Deze etherische olie recepten MOET jij proberen! We gaan mengen!

Deze etherische olie recepten MOET jij proberen! We gaan mengen!

We gaan etherische olie mengen! Diffuser blends, recepten en geuren die goed samen gaan.. We gaan het allemaal doornemen!

Enkelvoudige oliën en blends

Etherische olie is een krachtig natuurproduct met een heerlijk geurtje en fijne eigenschappen voor onze body & mind. De natuur is echt een schatkamer aan bomen, planten, kruiden en bloemen die kunnen bijdragen aan jouw welzijn en gemoedstoestand! Een geur alleen al doet iets met je. Het kan je rust geven, je aanzetten tot een actie of een herinnering naar boven brengen.

Bij Geurwolkje hebben we twee soorten etherische oliën: enkelvoudige etherische olietjes die van één bron komen én onze eigen samengestelde blends, die bestaan uit verschillende enkelvoudige etherische oliën die elkaar complimenteren en samen een unieke geur vormen.

Kun je etherische olie mengen?

Een enkelvoudige olietje is heerlijk, maar een blend is soms toch net wat unieker! Als je niet zo’n DIY-er bent of niet zo goed weet welke geurtjes lekker samen gaan, dan is het makkelijk om bij ons een blend uit te zoeken.

Maar wij mensen zijn van nature zo nieuwsgierig en ondernemend; we willen altijd ontdekken en het liefst zo veel mogelijk zelf doen. Daarom krijgen we regelmatig de vraag of het ook mogelijk is om zelf verschillende oliën met elkaar te mengen. En dat kan zeker! Welke geuren combineren? Dat zullen we uitleggen!

Geurcombinaties etherische olie

Je bent vrij om te experimenteren zoveel je wil, maar om er zeker van te zijn dat de geur ‘klopt’, zijn er een paar vuistregels die je op weg kunnen helpen.

De regel van derden
Bij het maken van een blend is het altijd lekker als je werkt met 1/3 en 2/3. Bijvoorbeeld 1/3 bloemenoliën met 2/3 citrusoliën.

Voorbeeld:
2 druppels lavendel (bloem)
1 druppel geranium (bloem)
3 druppels citroen (citrus)
3 druppels bergamot (citrus)
Dan heb je een combinatie van 1/3 bloemenolie en 2/3 citrusolie!

Op deze manier is het resultaat vrijwel altijd lekker! Onder het tabje ‘Geursensatie' op onze website vind je de verschillende geurtypen en welke olietjes daaronder vallen.

De perfecte basis
Sommige olietjes zijn de perfecte basis voor blends. Ze gaan met vrijwel alles goed samen! Deze oliën zijn voornamelijk: lavendel, eucalyptus, sinaasappel en pepermunt.

Daarom vind je deze geuren terug in bijna elke bestaande blend! Het is fijn om een paar van deze standaard geuren te hebben en een paar 'speciale' geuren om zo een unieke belevingen te creëren.

Versterkers
Citroen is een etherische olie die van zichzelf relatief licht is, maar wel een hele sterke eigenschap heeft! Deze olie kan anderen namelijk versterken. Door citroen aan een blend toe te voegen maak je de geur sterker. Dus ben je niet helemaal tevreden met de intensiteit van jouw blend? Voeg 1-2 druppeltjes citroen toe voor een sterkere sensatie.

Wellicht vind je dit ook interessant: Welke etherische olie ruikt lekker?

Etherische olie mengen diffuser

Etherische olie mengen met water voor in de diffuser

Allereerst is het belangrijk om alleen 100% pure etherische oliën te gebruiken. Wanneer het woord ‘etherisch’ op een flesje staat wil dat nog niet zeggen dat het ook echt 100% puur is. Dat maakt het lastig!

Alle etherische olietjes van Geurwolkje zijn 100% puur, wat wil zeggen dat er geen parfum of andere giftige, chemische of onnatuurlijke stoffen aan toegevoegd zijn.

Zodra je zeker weet dat je met goede olie werkt is het tijd om te gaan beginnen met experimenteren! Je kan druppeltjes etherische olie mengen met een Skintox draagolie zodat je het op de huid kan aanbrengen, maar in deze blog hebben we het voornamelijk over etherische olie recepten voor een diffuser. We gaan dus etherische olie mengen met water, zodat dit in de lucht verneveld kan worden! Hierdoor verspreidt je een heerlijke geur in huis en gaat de olie langzaam zijn werking uitoefenen op jouw gemoedstoestand.

De mogelijke combinaties zijn werkelijk eindeloos en natuurlijk heeft iedereen zijn eigen voorkeur voor een bepaalde geur, sfeer of intentie. Dus leef je uit en experimenteer er op los zou ik zeggen!

Om jullie een beetje op gang te helpen heb ik een paar simpele geur / etherische olie mengels op een rijtje gezet.

We gaan etherische olie mixen!

Wat heb je nodig?

Etherische olie recepten

Let op! Al deze blends zijn op basis van 200ml water. Heeft jouw diffuser een inhoud van 400ml en vul je deze helemaal? Verdubbel de druppels dan. Gebruik jij maar 100ml water? Dan halveer je de hoeveelheid druppels.

Kruidig, fris en warm:
6 druppels sinaasappel
3 druppels kaneel

Fris en verkoelend:
3 druppels eucalyptus
6 druppels citroen

Frisse energieboost:
6 druppels citroen
3 druppels rozemarijn

Fris, rustgevend en ontspannend:
2 druppels citroen
5 druppels lavendel
3 druppels sinaasappel

Harmoniserend:
6 druppels lavendel
4 druppels rozenhout

Fris, kruidig, luchtreinigend:
4 druppels citroen
5 druppels tea tree

Meditatie mengsel voor ontspanning en focus:
5 druppels lavendel
4 druppels bergamot

Reinigend en tegen nare geurtjes:
3 druppels lemongrass
4 druppels lavendel
2 druppels salie

Sauna mengsel, opwekkend:
4 druppels rozemarijn
3 druppels salie
2 druppels tea tree

Fris en ontspannend:
4 druppels pepermunt
6 druppels lavendel

Uiteraard kan je het aantal druppels aanpassen zoals jij zelf wilt. Wellicht vind je dat een bepaalde olie te sterk naar voren komt, dan doe je de volgende keer een paar druppels minder van die olie erin. Niks moet, alles mag! Wees creatief er valt heel veel zelf te ontdekken. Lekker experimenteren tot je de juiste geur voor jezelf ontwikkeld hebt. Hoe leuk is dat?!

Meer etherische olie combinaties

Heb jij deze blends al uitgeprobeerd? Op Instagram hebben we nog meer recepten in onze ‘Blends' highlight. Wij delen daar ook regelmatig nieuwe etherische olie combinaties! Wil jij die inspiratie ook ontvangen? Volg ons dan op Instagram! Psst, we houden daar ook maandelijkse winacties.. Aanradertje!

Wij wensen je veel mengplezier!

Feel good, smell good & be happy!

Beeldmateriaal wordt gemaakt en met ons gedeeld door happy Geurwolkje fans!
Foto's in deze post: @captured.bylisa, @lea.vdberg