zoekt waar muggen niet zo van houden.

Je kunt ook een paar losse takjes lavendel pakken en deze goed door je handen wrijven. Hierdoor creëer je een lavendelgeurtje om jouw lichaam heen. Omdat muggen niet houden van de geur van lavendel werkt dit ook perfect.

Mocht je nu niet zo van planten houden, je kunt vaak ook losse lavendeltakjes kopen, bijvoorbeeld in een geurzakje. Deze kun je ook eenvoudig naast je bed hangen. Muggen zullen hier niet zo blij van worden! Daarnaast kan lavendel helpen om je lekker te ontspannen (in bed), bijvoorbeeld na een lange werkdag of een drukke week. Of natuurlijk je Geurwolkje aan met lavendel etherische olie duhhh! 

Lavendel kan ook helpen tegen een zenuwachtig gevoel en brengt je lekker tot rust. Dit betekent dan niet dat je zweverig of sloom wordt, maar geeft je juist de rust die je soms nodig hebt. Om bijvoorbeeld lastige keuzes te maken of het moment erna weer met frisse energie te kunnen beginnen. Hierdoor zal je met een lavendelplantje in de slaapkamer ook lekker uitgerust wakker worden! 

Misschien vind je dit interessant? Bekijk hier onze lavendel etherische olie.

 

Geranium

Een sterke, kruidenachtige geur is ook de geur die verspreid wordt door het geraniumplantje. Muggen komen dus ook zeker niet op de geur van geraniumplanten af. Geraniumplanten kunnen echt prachtig zijn, en dus ook een mooie toevoeging aan jouw huis, slaapkamer of tuintje. Daarnaast zijn het vaak planten die meerdere jaren bloeien en dus lekker makkelijk. Je hoeft ze namelijk maar een keer te planten.  

Misschien vind je dit ook interessant? Bekijk onze geranium etherische olie.   

 

Munt

Misschien heb je nog wel een muntplantje staan, of wat munttakjes in de koelkast liggen? Met munt maak je namelijk heerlijke drankjes – van lekkere muntthee tot koud water met munt en citroen. Maar muggen zijn er ook niet zo dol op, en dan vooral niet op de sterke muntgeur. Een muntplantje in de je tuin, of een muntplantje naast je bed kan dus wonderen doen.

Munt heeft een lekker fris geurtje en werkt daarom ook wat fijner in de slaapkamer. Het is geen luchtje wat super erg binnendringt op het moment dat jij probeert te slapen. En een mooie bonus… het ruikt gelijk lekker fris in de kamer waar dit plantje staat.

Vind je een muntplantje net iets te veel werk om te onderhouden? Dan kun je ook een paar muntblaadjes (scheur deze even van het takje af) over je lichaam en tussen je handen wrijven. Hierdoor creëer je een muntgeurtje om jezelf heen. Ruikt ook nog eens heerlijk! En muggen zullen er niet happy van worden…
Of natuurlijk je Geurwolkje aan met pepermunt etherische olie! Duhhh!!

Enne… wist je dat niet alleen muggen niet zo vrolijk worden van munt in de zomer, maar dat je er op een warme zomeravond ook nog heerlijke (alcoholvrije) mojito’s mee kunt maken? Dubbel plezier dus als je net iets langer in de tuin blijft hangen dan normaal!

 

tips etherische olie tegen muggen  

Muggen worden niet vrolijk van geurtjes uit de natuur

Er zijn dus allerlei planten met bijzondere geuren waar muggen niet vrolijk van worden. We hebben het gehad over citroenmelisse, citroengeranium, citroengras (lemongrass), rozemarijn, lavendel, geranium en muntplanten. Al deze plantjes hebben als overeenkomst dat ze een sterke, kruidige geur in de omgeving verspreiden. Muggen zijn niet zo dol op een sterke en kruidige geur…

Er zijn ook allerlei synthetische luchtjes waarmee je een geurtje kan verspreiden waar muggen niet zo van houden. Maar vaak is het zo dat deze synthetische geuren ook nadelige effecten kunnen hebben op je lichaam en geest. Daarom geven we bij Geurwolkje altijd een voorkeur aan natuurlijke oplossingen, zoals plantjes en natuurlijke geuren.

Wil je meer tips over muggen lees dan deze blog!: Gebeten door een mug? Deze planten werken ter verzorging en verzachting van een muggenbeet

Misschien vind je dit ook interessant? Bekijk hier onze etherische olie.

 

Beelmateriaal door: @ellefotografie, @ninapeths en @binnenkijken_inmijnhuis