Voorjaarsschoonmaak met etherische olie: fris de lente in!

Voorjaarsschoonmaak met etherische olie: fris de lente in!

Heb jij ook zo veel zin in de lente? De vogeltjes fluiten, het zonnetje laat zich vaker zien en die dikke jas mag de kast weer in tot volgend jaar. Een nieuwe, frisse start! Het voorjaar is de perfecte tijd om je huisje grondig te reinigen en op te fleuren!

Een sopje hier, een vochtig doekje daar. Een lap over de ramen en een uitgebreide reiniging van de vloeren. We duiken al gauw de supermarkt in om hier alle zeepjes en middeltjes te halen. Maar wist je dat de meeste standaard schoonmaakmiddelen bomvol met sterke chemicaliën zitten? Dit kan schadelijk zijn voor je gezondheid. En het komt allemaal weer in ons milieu terecht. Oeps, dat willen we niet!

Gelukkig kun je ook op een natuurlijke manier schoonmaken met behulp van etherische olie. Wij leggen het uit!

Vrolijk en fris de lente in

Hoe gebruik je etherische olie tijdens de grote voorjaarsschoonmaak?

Dit zijn onze favoriete tips en tricks:

Keuken reinigen

Bij een goede poetsbeurt van de keuken kun je een mengsel maken van water, azijn en etherische olie. Citroen olie is een populaire keuze. Het zorgt voor een frisse, schone geur, heeft antibacteriële eigenschappen én is een geweldige vlekkenverwijderaar.

Hou deze verhoudingen aan:

 • 1 deel water
 • 1 deel azijn
 • 5-10 druppels etherische olie

Meng alles in een sprayfles en schud goed voor elk gebruik, zodat de ingrediënten vermengd zijn. Spuit op het oppervlak en veeg daarna af met een schone doek. Je kunt ook een doek bevochtigen met het mengsel en het oppervlak daarmee poetsen.

Dit mengsel is perfect voor het schoonmaken van aanrechten, pannen en andere keukengerei. En geniet vooral van die heerlijke geur, mmmm!

Badkamer schoonmaken

Voor de badkamer kun je een mengsel maken van baking soda, water en etherische olie. Tea tree olie is een fijne keuze voor een frisse badkamergeur én werkt als vlekkenverwijderaar.

Hou deze verhouding aan:

 • 1/2 kopje baking soda
 • 1/4 kopje water
 • 5-10 druppels etherische olie

Meng alles samen tot een dikke pasta. Gebruik een schone doek om het mengsel op een oppervlak aan te brengen en verwijder vervolgens met een vochtige doek.

Vloeren reinigen

Voor het reinigen van harde vloeren, zoals hout of tegels, kun je een mengsel maken van water en etherische olie. Onze favoriet is eucalyptusolie! Deze geeft een frisse geur en is effectief voor het verwijderen van vuil en vlekken.

Hou deze verhouding aan:

 • 1 liter water
 • 10-15 druppels etherische olie

Meng het water en de etherische olie in een emmer en gebruik het om de vloer schoon te maken. Je kunt ook een stomer gebruiken en de etherische olie toevoegen aan het waterreservoir.

Dit maakt de vloer niet alleen schoon, maar voegt ook nog een heerlijke frisse geur toe!

Heerlijk ruikende natuurlijke schoonmaakmiddelen voor de voorjaarsschoonmaak

Meubels opfrissen

Voor het opfrissen van meubels kun je een mengsel maken van water en etherische olie. Lavendelolie zorgt voor een ontspannen geur en is effectief voor het verwijderen van vuil.

Hou deze verhouding aan:

 • 1 liter water
 • 5-10 druppels etherische olie

Meng het water en de etherische olie in een sprayfles. Spray boven het meubelstuk en laat het vocht rustig neerdwarrelen. Spuit nooit te dichtbij, om vochtkringen te voorkomen!

Zo is je bank of stoel niet alleen opgefrist, het ruikt ook nog eens heerlijk!

Ramen wassen

Voor het wassen van ramen kun je een mengsel maken van water, azijn en etherische olie. Pepermuntolie geeft een frisse geur en helpt bij het verwijderen van vuil en vlekken.

Hou deze verhouding aan:

 • 1 liter water
 • 2 eetlepels azijn
 • 5-10 druppels etherische olie

Meng alles samen in een sprayfles en spray dit middeltje over het raam. Poets daarna lekker in met een schone doek en veeg het overtollige vocht af.

Schone, heldere ramen én een lekker geurtje.. Kom maar door!

Stofzuigen

Etherische oliën kunnen ook worden toegevoegd aan de stofzuiger om de ruimte tijdens het stofzuigen te verfrissen. Zo creëer je een heerlijke geur terwijl je de vloeren en meubels schoonmaakt. Twee vliegen in één klap!

Druppel wat van je favoriete etherische olie op stofzuigerzak of -filter en geniet van de heerlijke geur tijdens het stofzuigen. Of druppel de olie op een papiertje en zuig deze gelijk op.

Zo krijg je tijdens het stofzuigen gelijk een glimlach op je gezicht! Geurwolkje maakt van de voorjaarsschoonmaak een feestje!

Frisse etherische olietjes voor de schoonmaak

Altijd eerst testen!

Sommige oppervlakken kunnen gevoelig zijn voor bepaalde ingrediënten, dus het is verstandig om altijd eerst een kleine test te doen op een onopvallend plekje. Dit geldt natuurlijk ook voor schoonmaakmiddelen die je in de winkel koopt.

Wellicht vind je dit ook interessant: Duurzaam schoonmaken: handige tips voor thuis

Maak van de lenteschoonmaak een feestje met Geurwolkje

De lenteschoonmaak is een jaarlijks ritueel in veel huishoudens. Daarom hopen wij zo veel mogelijk mensen te kunnen inspireren met deze natuurlijke alternatieven!  

Schoonmaken met etherische olie en natuurlijke do-it-yourself middeltjes is niet alleen beter voor je gezondheid en het milieu. Het verspreidt ook gelijk een hele aangename geur, die niet op basis is van parfum of synthetische stoffen!

Bovendien zijn etherische olietjes veel effectiever dan traditionele schoonmaakproducten.

En je shopt ze natuurlijk heel makkelijk bij Geurwolkje! Bekijk hier ons uitgebreide assortiment 100% pure etherische oliën.

Klaar met de lenteschoonmaak? Druppel wat etherische olie in een aroma diffuser en blijf genieten van die heerlijke geur in huis!

Beeldmateriaal: @huisje133, @aarnsrianne, @liekshome, @lea.vdberg