Sinaasappel etherische olie: de werking, hoe maak je het en hoe kan je het combineren (in je aroma diffuser)?

Sinaasappel etherische olie: de werking, hoe maak je het en hoe kan je het combineren (in je aroma diffuser)?

De sinaasappel: een zomerse vrucht die groeit aan de sinaasappelboom. Het is een familie van de andere citrusvruchten, zoals de citroen, maar dan een stukje zoeter. Daarom staat de knaloranje vrucht ook nog wel eens bekend als de zoete sinaasappel. Naast dat de vrucht een fantastische smaak kan afgeven, bijvoorbeeld in sinaasappelsap of gewoon uit het vuistje, is ook de geur heerlijk. En kan sinaasappel een positief effect hebben op je gezondheid; zowel je lichaam als je geest. Het is ook niet voor niets dat er etherische olie van wordt gemaakt!

In deze blog vertellen we je alles over de werking van etherische sinaasappel olie, leggen we je uit hoe we sinaasappel olie maken én gaan we kijken waarmee we etherische sinaasappel olie kunnen combineren. Ook duiken we dieper in het gebruik van etherische sinaasappel olie bij een diffuser. Lees je mee?

Sinaasappel etherische olie: de werking

Sinaasappelolie voelt als lichtvoetigheid in een flesje. Het maakt het leven een stukje makkelijker, de omstandigheden een beetje draaglijker en het gevoel ietsje soepeler. Ook kan het sierlijk voelen door de zoetige aroma’s die diep zijn doorgedrongen in de geur van sinaasappel. Etherische olie van de zoete sinaasappel helpt je daarom om lekker te slapen en te ontspannen. Maar je kunt het ook zeker overdag toepassen; bijvoorbeeld wanneer je last hebt van een negatief of zenuwachtig gevoel. Of als je het idee hebt dat je je emotionele balans even kwijt bent. 

Etherische sinaasappelolie verspreidt zich als een warme deken over de kamer. Zenuwen maken ruimte voor blijheid, openheid en ook wel romantiek door de zoetige boventonen van de geur. Het fijne aan zoete sinaasappel etherische olie is dat de geur een prachtige combi is van zowel citrus als zoet. Het heeft het zure wat je wellicht herkent van een citroen of een limoen, maar wel met de zoetige tinten eroverheen! En hierdoor krijg je een heerlijke citrus-zoetige geur waar ook kindertjes dol op zijn. Etherische olie sinaasappel is dus ook populair bij de allerkleinsten.

Alles over sinaasappelolie

Wat doet sinaasappel etherische olie?

Van jong tot oud heeft sinaasappel etherische olie een werking waarbij hij echt top is voor jouw gemoedstoestand. Je wordt er vrolijk van en kijkt met een positievere blik naar jezelf en je omgeving. Hierdoor kan het je emoties wat beter uitbalanceren en je nét dat stukje extra kracht geven wanneer je bijvoorbeeld voor een lastige beslissing staat. Of een duwtje in de rug nodig hebt om je dag lekker fris te starten. Het geeft je als het ware wat meer perspectief; de zware storm maakt plaats voor een frisse, zoete zomerbries.

Maar etherische sinaasappel olie kan ook een zeer positieve werking hebben in de nacht. Het bevorderd de slaapbereidheid, heeft een gunstige invloed op je slaapfuncties en helpt je om lekker te gaan slapen. Je kunt het bijvoorbeeld ook gebruiken wanneer je last hebt van een jetlag of ’s ochtends heerlijk uitgerust wakker wilt worden. En extra pluspuntje: muggen worden niet vrolijk van de geur van sinaasappel etherische olie. Perfect om lekker te slapen op een warme zomeravond dus!

Benieuwd geworden naar onze etherische olie? Bekijk hier al onze aromatische oliën.

Etherische olie sinaasappel maken: zo doen wij het

Etherische oliën, ook wel essentiële, vluchtige of aromatische oliën, zijn allemaal oliën die gemaakt worden van natuurlijke oorsprong. Daarom zijn ook al onze essentiële oliën vegan en dus geschikt voor vegetariërs en veganisten.

Maar hoe maak je zo’n etherische olie dan precies? Dat gaat als volgt: het zijn natuurlijke extracten die worden gewonnen uit bijvoorbeeld kruiden, specerijen, vruchten, takken en bloemen. Maar citrusoliën worden hier niet uit gemaakt, die worden geperst vanuit de schillen van een citrusvrucht. Dus dit geldt ook voor de sinaasappel! 

Wij maken etherische olie sinaasappel door de olie koud te persen uit de sinaasappelschillen. De olie komt vaak uit Spanje, Italië of Brazilië en wist je dat ‘ie ook vaak wordt gebruikt om parfums te creëren? Uit de sinaasappelboom kun je meer dan één etherische olie maken. De essentiële olie sinaasappel wordt namelijk gemaakt uit de vruchten, petigrain olie wordt gewonnen uit de takken en neroli olie uit de bloesems.

Zelf etherische sinaasappel olie maken is een lastig proces, omdat de olie geperst wordt door middel van een ingewikkelder, scheikundig proces. Het is dus geen doe-het-zelf klusje! Gelukkig kun je sinaasappel etherische olie kant-en-klaar aanschaffen. Zo heb je er direct plezier van.

Misschien vind je dit ook interessant? Bekijk onze sinaasappel etherische olie. Of bekijk een ander olietje uit de citrusfamilie: de citroen etherische olie, de grapefruit etherische olie of de limoen etherische olie.  

Flesje sinaasappelolie

Etherische olie sinaasappel combineren: hoe doe je dat? 

Bij Geurwolkje krijgen we vaak de vraag hoe je verschillende etherische oliën het beste kunt combineren, en dit geldt ook voor de sinaasappel etherische olie. Om deze vraag goed te beantwoorden moet je jezelf eigenlijk altijd twee vragen stellen:

  1. Welke geur vind jij lekker? Etherische oliën geven met een paar druppeltjes al een sterke geur af en daarom is het belangrijk om rekening te houden met jouw favo aroma’s en persoonlijke voorkeur. Het laatste wat je wilt is dat er een deken van geur in je huisje hangt waar jij helemaal niet happy van wordt!
  2. Wat voor sfeer, gevoel en effect op lichaam en geest wil je creëren in een ruimte? Elke etherische olie heeft een unieke werking op jouw gemoedstoestand waar we je graag meer over uitleggen. Sommige olietjes geven bijvoorbeeld een heerlijke energy boost, terwijl andere olietjes beter werken wanneer je lekker wilt gaan slapen. En dat is nogal een verschil! Daarom is het altijd goed om ook hier rekening mee te houden.

We gaan er even vanuit dat je sinaasappel lekker vindt ruiken (anders was je waarschijnlijk niet op deze blog belandt) en dus direct kijken naar stap 2. Hoe kun je sinaasappel etherische olie het beste combineren? Dat hangt af van het sfeertje dat je wilt neerzetten!

Sinaasappel etherische olie voor in je slaapkamer, om lekker te slapen

Meng hiervoor in je aroma diffuser 2 druppeltjes lavendelolie met 2 druppeltjes sinaasappelolie. De lavendel en sinaasappel hebben allebei een ontspannende werking op je lichaam en geest en zullen je gemoedstoestand dus in een heerlijke sfeer brengen om lekker te gaan slapen.

Etherische olie sinaasappel om je heerlijk te ontspannen op de bank

Meng hiervoor 3 druppeltjes sandelhout met 6 druppeltjes sinaasappel in je aroma diffuser. Sandelhout werkt rustgevend, ontspannend, en wordt bijvoorbeeld ook veel gebruikt bij ontspannende activiteiten. Bijvoorbeeld yoga of meditatie. Het geeft je een open instelling, en dat sluit mooi aan bij de effecten van sinaasappel etherische olie. Die olie werkt namelijk ook relaxend, maar geeft je tegelijkertijd een happy en optimistische blik. Een perfecte combi dus voor als je even bij wilt komen terwijl je ontspant op de bank – maar nog niet ready bent om je bedje in te duiken!

Voor een gezellige sfeer tijdens de wintermaanden of feestdagen 

Wanneer het weer het tijdstip van het jaar is dat het vroeg donker wordt en je het liefst met een dekentje wegkruipt op de bank is dit een hele fijne combi: meng 2 druppeltjes kaneelolie, 6 druppeltjes etherische olie sinaasappel en 2 druppeltjes vanille olie met elkaar. Dit geeft een heerlijke winterse, en toch zoete aroma die je helpt om een fijne winterwonderlandsfeer te verspreiden in jouw huisje!

Wanneer je yoga of meditatie (thuis) uit wilt voeren

In dat geval kun je 2 druppeltjes sandelhoutolie en 4 druppeltjes sinaasappelolie toevoegen. Dat is bijna dezelfde formule als die we aanraden wanneer je een heerlijk ontspannen thuissfeertje wilt creëren, hij is alleen net iets minder sterk. Ook kun je hier sandelhout etherische olie vervangen voor palo santo etherische olie, dit is een bijzondere olie die je kunt gebruiken na een hectische dag of week. Echt eentje waarvan je weer helemaal kan opladen!

Misschien vind je dit ook leuk om te lezen? Deze etherische olie recepten MOET jij proberen! We gaan mengen!

Klein flesje met sinaasappelolie

Etherische olie sinaasappel in je aroma diffuser gebruiken?

Je kunt aromatische oliën, dus ook sinaasappelolie, op allerlei manieren gebruiken. Maar de makkelijkste en veiligste manier is in je aroma diffuser. Dit is een luchtbevochtiger die tegelijkertijd ook een heerlijke geur door een kamer kan verspreiden door er een vluchtige olie aan toe te voegen. Je kunt een luchtbevochtiger in je hele huisje gebruiken – van je woonkamer, tot je slaapkamer, tot je werkkamer.

Hoe gebruik je sinaasappel essentiële olie in je diffuser?

Heel simpel: eerst vul je het reservoir van de luchtbevochtiger met de maximale hoeveelheid water en dan voeg je 5-10 druppeltjes etherische olie toe. De hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van de ruimte en de sterkte van de geur die jij wenst. Over het algemeen geldt: hoe groter de ruimte, hoe meer druppeltjes je mag toevoegen. En hoe sterker en gevoeliger jouw neusje is, hoe minder druppeltjes je mag toevoegen. Hier kun je gerust even mee spelen! Wanneer je de diffuser aanzet verspreidt er een koude mist met een fantastische sinaasappelgeur door de kamer. 

Tipje: etherische olie van de sinaasappel kan in je aroma diffuser een klein, oranje laagje achterlaten. Je kunt dit weer schoon krijgen door er, na gebruik en wanneer de diffuser weer leeg is, een klein beetje pure alcohol in te gieten. Dit maak je droog met een schone doek en je zult zien dat de olie oplost in de alcohol. Dan is jouw luchtbevochtiger weer helemaal schoon.

Meer weten? Bekijk ook onze aroma diffusers.

Beeldmateriaal: @dorpshuisje, @blushcontent, @mijnhuisje, @huisje_35