Gebeten door een mug? Deze planten werken ter verzorging en verzachting van een muggenbeet

etherische olie tegen muggen

De ene persoon is er net wat vatbaarder voor dan de ander, maar we hebben er allemaal wel een last van gehad. Je hebt een heerlijke zomerdag gehad of misschien wel een bloedhete nacht in bed. En dan… een rood bultje die behoorlijk begint te jeuken! Bah, zodra de temperaturen stijgen komen er ook ineens muggen tevoorschijn. En dat zorgt voor vervelende, jeukende, en soms rode bultjes. Maar wist je dat onze voorouders (al ver voor onze tijd) hier ook last van hadden – en allerlei middeltjes uit de natuur gebruikten ter verzorging en verzachting van de huid bij insectenbeten? Denk bijvoorbeeld aan planten! In deze blog nemen we je mee door verschillende plantsoorten die je helpen om je huid te verzorgen na een muggenbeetje. 

First things first! Handig om eerst natuurlijk ervoor te zorgen dat je helemaal niet gestoken wordt of dat de muggen ver uit jouw buurt en slaapkamer willen blijven! Wist je dat muggen ook niet houden van de geur van bepaalde planten en vruchten! De natuur is zo prachtig opgebouwd en in balans, zo heeft de citroen van nature een geur die insekten en dus ook muggen afstoot. Dit is de natuurlijke bescherming van planten of vruchten zodat ze niet opgegeten worden.  Dit geldt ook voor lemongrass, pepermunt, lavendel, sinaasappel en bergamot! Etherische olie in je Geurwolkje is dan ook onze gouden tip! Met name op je slaapkamer kan je hier heel veel profijt van hebben! Weg met dat gezoem als jij lekker wilt slapen...ZZZZZZ

etherische olie op je slaapkamer tegen muggen

Je huid verzorgen en verzachten na een vervelende muggenbeet – dat is waarschijnlijk niet waar je op zit te wachten wanneer je ’s ochtends wakker wordt met deze insectenbeten. Je kunt dan grijpen naar verschillende synthetische middeltjes uit de drogisterij. Maar dit is vaak een stukje duurder, en wist je dat je ook gewoon middeltjes uit de natuur kunt gebruiken? Er zijn verschillende plantensoorten die je echt verzachting kunnen geven bij een insectenbeet, zoals een muggenbeet.

 

Maar eerst… welke stappen wil je doorlopen ter verzorging en verzachting van een insectenbeet, zoals een muggenbeetje? Voordat je met middeltjes gaat smeren zijn er nog een aantal stapjes die je alvast kunt ondernemen, zoals:

  1. Verkoel met een ijsblokje, een ice-pack of een natte doek. Dit zorgt ervoor dat het effect van de muggenbeet al iets wordt verzacht.
  2. Niet krabben! Dit is natuurlijk het eerste wat je automatisch gaat doen. Maar het helpt echt niet voor de langere termijn. Je krabt het bultje misschien open, en hierdoor kan het alleen maar geïrriteerder worden. Echt vanaf blijven dus.
  3. Ga op zoek naar een natuurlijk middel, zoals een plant, om wat verzorging en verzachting van de muggensteek te ervaren. Hieronder geven we je een aantal opties.

 

Tea tree ter verzachting bij muggenbeten

Tea tree verwijst naar de boom waaruit de olie wordt gehaald, namelijk de Melaleuca alternifolia. Dit is ook wel de ‘theeboom’ die veel in Australië voorkomt. En vanuit daar dus ook de naam tea tree, alhoewel de theeboom verder weinig met thee te maken heeft…

Tea tree kenmerkt zich door zijn sterke geur en werking. Je hebt maar een klein beetje van het plantje nodig om gewenst effect te bereiken. Vaak wordt tea tree verwerkt tot een olietje. Maar het zit soms ook in sprays, of in bepaalde producten zoals zeepjes en bodylotions.

Tea tree kan helpen tegen een slechte huid maar ook zeker gebruikt worden ter verzorging en verzachting van de huid bij insectenbeten, zoals muggenbeten. Daarnaast heeft het een ontspannende werking en geeft het een fris en opwekkend geurtje.

Misschien vind je dit interessant? Bekijk hier onze tea tree etherische olie. Let op: breng nooit direct een etherische olie (zoals tea tree olie) aan op je huid, maar verdun deze eerst met een draagolie.

Ook leuk om te lezen: Welke Skintox basis olie is het beste voor jouw huidtype?

 

Lavendel ter verzachting bij muggenbeten

De lavendelplant is zo’n wondermiddel! Naast dat het je kan helpen om te ontspannen en beter te slapen kan het ook verzorging en verzachting bieden bij insectenbeten, zoals muggenbeten. Lavendel is een prachtig, paars plantje dat je veel tegenkomt in de natuur. Maar… het is ook een pareltje om in je huisje te zetten. Of in je tuin! Het staat heel erg mooi en het ruikt ook nog eens heerlijk. Lekker fris, bloemig, kruidig en met een vleugje zoet.

Een fijn bijkomend voordeel is dat muggen niet zo houden van de geur van lavendel. Dus je kunt een beetje lavendel op je insectenbeet wrijven, maar tegelijkertijd houdt dit geurtje ook nieuwe mugjes op afstand. Vooral als je wilt slapen in een mugvrije omgeving, maar ook als je sowieso op zoek bent naar een lekkere nachtrust, dan raden we lavendel aan.

Misschien vind je dit interessant? Bekijk hier onze lavendel etherische olie. Let op: breng nooit direct een etherische olie (zoals lavendelolie) aan op je huid, maar verdun deze eerst met een draagolie.

 

Pepermunt ter verzachting bij muggenbeten

Pepermunt is zo’n plantje dat je waarschijnlijk niet in huis hebt – maar waarvan je wel verschillende productsoorten herkent. Het plantje kan helpen om verzorging en verzachting te bieden bij insectensteken, zoals een muggensteek. Van pepermunt wordt pepermuntolie gemaakt, dit wordt bijvoorbeeld verwerkt in pepermuntsnoepjes. Maar pepermunt wordt ook wel eens gebruikt om thee van te trekken. Pepermunt, ook wel menthol, ondersteunt het herstellend vermogen van de huid. En kan dus ook verzachting bieden bij een muggensteek.

Daarnaast helpt pepermunt je ook in moeilijke tijden, bijvoorbeeld als je wat extra spanning ervaart. Een beetje pepermuntolie geeft je concentratie een boost en brengt daarnaast een frisse en zuivere geur. Ook lekker om te gebruiken op wat warmere dagen, want je blijft er heerlijk fris en scherp van! 

Misschien vind je dit interessant? Bekijk hier onze pepermunt etherische olie. Let op: breng nooit direct een etherische olie (zoals pepermuntolie) aan op je huid, maar verdun deze eerst met een draagolie.

 

Eucalyptus ter verzachting bij muggenbeten 

De eucalyptus is een prachtig grijsgroen plantje, deze kan echt heel mooi staan als sierplant in je huis! Normaal groeit de eucalyptus voornamelijk in Australië, maar je kunt ‘m ook gewoon in de Nederlandse tuincentra aanschaffen. Wel zo makkelijk! Iedereen kent de typische eucalyptusgeur wel – denk maar eens aan de spa of sauna. De geur is heerlijk fris en kan je helpen om vrijer te ademen. Ook biedt de eucalyptus verzorging en verzachting van de huid bij insectenbeten. En kan het je heerlijk helpen te ontspannen. Je kunt een eucalyptusblaadje afbreken en over je huidje wrijven.

Maar eucalyptus zit ook verwerkt in diverse producten. Bijvoorbeeld bodylotion, crèmepjes, of eucalyptus olie. Je hebt dus geen plantje nodig om de bijzonderheden van eucalyptus te ervaren.

Misschien vind je dit interessant? Bekijk hier onze eucalyptus etherische olie. Let op: breng nooit direct een etherische olie (zoals eucalyptusolie) aan op je huid, maar verdun deze eerst met een draagolie.

 

Ervaar je een allergische reactie of extreme irritatie van je muggenbult? Raadpleeg dan een dokter. Deze natuurlijke middeltjes kunnen alleen helpen tegen een geprikkeld huidje en wanneer je eerst even wilt kijken wat je er zelf aan kunt doen.

 

Waarom planten ter verzorging bij muggensteken?

Er zijn verschillende middeltjes op de markt die ter verzorging en verzachting kunnen worden gebruikt bij insectensteken, waaronder muggensteken. Maar hier zitten vaak synthetische stoffen in, die niet altijd even lekker zijn voor jouw tere huidje. Natuurlijke producten hebben daarom Geurwolkjes voorkeur! Deze producten hebben tevens ook een fijne werking voor je lichaam en geest.

Etherische olie tegen muggen

Een basisolie voor een schrale huid

Nadat je muggensteek volledig is hersteld blijf je misschien achter met een ruw of schraal huidje. Er zijn verschillende Skintox basisoliën die het herstellend vermogen van de huid kunnen ondersteunen. We laten je graag kennis maken met een paar van deze wonderolietjes!

 

Jojobaolie 

Deze olie werkt heerlijk verzachtend op de huid en maakt je huid dan ook écht zo zacht als satijn. Wanneer je achterblijft met een schraal plekje en je het herstel wilt ondersteunen is dit dus een echte krachtpatser!

Misschien vind je dit interessant? Bekijk hier onze jojobaolie.

 

Amandelolie

Werkt prettig tegen irritatie en is ook fijn bij tere huidjes die je bijvoorbeeld overhoudt aan een muggensteek. De olie is ook heerlijk rijk aan proteïne en geeft je huidje dus een lekkere boost. Smeer het over ruwere plekjes om direct je huid te verzorgen. 

Misschien vind je dit interessant? Bekijk hier onze amandelolie.

 

Avocado-olie

Avocado-olie smeert wat dikker uit, maar biedt daarom ook een fijne bescherming voor je schralere huidje. Het verzorgt een wat droger of schraler huidje en is daarom ook top om te gebruiken op een huidje dat al genezen is van een insectensteek, maar een schraal plekje achterlaat.

Misschien vind je dit interessant? Bekijk hier onze avocado-olie.

 

Druivenpitolie

Deze olie wordt gemaakt van druivenpitten en is een echte alleskunner. Het fijne aan deze olie is dat je hem ook kunt gebruiken op een vettige huid. Heb je bijvoorbeeld normaal een vettige huid, maar nu een klein schraal plekje, en ben je bang om vette producten te smeren omdat je er misschien irritaties zoals pukkeltjes van zou kunnen krijgen? Dan is druivenpitolie super!

Misschien vind je dit interessant? Bekijk hier onze druivenpitolie.

 

Arganolie

Dit olietje is wat duurder, en dat komt omdat hij gemaakt wordt van de zeldzame Arganboom. Maar wát een fijne olie met een van nature hoge concentratie aan vitamine E is dit! Daarom ook zeer geliefd bij het ondersteunen van het herstellend vermogen van de huid. 

Misschien vind je dit interessant? Bekijk hier onze arganolie.

 

Kokosolie

Kokosolie helpt bij droge plekjes en een schraal huidje – bijvoorbeeld wanneer er een ruw plekje achterblijft na de genezing van een insectensteek. Ook een toppertje om mee te nemen op vakantie (waar je nogal eens last kan hebben van muggen…), want door het geurtje waan je je direct in een tropisch paradijs.

Misschien vind je dit interessant? Bekijk hier onze kokosolie. 

Beelmateriaal door: @Yogawave en @Anthonisevelien