Waarom een geurkaars met etherische olie beter is? Alle voordelen op een rijtje!

Waarom een geurkaars met etherische olie beter is? Alle voordelen op een rijtje!

Je hebt een lange dag achter de rug, je komt thuis en je wilt een lekker sfeertje in huis creëren. Of... het is buiten koud en je wilt wat gezellige warmte naar binnen halen. Of… het is juist heerlijk weer buiten en je wilt de zwoele zomeravond nog even binnen nabootsen? Wat voor reden je ook hebt: met een lekkere geurkaars met etherische olie creëer je binnen no time een fijne sfeer in huis. Daarnaast hebben deze kaarsen ook nog is een positief bijeffect op jouw lichaam en gemoedstoestand! In tegenstelling tot gewone kaarsen… In deze blog leggen we je er alles over uit.

Verschil tussen geurkaarsen en geurkaarsen met etherische olie

Er zijn wat verschillen tussen de ‘normale’ geurkaarsen, zoals je ze in de reguliere winkels koopt, en geurkaarsen met etherische olie. Wij maken onze geurkaarsen met etherische olie bijvoorbeeld met sojawas. Eén kaars bij Geurwolkje wordt gemaakt van 200 gram natuurlijke sojaboon. Hierdoor heeft de was voordelen voor het milieu, jouw gezondheid en voor de kwaliteit van de kaars. Zo brandt een geurkaars met etherische olie langer, namelijk tot wel veertig uur. Kunstmatige wassoorten branden vaak ietsje korter. Daarnaast kunnen kunstmatige geurkaarsen zorgen voor een vervuilde lucht, dan krijg je een beetje een benauwd gevoel in je huisje. Geurkaarsen met etherische olie hebben deze nadelen niet!

Ook heel fijn: omdat geurkaarsen met etherische olie worden gemaakt van plantaardige was, namelijk sojawas, zijn de kaarsen volledig vegan. Etherische olie is van zichzelf namelijk al een natuurlijk, vegan product. Daarmee zijn geurkaarsen met etherische olie ook perfect geschikt voor de vegetariërs en veganisten onder ons!

Geurolie of etherische olie voor kaarsen?

Nu je weet wat het verschil is tussen een geurkaars met etherische olie en een synthetische geurkaars, zoomen we verder in op de ingrediënten. Want waar zit dat verschil nu precies in? Eigenlijk in een basisingredient: geurkaarsen met etherische olie worden gemaakt met was en etherische olie. Dit zorgt voor een lekkere geur, maar brengt ook de voordelen die etherische olie hebben de kamer in. Synthetische geurkaarsen kunnen gemaakt worden met geurolie. Geurolie bevat vaak synthetische stoffen die een geur ‘nabootsten’, terwijl etherische olie echt is onttrokken uit een natuurlijk product. Doe dus altijd je research voor je een etherische olie of geurolie aanschaft, want er kunnen echt verschillen tussen zitten!

We leggen het uit aan de hand van een voorbeeld. Stel, je koopt een geurolie met lavendel, dan kan het zijn dat de lavendelgeur synthetisch is en je dus niet de natuurlijke voordelen van lavendel ervaart. Koop je een etherische of essentiële olie met lavendel, dan is de lavendelolie onttrokken van pure lavendel. En ervaar je dus ook de fijne pluspunten die echte lavendel met zich meebrengt. Denk aan ontspanning, rust en lekker slapen.

Wij zijn echt fan van etherische olie en de natuurlijke werking van deze olietjes. Daarom raden we je altijd aan om te genieten van een geurkaars op basis van etherische olie!

Geurkaarsen op natuurlijke basis zijn beter voor de gezondheid

Met etherische olie zelf kaarsen maken

Het is een klein werkje – maar dan heb je ook zeker wat! Want wist je dat je van etheriche olie ook je eigen geurkaars kunt maken? Super leuk om te doen! Als je bijvoorbeeld al een aroma diffuser hebt, heb je waarschijnlijk ook je favo etherische olietjes al in huis. Hierdoor kun je direct aan de slag met het zelf kaarsen maken met etherische olie.

Wat heb je nodig?

  • Een lontje en sojawas
  • Etherische olie
  • Een glaasje voor de kaars
  • Knijpers
  • Een kommetje, pannetje en een oude spatel 

Hoe ga je te werk?

  1. Eerst smelt je de sojawas au bain-marie in een kommetje boven een pannetje kokend water. Dan zul je zien dat de sojawas vloeibaar wordt.
  2. Hoeveel etherische olie heb je nodig in de geurkaars? Druppel zo’n 20-40 druppels etherische olie door je sojawas, afhankelijk van de grootte van je kaars.
  3. Roer het mengsel goed door elkaar met een spatel.
  4. Zet het lontje rechtop in het glaasje voor de kaars. Dit kun je doen door een knijper aan de lont te bevestigen, die leg je als het ware dwars op de rand van het glaasje.
  5. Giet nu het mengsel in het glaasje voor de kaars. Het is nog gloedheet, dus pas op! Laat de kaarsen afkoelen, en je hebt je eigen geurkaars!

Het is best een gedoetje om je eigen geurkaars met etherische olie te maken. En ook een beetje spannend… want de olie is warm! Pas dus goed op als je dit zelf gaat doen.

Houd jij wel van do-it-yourself-en? Misschien vind je dit ook interessant: Snelle, makkelijke en duurzame DIYs om thuis te doen 

Welke etherische olie is lekker voor kaarsen?

Welke etherische olie voor is lekker voor jouw kaarsen? Dat is een hele logische vraag. Want er zijn zoveel verschillende essentiële oliën, ze komen echt in alle soorten en maten! Wat belangrijk is om jezelf af te vragen: welke geur vind jij gewoon erg lekker? En welke sfeer wil je creëren in de omgeving waar je de geurkaars gaat neerzetten?

Als je dit voor jezelf bepaalt kun je ook goed een fijne etherische olie uitzoeken voor in jouw geurkaars. Bij elk van onze etherische olietjes kun je in de beschrijving van de olie lezen waar het naar ruikt, wat voor momentje of sfeer je ermee neerzet en geven we ook suggesties voor verschillende situaties wanneer je de olie het best kan gebruiken. We hebben bijvoorbeeld etherische oliesoorten die helpen bij lekker slapen, maar ook soorten die juist een verkwikkend en energiek effect hebben. Bekijk hier al onze etherische olie voor meer uitleg per olietje.

Zelf geurkaarsen maken met etherische olie is niet het meest makkelijke werkje. En best tijdrovend! Gelukkig bestaat er ook nog een andere optie, je kunt geurkaarsen met etherische olie gewoon kopen. Zo hoef je niet zelf te gaan knoeien in de keuken, met het risico dat je geurkaars helemaal mislukt…

Geurkaars op basis van soja was en etherische olie

Geurkaarsen met etherische olie: waar kan ik die vinden? 

Geurkaarsen kun je in heel veel verschillende winkels kopen. Helaas zit hier vaak geparfumeerde olie in verwerkt, oftewel geurolie. Eerder in deze blog hebben we je uitgelegd wat het verschil is tussen geurkaarsen met etherische olie, en geurkaarsen met een geurolie. Korte samenvatting: een geurkaars met etherische olie brandt langer, heeft positieve effecten op je lichaam en geest en heeft niet de nadelige (onnatuurlijke) effecten van een geurkaars met geurolie.

Maar dan komt de uitdaging… waar een geurkaars met geurolie bijna op elke hoek verkrijgbaar is, is het soms wat lastiger om aan een geurkaars met etherische olie te komen. Online kun je gelukkig best veel geurkaarsen met etherische olie vinden, en wij verkopen er ook een paar. We vertellen je graag meer over al onze soorten geurkaarsen met etherische olie: zo kun je gemakkelijk lezen welke kaars het beste bij jou, en je huisje, past!

Be Chilled

Geur: lavendel, met een ondertoon van venkel

Sfeertje: langzaam leven, bijkomen, lekker ontspannen, rustige dag

Een toppertje als je een lekker ontspannen sfeertje wilt in je huisje. Heerlijk om aan te steken wanneer je echt een drukke dag hebt gehad, en weer even tot jezelf kan komen. En wist je dat ontspanning niet betekent dat je passief, lui of moe wordt? Nee! Juist door lekker te ontspannen ontstaat creativiteit, komen er nieuwe ideeën en krijg je frisse energie om na je ontspanmomentje weer verder te gaan.

Be at Ease

Geur: rozemarijn

Sfeertje: concentratie, helder, scherp, go-getter, productief dagje

Je kent het wel… alle prikkels komen op je af en je weet even niet meer waar je het zoeken moet. Dat is het perfecte moment om deze kaars aan te steken. Je sluit je even af – en legt de focus weer waar je die wilt hebben. Even geen afleiding, het draait nu om jou. Heerlijke kaars om aan te steken wanneer je wat extra concentratie nodig hebt, bijvoorbeeld tijdens het werken of studeren.

Light the Fire

Geur: Ylang Ylang en Patchouli (zoet en exotisch)

Sfeertje: momentje voor jezelf, rust, kalmerend, krachtig, fit

Zin in een lekker momentje van rust om jouw innerlijke vuurtje weer helemaal aan te steken? Daar is deze kaars perfect voor. Kruip met een goed boek op de bank, of in bed, en steek deze kaars aan. De kamer vult zich met zoete en exotische geurtjes, en geeft daardoor ook een fijn zomers gevoel. Echt een aanrader om een warme zomeravond sfeer te creëren, maar dan lekker binnen in je huis.

Flower Bed

Geur: lavendel en geranium (bloemig)

Sfeertje: optimistisch, fris, lente, happy

Zin om te bloeien en te groeien? Deze geuren van de lente zorgen voor natuurlijk optimisme in jouw geest. Hierdoor zie je de positieve kanten van het leven en kun je weer lekker fris tegen alles aankijken. Behoefte aan een oppeppertje waardoor je je waant in de lente? Dan is deze geurkaars echt iets voor jou! Ook een aanrader om je kamer mee ‘op te lichten’ als je last hebt van een naar winterdipje.

Alle vegan geurkaarsen van Geurwolkje worden gemaakt van 200 gram natuurlijke sojaboon was en 3% etherische olie. Daarnaast is het misschien vanzelfsprekend, maar toch even goed om te zeggen: laat een geurkaars nooit onbeheerd branden en houdt hem altijd buiten het bereik van huisdieren en kinderen.

Beeldmateriaal: @tishiiiii, @nienkefeddema, @wonenbijchan