De betekenis van etherische olie: de belangrijkste info op een rij

etherische olie voor slapen

Etherische oliën staan bekend om hun heerlijke geurtjes en positieve werking op lichaam en geest. Maar wat is het nu eigenlijk precies de betekenis van etherische olie? Deze oliën worden ook wel aromatische, essentiële of vluchtige oliën genoemd. Ze kennen een sterke geur en worden al eeuwenlang uit de natuur gewonnen en gebruikt. Wij vertellen je alles wat je wilt weten!


Etherische olie en de betekenis: wat is het precies?

Wat is etherische olie? Het zijn natuurlijke extracten die worden gewonnen uit allerlei plantaardige verschijnselen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan kruiden en specerijen. Maar ook bomen, vruchten, takken en zelfs bloemen worden gebruikt om essentiële olie van te maken. Er worden vaak honderden kilo’s natuurlijk materiaal (zoals planten) gebruikt om één liter etherische olie te maken. En dat betekent dat etherische olie een sterke geur heeft en een bijzondere werking heeft op jouw lichaam en geest. Je hoeft maar een paar druppeltjes te gebruiken voor een heerlijk geurtje en een werking voor jouw lichaam en geest. Die verschilt per aromatische olie: citrusoliën kunnen je concentratie verbeteren en je opvrolijken, lavendelolie werkt heerlijk ontspannend en is fijn voor het slapengaan, en boomoliën kunnen je helpen als je je niet zo lekker voelt of net dat steuntje in de rug kunt gebruiken. Kort samengevat is dat de betekenis van etherische olie!

Wil jij je helemaal verdiepen in de wereld van etherische olie? Misschien vind je ons ebook interessant!

 

waar is etherische olie goed voor


Zo gebruik je etherische olie

Nu je weet wat de betekenis is van etherische olie ben je vast ook benieuwd: hoe gebruik je etherische olie? Onze voorouders gebruikten deze oliën al eeuwenlang. Bijvoorbeeld bij zieken, het uitoefenen van rituelen, maar ook om kwade geesten te verjagen. Daarnaast is het goed om te weten dat etherische olie ook gebruikt kan worden door vegetariërs en veganisten: het is helemaal plantaardig.

Waar gebruik je etherische olie voor? Etherische olie gebruik je op verschillende manieren. Bijvoorbeeld in een aroma diffuser of op je huid door het te mengen met een basisolie. Ook is het mogelijk om het te gebruiken als bestandsdeel voor producten als massageolie, roomspray of bodylotion. Dat kun je zelf mengen of al voorgemaakt kopen. Belangrijk om hierbij alvast te vermelden: je kunt etherische olie nooit direct op je huid aanbrengen zonder het te mengen met een draagolie.


Etherische olie voor je diffuser

Een aroma diffuser is een apparaatje waarmee jij je huisje of kamer kunt bevochtigen en zuiveren. Het zorgt er namelijk voor dat de luchtvochtigheid op peil blijft. Door een etherische olie toe te voegen aan je aroma diffuser breng je ook een heerlijk geurtje in de kamer. En geniet je van alle positieve voordelen voor jouw lichaam en geest. Het is dus een simpele en effectieve manier om een ruimte lekker te laten ruiken, de sfeer om te toveren en je direct lekkerder in je vel te voelen. Je hebt maar een paar drupjes nodig om het gewenste effect te creëren.

Onze Geurwolkje Aroma diffusers kun je in allerlei soorten en maten kopen en gezien wij een fijne sfeer in huis zo belangrijk vinden hebben we modellen gecreert die prachtig staat in jouw huis! De trillingen in deze luchtbevochtigers verspreiden de waterdeeltjes en de toegevoegde etherische olie in de lucht. De moleculen van de olie blijven hierbij intact. Elke olie heeft zo zijn eigen kracht en werkingen. Stress verminder je bijvoorbeeld met geuren als lavendel en sinaasappel. Lemongrass en tea tree kunnen helpen om vrijer te ademen door de neus. In ons assortiment vind je ook prachtige blends, perfect samengesteld voor elke mood!

Pepermunt kan jouw concentratie een lekkere boost geven. Het ligt er dus maar net aan waar je naar op zoek bent.

Misschien vind je al onze aroma diffusers ook interessant?

luchtbevochtiger


Etherische olie op je huid

Je kunt etherische olie niet direct op je huid aanbrengen. Hiervoor moet je het eerst verdunnen. Dat kan niet met water, omdat water- en oliemoleculen niet met elkaar zullen vermengen. Hier heb je dus een andere olie, namelijk een draagolie voor nodig.

Je hebt maar een klein beetje essentiële olie nodig om je huid dagelijks te kunnen verzorgen. Eén eetlepel draagolie met twee druppeltjes etherische olie is al genoeg! En je hoeft dit zeker niet dagelijks te doen, je kunt ook direct in een schone flacon of schoon flesje een grotere hoeveelheid mengen.

Zo kun je eucalyptusolie in combinatie met een draagolie op je borst smeren om de neus te openen en de ademhaling te bevorderen. Of vermeng een basisolie met tea tree olie bij puistjes en jeugdpuistjes. Tea tree olie zuivert de huid. Of plaats een drupje van een mengsel met sinaasappelolie in de ochtend in je hals en op je polsen. Dan ben je de rest van de dag in een happy mood en straal je dit helemaal uit!

Misschien vind je het ook leuk om een kijkje te nemen naar onze skintox draagoliën?

Je kunt ook kiezen voor verzorgingsproducten voor de huid waarbij de etherische olie al vermengd is in het product. Dan hoef je het niet zelf te mengen.


Etherische olie in andere (verzorgings)producten

Je weet nu hoe je etherische olie direct kunt gebruiken of vermengen. Maar wist je dat je ook heel veel (verzorgings)producten kunt kopen en gebruiken waar essentiële olie in verwerkt is? Denk bijvoorbeeld aan massageoliën, roomsprays of geurkaarsen.

Het fijne van deze producten is dat je ze supermakkelijk mee kan nemen! Ga jij bijvoorbeeld op vakantie? Dan is het lastig om je aroma diffuser mee te nemen. Maar je kunt wel een fijne roomspray of geurkaars inpakken zodat je ook op vakantie kan genieten van de voordelen van etherische olie op jouw lichaam en geest.

Ook wanneer je weinig tijd hebt om zelf etherische olie met draagolie te mengen kunnen natuurlijke verzorgingsproducten met essentiële olie een fantastische uitkomst bieden. Misschien vind je onze natuurlijke verzorgingsproducten ook interessant?


Etherische olie: soorten en werking

We hebben het gehad over de betekenis van etherische olie en hoe je het kunt gebruiken. Maar wist je dat elke essentiële olie zijn eigen voordelen voor jouw lichaam en geest heeft? Daarom leggen we graag uit wat de verschillende etherische olie zijn soorten en werking zijn. Waar is etherische olie goed voor?


Enkelvoudige etherische olie: soorten en werking

Een enkelvoudige 100% etherische olie betekent dat het één soort olie is. Bijvoorbeeld lavendel, sinaasappel, citroen of eucalyptus. Er zitten verschillen tussen de soorten en werking van deze etherische oliën.

 

Lavendel

Deze olie heft een rustgevend effect op je lichaam en geest. Het product kan bijvoorbeeld ook helpen om lekker te slapen! Je wordt niet zweverig van lavendel, maar juist heerlijk kalm. En dat houdt in dat je dus niet in een passieve toestand ruikt – vanuit rust gaat de mens juist op zoek naar wat je prikkelt en stimuleert. Tijd voor een fijne reset dus!

 

Eucalytpus

De Eucalyptus is een heilige boom van de Aboriginals en staat symbool voor de verdeling tussen de onderwereld, hemel en aarde. Kenmerkend aan deze etherische olie is dat hij je helpt bij concentratie, en vervelende gevoelens van spanning of zenuwen kan wegnemen. Werkt ook goed om je neus te openen. En muggen zijn niet zo dol op deze geur.

 

Sinaasappel

Deze geur is een persoonlijk favorietje. Hij helpt namelijk om in balans te komen en negatieve gevoelens te verminderen. Fijn om door een dipje heen te komen! Deze olie zorgt voor een happy en warm gevoel van binnen. Trouwens ook een abosulute favoriet van de kindjes! Kinderen houden van geuren die ze al kennen en of wat zoeter zijn. 

 

Bergamot

Wij raden deze eigenlijk altijd aan als iemand in een periode van rouw of verdriet zit, want het helpt om je emoties te verwerken. Maar ook bij vermoeidheid of om lekker te slapen geeft deze essentiële olie een steuntje in de rug. De zoete citrusgeur is een bron van mentale kracht en energie! Wist je dat bergamot een kruising is tussen een citroen en een sinaasappel?

En er zijn nog veel meer enkelvoudige 100% etherische oliën dan we je in deze blog kunnen uitleggen, dus neem hier gerust een kijkje voor meer uitleg per olie.


Blends etherische olie: soorten en werking

Als je meerdere 100% etherische oliën bij elkaar mengt krijg je een blend. Zo geniet je van meerdere geurtjes en voordelen in één olie. Deze blends kun je natuurlijk zelf maken, maar ook direct kopen. Ook hebben ze allemaal hun unieke soort en werking.

 

Fris briesje

Een heerlijke frisse wind voor wanneer jij hier wel aan toe bent in je leven. De blend is gemaakt van eucalyptus, zilverspar en rozemarijn. Dit zorgt ervoor dat je lekker optimistisch in het leven gaat staan en je energie een frisse boost krijgt.

 

1001 nachten

Deze raden we aan als je (in de slaapkamer) wat dichterbij je fysieke zelf wilt gaan komen. Het sandelhout, cederhout en patchouli zorgen ervoor voor een fijne, romantische sfeer in de slaapkamer. En creëren een warm en ontspannend gevoel.

 

Boswandeling

Deze blend van cederhout, den grove, rozemarijn, tea tree en zee-den brengen je een beetje dichter bij de natuur. Zodat je toch een uitstapje in het bos kunt maken, ook al heb je een druk leventje. Hierdoor word je heerlijk ontspannen in zowel je lijf als geest. Sta je voor een moeilijke beslissing en kun je wel een extra steuntje in de rug gebruiken? Ook dan raden we deze blend echt aan.

 

Ontspannend

Het zit natuurlijk al in de naam. Deze blend van lavendel, marjolein en melisse brengen jou in een goede mindset en werken als rust in een potje. Ook fijn als je moeite hebt met je emoties uiten. Of gewoon even heerlijk wilt ontspannen na een druk dagje.

En er zijn nog veel meer blends etherische oliën dan we je in deze blog kunnen uitleggen, dus neem hier gerust een kijkje voor meer uitleg per blend.


Etherische olie pakket: makkelijk!

etherische olie pakket en geschenkdoos

 

Je weet nu meer over de betekenis van etherische olie, hoe je het kunt gebruiken en waar etherische olie goed voor is. We snappen dat het nogal wat info is, zeker als je net pas in de wereld van deze heerlijke olietjes bent gedoken!

Als je helemaal nieuw bent in de wereld van etherische olie is het makkelijk om een etherische olie pakket aan te schaffen. Zo kun je de populairste oliën zelf testen om uit te vinden wat het beste is voor jouw lichaam en geest. Het is namelijk het fijnste om gewoon lekker zelf te ervaren wat voor jou het beste werkt! Wij kunnen je wel van alles uitleggen en vertellen over etherische olie, maar je leert het pas echt goed kennen als je het zelf ervaart. Misschien vind je het interessant om een kijkje te nemen bij onze starterpacks?

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je bij etherische olie bent uitgekomen omdat je zelf een bepaald probleem of een uitdaging ervaart in je leven. En je wilt ontdekken of etherische olie je hierbij een stapje vooruit kunt brengen. Dan is het fijn om een etherische olie pakket te bekijken waarbij de juiste oliën al zijn samengebracht voor jouw uitdaging of probleem. Zodat je lekker effectief te werk kan gaan om je lichaam en geest weer helemaal in balans te brengen.

 

Jezelf weer op de eerste plaats zetten

We hebben natuurlijk het beste voor met alle mensen om ons heen. Maar herken jij dat je jezelf hierin wel eens een beetje vergeet? Vergeet niet dat jij de hoofdrol speelt in jouw eigen film! Want hoe beter jij voor jezelf zorgt, hoe meer je ook kunt betekenen voor alle dierbaren om je heen. Als je hier wel een (geheugen)steuntje voor kunt gebruiken, raden we je de self-love box aan.

 

Toe aan frisse energie in je leven

Ik denk dat we het allemaal wel eens hebben meegemaakt. Je energiepijl schiet naar beneden, je voelt je een beetje down en je hebt in weinig dingen nog zin. Je bent gewoon op zoek naar een lekkere energy boost! Een gezonde en natuurlijke manier om dit te ervaren is door de juiste etherische oliën te gebruiken. Deze hebben wij alvast in dit pakket voor je samengesteld.

 

Wat meer tijd voor jezelf nemen

De drukte van het leven zorgt er wel eens voor dat we onszelf helemaal vergeten: we staan de hele dag aan. Van hot naar her, maar wanneer komt jouw ontspanningsmomentje nu eens aan de beurt? De juiste oliën brengen je lekker in deze sfeer. Bijvoorbeeld wanneer je een yoga- of meditatiemomentje wilt pakken. Maar ook om gewoon lekker tot jezelf te komen. Misschien vind je dan het etherische olie pakket Magical Moment interessant?


Hopelijk weet je nu meer van de betekenis van etherische olie, hoe je het gebruikt en waar het allemaal goed voor is. Heb je nog hulp nodig? Dan kun je ons natuurlijk altijd een berichtje sturen!

 

Beelmateriaal door: @by.osquare en @Anthonisevelien