Kruidenthee: een theesoort zonder theïne, ontdek alle soorten

Kruidenthee: een theesoort zonder theïne, ontdek alle soorten

January 27, 2023

Kruidenthee heb je in allerlei soorten en maten. Elke kruidenthee heeft dan ook een eigen bijzondere werking. Je kunt kruidenthee drinken omdat je het lekker vindt – maar ook voor een specifiek doel. Bijvoorbeeld om heerlijk te ontspannen, lekker te slapen of voor een frisse boost energie. In deze blog nemen we je mee in de wondere wereld van dit heerlijke drankje en de werking.

Wat is kruidenthee?

Als je aan thee denkt, denk je waarschijnlijk aan een kopje warm water waar je stukjes van gedroogde bladeren in onderdompelt. Dit doe je bijvoorbeeld met een zakje of met losse theeblaadjes in een zeefje. Zo ontstaat er een drankje van warm water en een theesmaakje.

Kruidenthee werkt eigenlijk helemaal hetzelfde. Alleen is kruidenthee niet van theeblaadjes gemaakt, maar van kruiden! En hierdoor is het net een ander product dan de ‘standaard’ theetjes die je in de supermarkt koopt. En heeft het ook een paar unieke voordelen ten opzichte van normale thee.

In deze blog nemen we je mee door de wondere wereld van kruidenthee. We leggen je uit welke soorten er zijn, en welke het beste is om te kiezen voor jouw lichaam en geest! 

Kruidenthee: een theesoort zonder theïne

Kruidenthee bevat geen theïne. Daardoor is kruidenthee een betere keuze. Theïne is een stof die namelijk heel erg lijkt op cafeïne, en die ken je waarschijnlijk wel. Cafeïne zit in koffie en zorgt ervoor dat je alerter, scherper en actiever bent. Ook zorgt het ervoor dat je je beter kan concentreren. Maar dit werkt ook door wanneer je lichaam juist wel een goed portie rust nodig heeft. Veel mensen drinken zoveel cafeïne dat ze zich niet meer bewust zijn van de gevolgen die het heeft op het lichaam.

Cafeïne heeft wel degelijk een (nadelig) effect. Het houdt namelijk de productie van het stofje adenosine tegen. Dit is juist het stofje wat je hersenen aanmaken wanneer ze toe zijn aan rust. Adenosine vertraagt het lichaam en maakt je lekker slaperig. Je kunt je wel voorstellen wat er dus gebeurt. Juist terwijl je lichaam aangeeft dat het rust nodig heeft en een natuurlijk proces wilt starten om dit op gang te brengen, draai jij met cafeïne het ontspannende effect terug. Hierdoor ga je eigenlijk door op een energievoorraad die van nature helemaal niet aanwezig is in het lichaam.

Nu je begrijpt wat cafeïne met het lichaam doet, en wat voor effect dit op jou kan hebben, kun je ook wel voorstellen wat theïne met je kan doen. Theïne is een vergelijkbare stof met cafeïne, en zit van nature in thee. Maar goed nieuws: kruidenthee is zonder theïne! Dat komt omdat kruidenthee eigenlijk helemaal geen ‘echte’ thee is. Het wordt niet van de theeplant gemaakt, maar van kruiden. Hierdoor heb je geen last van alle nadelige effecten van theïne. En kun je optimaal genieten van alle positieve effecten die de kruiden op je lichaam kunnen hebben. Dat is dubbel zoveel plezier!

Kruidenthee in een mok

Welke thee valt er onder kruidenthee?

Het is eigenlijk vrij simpel: kruidenthee is een kruidenaftreksel. Door (gedroogde) kruiden in heet water onder te dompelen, bijvoorbeeld in een zakje of met een zeefje, creëer je een kruidenaftreksel. En dit noemen we kruidenthee. Kruiden die je bijvoorbeeld kunt terugvinden in kruidenthee zijn brandnetel, salie, kamille, lavendel of valeriaan. En al deze kruiden hebben hun eigen unieke werking op jouw lichaam en geest. Door de juiste kruiden bij elkaar te mengen kun je dus een melange creëren die perfect aansluit bij jou.

Kruidenthee is dus niet van theeblaadjes gemaakt, maar we noemen het wel ‘thee’. Waarom? Goede vraag! Simpelweg omdat thee wordt geassocieerd met een warm drankje waar je gedroogde blaadjes in onderdompelt. En je zo een kopje heet water met een smaakje maakt. Daardoor zijn de woorden ‘kruiden’ en ‘thee’ aan elkaar geknoopt. Maar je zou het bijvoorbeeld ook warme kruidendrank kunnen noemen, of kruidenaftreksel. Dat is alleen iets moeilijker te begrijpen, en daarom zijn we het kruidenthee gaan noemen.

Kruidenthee heb je in allerlei soorten: vaak koop je al een mix van verschillende (gedroogde) kruiden bij elkaar. Zo hoef je niet zelf aan de gang met verschillende potjes en soorten om jouw kruidenthee from scratchte maken.

Welke kruidenthee is gezond?

Kruiden worden van oudsher al ingezet. Jouw over-over-over-overgrootouders gebruikten het waarschijnlijk al voor van alles. En nog steeds is het een prachtig middel tegen alledaagse probleempjes. Het kan je bijvoorbeeld helpen te ontspannen, zuiveren of ontstressen. Of juist vermoeidheid tegengaan met een frisse boost.

Welke kruidenthee gezond is voor jouw lichaam durven wij niet te zeggen. Dat ligt helemaal aan het effect dat jij er mee wilt bereiken! In het volgende stukje van deze blog leggen we je meer uit over de soorten kruidenthee en hun specifieke werking.

Maar ook als je kruidenthee wilt drinken omdat je last ervaart van de theïne in normale thee, of gewoon een gezonde manier zoekt om je dagelijkse hoeveelheid vocht binnen te krijgen, is kruidenthee een gezond alternatief. Kies dan gewoon een smaakje dat jij lekker vindt om te drinken!

Kruidenthee in een herbruikbaar theezakje

Kruidenthee: verschillende soorten en hun werking

Bij Geurwolkje verkopen we de lekkerste kruidentheetjes en daar vertellen we je graag wat meer over! Al onze kruidentheetjes zijn zo samengesteld dat ze een ontstressende werking hebben. Daarnaast hebben ze ook nog een unieke set voordelen. Dit zijn onze verschillende kruidentheeën en hun werking:

Bloemenpracht kruidenthee

Bestaat uit de kruiden: lavendel, rozembloesem, kamille, goudsbloem, korenbloem en citroengras.

Deze kruidenthee bestaat uit een heerlijk gedroogd bloemenpakketje en heeft (naast een heerlijke aroma) een ontspannende werking. Zo kan het bijvoorbeeld helpen om lekker te slapen of wat sterker in je schoenen te staan. Ook raden we het aan als je je een beetje futloos voelt.

Slaap lekker kruidenthee

Bestaat uit: lavendel, valeriaan, kamille, Sint Janskruid, korenbloem en citroenmelisse.

Deze kruidenthee is een ‘zusje’ van de bloempracht thee, kijk maar naar de overeenkomsten tussen de kruiden die in beide soorten zit. Het verschil is dat hier net een paar andere kruiden in zitten die écht een boost geven om lekker te gaan slapen. We raden deze thee dan ook aan om ’s avonds te drinken als jij toe bent aan ontspanning en een fijne reset in de nacht.

Zuiverende kruidenthee

Bevat: brandnetel, salie, kamille, lindebloesem, tulsi, cichoreikruid, guldenroede en goudsbloem.

Dit lekkere kruidentheetje zuivert ondersteunt het herstel van het lichaam. Voor een frisse dosis energie! Dit is ook een goed alternatief voor koffie – want deze thee bevat dus géén theïne (vergelijkbaar met cafeïne). Deze thee werkt goed voor mensen die moe en prikkelbaar zijn. Zuiver je lichaam en maak ruimte voor nieuwe energie!

Vrij ademen kruidenthee

Bevat: eucalyptus, salie, zoethout, vierbloesem, tulsi en cichoreiwortel.

We kennen het allemaal wel: die tijd van het jaar dat je veel aan het snotteren bent en je helemaal verstopt zit. Op zo’n moment kun je wel wat hulp gebruiken! De vrij ademen thee helpt je om vrijer te kunnen ademen. Een goed idee dus om dit kruidentheetje voor dit soort problemen vast in je voorraadkast te hebben staan.

Kun jij wel wat meer hulp gebruiken tegen het snotteren? Misschien vind je dit ook interessant: Geen snotterneuzen meer met Geurwolkje!

Kruidenhofje kruidenthee

Bevat: zoethout, brandnetel, vierbloesem, pepermunt, citroengras en venkel. 

Dit theetje is lekker kruidig van smaak en heeft met haar bijzondere kruiden een rustgevende werking op je lichaam en geest. Perfect om dus even te ontsnappen aan de druk die voelt in het dagelijks leven.

Sterrenmix kruidenthee

Bevat: zoethout, venkel, steranijs, pepermunt, anijszaad en jenever bes.

Deze thee – die wederom lekker kruidig is van smaak – werkt goed tegen een slechte huid of minder fris ruikende adem. Ook aan te raden op een typische off-day of pyjamadag. Deze lekkere frisse thee zorgt voor een directe verfrissing. Dat voel je vanbinnen, maar zie je ook zeker van buiten!

Wil jij al onze soorten kruidenthee lekker op je gemakje bekijken? Dat kan! Check hier onze cafeïnevrije de-stress thee.

Zelf thee maken met heerlijke kruiden

Kruidenthee maken

 Wanneer je kruidenthee koopt ontvang je vaak losse thee. Dat betekent dat het dus niet in een zakje zit. Dit is bij ons zo, maar ook vaak bij andere verkopers. Je hebt dan een thee-eitje of zeefje nodig om de gedroogde kruiden in het water onder te kunnen dompelen.

Per kopje thee kun je kruidenthee maken door ongeveer anderhalve eetlepel van de gedroogde kruiden in je eitje of zeefje te scheppen. Dompel dan je eitje of zeefje onder in heet water. Belangrijk is om dit ook een aantal minuutjes te laten intrekken. Zo hebben de kruiden even de tijd om hun unieke geur, smaak en werking af te geven aan het water.

Kruidenthee helemaal zelf maken

Je kunt er ook voor kiezen om kruidenthee helemaal zelf te maken. Dan kies je dus niet voor een blend die al is samengesteld, maar ga je zelf op zoek naar de kruiden om een theetje van te trekken. Je kunt hiervoor verse of gedroogde kruiden gebruiken. En eigenlijk eindeloos variëren! Hieronder geven we je een aantal voorbeelden van kruiden die je waarschijnlijk al in huis hebt en waarmee je dus direct aan de slag kunt. 

Kaneel: verfijn een stokje kaneel en stop het in een theezeefje. Zo maak je makkelijk je eigen kaneelkruidenthee. Een schijfje sinaasappel erbij et voilà; je hebt een heerlijk kruidentheetje passend bij de herfst en de winter.

Tijm: misschien strooi jij af en toe wat tijm over je gerechten? En heb je dus al een potje in de kast staan! Wist je dat je ook wat tijm in je theezeefje kan strooien? En zo een heerlijk theetje kan maken. Tijm helpt onder andere bij de spijsvertering. Voor een extra smaakje aan de thee kun je een schijfje citroen, sinaasappel of een takje verse munt toevoegen.

Rode peper, of chilivlokken: deze is voor de echte, spicy, durfal. Pak één klein stukje rode peper en vermaal deze, en stop ze in je thee-eitje. Of strooi direct een paar gedroogde chilivlokken in een theezeefje. Je kunt hier ook een schijfje verse gember toevoegen. Dit heeft een vergelijkbaar effect met een vers gembershotje., voor wanneer je wel wat extra prikkels kunt gebruiken.

 Beeldmateriaal: @missjettle, @huisjeaanhetspoor, @jellinadetmar, @lea.vdberg