Waarom etherische olie in je huidverzorging een wonder is en hoe je het kunt gebruiken

Waarom etherische olie in je huidverzorging een wonder is en hoe je het kunt gebruiken

January 06, 2023

Je huid is een prachtig (en je grootste!) orgaan: het houdt viezigheid buiten je lichaam en beschermt je tegen zonlicht, wind en kou. Daarom mogen we extra lief zijn voor ons huidje en daarbij is een goede huidverzorging belangrijk. Een paar druppels etherische olie kunnen al voor een prachtig, klein wonder zorgen op jouw huid. Wij leggen je meer uit over etherische olie in je huidverzorging en vertellen je op welke manieren je dit kunt toepassen. Zodat jouw prachtige huid een heel mensenleven op gezonde, natuurlijke wijze met je mee kan groeien.


Etherische olie en huidverzorging: kan olie op de huid worden aangebracht?

Etherische olie, ook wel essentiële olie genoemd, is een sterk product dat niet direct op de huid kan worden aangebracht. Daarom moet je de olie eerst altijd verdunnen met een draagolie. Onze Skintox plantaardige basisolie is hier speciaal voor gemaakt en alle varianten hebben fantastische voordelen.

Neem bijvoorbeeld druivenpitolie: een echte alleskunner die helpt bij een ouder wordende of onrustige huid. Je kunt deze olie mengen met bijvoorbeeld lavendelolie. Zo geniet je van dubbel zoveel voordelen: lavendelolie helpt op haar beurt om de huid rustig te maken. Bijvoorbeeld bij ontstekingen of geïrriteerde plekjes. Ook brengt deze olie je een heerlijk ontspanningsmomentje tijdens jouw verzorgingsroutine voor de huid. 

Etherische olie gebruiken in je huidverzorging? Vergeet niet te mengen

Meng etherische olie dus altijd eerst met een draagolie en breng de etherische olie nooit direct op je huid aan. Een eetlepel basisolie met twee druppels essentiële olie is genoeg om van beide producten optimaal te kunnen genieten. Enjoy!

Voordat je het mengsel van etherische olie en draagolie op je huid aanbrengt adviseren wij eerst te testen of je geen allergie hebt, door een druppel op de binnenkant van je pols of elleboogholte aan te brengen en 24 uur te wachten.

Huiverzorgingsproducten op basis van etherische olie

Welke etherische olie is goed voor de huid?

Elke essentiële olie heeft in combinatie met een Skintox plantaardige basisolie unieke voordelen voor jouw huid.

Ook leggen we je graag uit welke unieke voordelen elke etherische olie voor je huidverzorging kan hebben. Zo kun jij kiezen welke olie je in je verzorgingsroutine wilt toepassen. 

De voordelen per essentiële olie voor jouw huidje

Lavendelolie: heeft een ontspannende werking en kan helpen bij een vermoeide of gestreste huid. Maakt de huid heerlijk rustig en zorgt ook voor een rustmomentje in jouw drukke routine. Je kunt deze olie ook gebruiken op littekens om je huid een steuntje in de rug te geven.

Eucalyptusolie: heeft een ontspannende werking op je huidje. Het heeft ook een helpende werking bij stress. Je kunt deze olie bijvoorbeeld in samenstelling met een basisolie gebruiken op je borst of onder je neus om je luchtwegen te openen. Deze olie helpt ook om vrijer te ademen door de neus.

Sinaasappelolie: werkt heerlijk kalmerend op de huid. Houdt daarnaast muggen en andere insecten buiten de deur. Tipje: heerlijk om mee te nemen naar warmere vakantiebestemmingen. Geen last van insecten, en je ervaart de ontspannende werking die jij op je vakantie verdient. Ook een prachtig cadeau voor iemand die wel wat ontspanning na een drukke periode kan gebruiken.

Citroenolie: kent een zuiverende en desinfecterende werking. Deze olie kan hulp bieden bij om de talgproductie in balans te brengen. Gebruik deze olie niet voordat je het zonnetje ingaat. Deze olie trekt ook de huid een beetje strakker, waardoor het kan helpen tegen de vorming van rimpels.

Tea Tree olie: helpt bij een geïrriteerde huid en infecties. Biedt bijvoorbeeld hulp bij jeugdpuistjes. Dus goed te gebruiken bij jeugdpuistjes en andere nare plekjes. Let op: deze olie is wel lekker sterk, je hebt er dus niet heel veel van nodig om het goed te laten werken. Win-win natuurlijk, zo kan je lekker lang met een flesje doen!

Pepermuntolie: verfrissende geur die prikkelend kan werken. Helpt ook om de huid lekker te verkoelen. Deze olie kan ook helpen om vrijer te ademen. Pepermunt biedt een natuurlijke oplossing om verstopte luchtwegen vrij te maken. Ook te gebruiken bij de waterpokken.

Wil je meer weten over al onze etherische oliën, huidverzorging en de werking per olie? Bekijk hier al onze 100% essentiële oliën op een rijtje.

Verzorgingslijn met etherische olie voor de huid

Zo gebruik je etherische olie in je gezichtsverzorging

Naast etherische olie voor huidverzorging kun je ook essentiële olie gebruiken op je gezicht. Net zo belangrijk als bij het lichaam is hierbij dat je de olie verdunt met een draagolie, zoals de Skintox plantaardige basisolie.

Hoe gebruik je de verdunde, etherische olie voor gezichtsverzorging? Reinig eerst je huid zoals je dat normaal ook doet. Breng dan (als je deze gebruikt) al je producten op waterbasis aan. Dit is bijvoorbeeld een toner, maar ook serum op basis van water. Hierna breng je de draagolie in combinatie met de etherische olie aan. Zo dringen zowel de basisolie als de essentiële olie diep in jouw schone huidje door. Hiermee maak je optimaal gebruik van alle natuurlijke voordelen die de olie jouw huid kan bieden. Daarna breng je eventueel een dag- of nachtcrème en SPF aan.

Het is belangrijk dat je niet te veel etherische olie voor gezichtsverzorging gebruikt wanneer je de directe zon in gaat. Dit kan namelijk zorgen dat jouw tere huidje sneller verbrandt, en dat is wel het laatste wat we willen! Voornamelijk citroenolie kan zorgen voor een ruwe en schrale huid wanneer je er de zon mee ingaat. Wel een beetje oppassen dus. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om voor het slapengaan een dikker laagje van het oliemengsel aan te brengen, en ’s morgens een dun laagje te vermengen in je dagcrème.

Welke essentiële olie werkt goed voor een droge huid?

Een veelvoorkomend probleem is een droge huid. Iedereen heeft hier wel een keertje last van gehad. Misschien heb jij hier vaker last van, of enkel af en toe. Maar door de juiste olie alvast in huis te hebben kun je je huid direct verzorgen wanneer je last krijgt van droge of schrale plekjes. Ook hier gaan etherische olie en huidverzorging dus weer hand in hand!

Allereerst is een goede plantaardige basisolie hier superbelangrijk. Deze voedt en beschermt je huid, bijvoorbeeld tegen invloeden van buitenaf. Ook helpt een basis-, of draagolie vocht inbrengend. Onze favorieten voor een droge huid zijn: Jojobaolie, amandelolie, avocado-olie en arganolie. Deze laatste olie kun je daarbij ook in haar smeren om zijdezachte lokken te creëren.

Combineer de draagolie met jouw favoriete etherische olie. Een favorietje van ons blijft hierbij de lavendelolie. Het is een echte duizendpoot in de wereld van etherische olie. Daarbij is de olie heerlijk zacht en bloemig. Wanneer je een mengsel van deze olie en een goede basisolie ‘s avonds aanbrengt helpt het je om lekker te slapen. Maar ook ’s morgens ondersteunt deze combinatie je om je dag rustig en ontspannen te starten. We raden het dus zeker aan als je naast je droge huid ook wat rust en ontspanning kunt gebruiken.

Onze tweede favoriet om met een draagolie te combineren is Bergamot. Deze olie helpt bij een slechte huid en versterkt het natuurlijke immuunsysteem van je huid. Het is een olie die heerlijk verzachtend werkt met een zoete en frisse citrusgeur. Een extra pluspuntje bij deze olie is dat niet alleen je huid, maar ook je gemoedstoestand ervan opknapt. Je wordt er happy, positief en rustig van tegelijkertijd. 

Gebruik natuurlijke verzorgingsproducten

Bij een droge huid werkt het ook heel goed om na het douchen natuurlijke verzorgingsproducten aan te brengen. Hierin zit al etherische olie verwerkt, en zo hoef je het dus niet zelf te mengen. Maar heb ervaar wel alle fijne voordelen van een essentiële olie in je bodylotion!

Ook zijn er tegenwoordig veel douchegels en handzeepjes op de markt die niet zo goed zijn bij een teer en droog huidje. Daarom raden wij aan altijd gebruik te maken van een natuurlijke douchegel en natuurlijke handzeep. Zeker als je last hebt van droge of schrale plekjes!

Handzeep op basis van etherische olie

Geef (of ontvang) een heerlijke massage met etherische olie

Een massage heeft heel veel fijne voordelen. Het verbetert de bloedsomloop, verlaagt de stress en ontspant de spieren. En achteraf kun je heerlijk afdwalen naar dromenland! Maar massages kun je op allerlei manieren toepassen. Ben je op zoek naar een sensuele massage, of wil je je spieren ontspannen? Ga je voor een fijne nachtrust, of wil je juist happy en opgewekt worden? Door de juiste etherische olie voor je massage te vermengen met de juiste draagolie kun je een heerlijke massage olie creëren die het positieve effect van de massage kan versterken. Hieronder geven we je een aantal suggesties. Vergeet niet om de etherische olie altijd met basisolie te vermengen voordat je het aanbrengt op de huid. 

Onze favorietjes: massage met etherische olie

Magic love etherische olie: deze heerlijke olie biedt een helpende hand als je bijvoorbeeld moeite hebt om in de stemming te komen. Of als je wat meer ruimte wilt creëren voor je eigen fantasie. Op het gebied van liefde helpt deze olie je zeker vooruit: of dat nu liefde voor jezelf is, of voor je partner in de slaapkamer. Vermeng deze olie met een draagolie voor een sensuele massage.

Ontspannend etherische olie: is perfect voor een ontspanningsmassage. Denk bijvoorbeeld aan dagen waarbij je het moeilijk vindt om de dag achter je te laten, of je niet kunt loswurmen uit negatieve gedachtes. Achteraf zal je heerlijk slapen!

Happiness etherische olie: dit favorietje van ons zorgt voor een flinke oppepper en geeft je humeur een boost. We raden deze aan als je bijvoorbeeld niet zo lekker in je vel zit en wel wat vaker wilt lachen.

Kortom, met een etherische olie en een draagolie kun je eindeloos variëren en verschillende massage olies maken. Hier geniet je ook weer van de voordelen van etherische olie voor huidverzorging. Meng hiervoor twee druppels essentiële olie met een eetlepel natuurlijke basisolie.

Om de keuze een stukje makkelijker te maken, kun je ook kiezen voor een natuurlijke massage olie. Deze olie heeft al de perfecte structuur voor massages en bevat ook alle fijne eigenschappen van etherische olie. Een echte aanrader dus als je graag een product wilt aanschaffen, maar wel alle voordelen van essentiële olie wilt ervaren.

Fotomateriaal: @bamifit, @huisje_35, @esstherb, @okermint