Lavendel etherische olie: de werking, waar je op moet letten als je het wilt kopen en waarom het je helpt om lekker te slapen!

Lavendel etherische olie: de werking, waar je op moet letten als je het wilt kopen en waarom het je helpt om lekker te slapen!

Lavendel is een prachtig plantje dat je soms wild in de natuur kunt tegenkomen. Het heeft een kenmerkende geur, fleurt de boel lekker op en… het heeft bijzondere effecten op onze gemoedstoestand als je het op de juiste manier toepast. Zo kun je van lavendel bijvoorbeeld vegan etherische olie maken, die je weer op verschillende manieren kunt gebruiken! In deze blog vertellen we je meer over dit plantje, de etherische olie, de werking en natuurlijk ook hoe jij er zo snel mogelijk plezier van kunt beleven! 

Want wat doet etherische lavendel olie nu precies voor je lichaam en geest? Waarom zou je het willen gebruiken? Ook is er een hoop verschil tussen de lavendelolies die op de markt verkrijgbaar zijn. Lees gauw verder.

De werking van lavendel etherische olie, wat doet het nu precies?

Lavendel essentiële olie creëert rust. Of je het nu in je aroma diffuser gebruikt of in combinatie met een draagolie op je huid aanbrengt… Het zorgt ervoor dat je de dag van je kunt laten afglijden, een zenuwachtig gevoel naast je neer kunt leggen en een duwtje in de rug ervaart om lekker te gaan slapen. Ook is lavendel etherische olie kenmerkend om haar werking om je emoties in balans te brengen. Overheerst er onrust, kwaadheid of verdriet? Lavendelolie geeft je de kans om weer even scherp naar jezelf, je omgeving en de wereld te kijken. Waardoor dat rauwe randje verdwijnt, en jij weer de mogelijkheid hebt om vanuit balans bepaalde keuzes te maken.

Essentiële lavendel olie verspreidt kalmte – en is daarom ook niet voor niets een geliefd product om te gebruiken in sauna’s en spa’s. De geur omschrijft zich als zacht, een klein beetje fris, en een klein beetje zoet. Maar daar zitten zeker ook bloemige en kruidige ondertonen onder waardoor het een mooi geheel wordt. Met deze etherische olie waan je je door een lavendelveld. Het is een echte alleskunner met een geur die bij velen geliefd is. Daarom raadt Geurwolkje dit olietje vaak aan als je niet zo goed weet wat je wilt kopen. Of als je net nieuw bent in de wereld van aromatherapie en etherische olie.

Klein flesje lavendelolie

Wat doet etherische olie lavendel dan precies?

Etherische lavendelolie zorgt voor rust, werkt tegen stress, en helpt je ook zeker om lekker te slapen. Het geeft je ontspanning en helpt om je emoties uit te balanceren. Ook word je dankzij het ontspannende effect heerlijk wakker als je lavendelolie in de slaapkamer toepast. En het geeft de ruimte die je zo nu en dan even nodig hebt. Mensen associëren vaak rust met traag, sloom of zelfs stilstaan. Maar eigenlijk doet het net het tegenovergestelde – het zorgt ervoor dat jij ruimte in je hoofd creëert voor nieuwe ideeën, frisse energie en daardoor ook vooruitgang. Vanuit een rustige toestand gaan we als mens namelijk juist op zoek naar datgene wat ons prikkelt en zal je dus ervaren dat je weer wat dichter bij jezelf kunt komen! 

Etherische lavendel olie staat ook bekend als een topper in de slaapkamer – het helpt je om lekker te gaan slapen en creëert de ontspanning in je lijf en geest die je soms niet kunt vinden. Maar wel nodig hebt om in slaap te vallen! Iedereen kent wel dat gevoel dat je ligt te woelen in je bedje en dat het niet lukt om af te schakelen. Precies dan is etherische lavendel olie je beste vriend, want het kan echt enorm helpen om wat meer rust in je koppie en lijf te creëren. Engelse onderzoekers hebben een test gedaan bij 51 oudere mensen. Na 7 dagen bleek dat maar liefst 72% van deze proefpersonen beter sliep door het vernevelen van lavendelolie!

Benieuwd geworden naar onze etherische olie? Bekijk ze hier onze essentiële olie.  

Wat is een goede lavendelolie? 

Je hebt verschillende soorten olie: onder anderen etherische olie en synthetische geurolie. Het verschil is dat etherische olie echt gemaakt wordt van de natuurlijke bron, en synthetische olie soms (deels) een namaakgeur bevatten. Hierbij wordt de geur van lavendel eigenlijk nagemaakt. Het verschil zit ‘m er dan in dat je bij etherische lavendel olie dichter bij de echte geur zit, maar ook de echte voordelen ervaart van lavendel op jouw lichaam en geest. Bijvoorbeeld ontspanning, rust en lekker slapen. Bij synthetische geurolie zal je deze effecten niet ervaren, omdat er geen/weinig echte lavendel in het product te vinden is.

Daarom raden we bij Geurwolkje aan altijd te kiezen voor een etherische, essentiële of natuurlijke olie. In dit geval dus een etherische lavendel olie. Zo kun jij optimaal genieten van alle natuurlijke effecten van lavendel, zonder daadwerkelijk het plantje in huis te hoeven halen!

Lavendel olie kopen: hier wil je op letten 

Wanneer je overtuigd bent van de effecten van lavendel op jouw lichaam en geest of het simpelweg een keertje wilt uitproberen is het belangrijk om goed te letten op de kwaliteit van de lavendelolie die je koopt. Ga altijd voor een natuurlijke, etherische olie en geen ‘nagemaakte’ synthetische geurolie.

Misschien vind je dit ook interessant? Bekijk onze lavendel etherische olie.

Pure lavendel etherische olie

Etherische olie lavendel maken: recht uit de natuur

Het maken van een etherische olie is geen klusje dat je makkelijk thuis kunt uitvoeren. Het gaat om een ingewikkeld scheikundig proces, waarbij de oliën geperst worden vanuit hun natuurlijke oorsprong. Dat maakt ook dat al onze olietjes geschikt zijn voor mensen met een veganistische lifestyle.

Hoe gaat het maken van etherische lavendel olie in zijn werking? Bij het maken van een olie gebruiken we natuurlijke extracten, bijvoorbeeld planten. In het geval van lavendel wordt de olie gedestilleerd vanuit de lavendelplant, de Lavendula vera. We persen de olie van zowel uit de bloem, het blad en de stam. Geurwolkjes lavendelolie komt om precies te zijn uit Frankrijk. 

Kortom: het is geen huis-, tuin- en keukenklusje om zelf lavendelolie te gaan persen. Het is echt veel makkelijker om etherische lavendel olie te kopen. Als je niet zo’n fan bent van aromatherapie of olietjes op je huid kun je er natuurlijk ook voor kiezen een lavendelplantje aan te schaffen! Zet ‘m dan dichtbij een raam waarbij het plantje zon krijgt, want daar is de Lavendula vera gek op. 

Kun je lavendel etherische olie aanbrengen op je huid?

Etherische olie is een sterk product, niet alleen van geur, maar ook voor je huid. Het is echt te sterk om direct op je lijf aan te brengen en je kunt er nare gevolgen van ervaren. Bijvoorbeeld irritaties die je niet wilt hebben. Je kunt etherische olie wel verdunnen en vervolgens op je huid aanbrengen. Dit doe je met een zogenaamde draagolie. Dit zijn hele fijne olies, die minder sterk ruiken, en speciaal zijn uitgezocht zodat ze ook veilig zijn voor jouw tere huidje.

Hoe gebruik je etherische olie dan op je huid? Meng per eetlepeltje draagolie één druppeltje van de etherische lavendel olie. Vind je het te sterk ruiken? Dan kun je het mengsel altijd ietsje meer verdunnen. Test ook altijd eerst een plekje op je huid, bijvoorbeeld aan de binnenkant van je ellenboog. Wacht vervolgens 24 uur om te onderzoeken of je niet allergisch bent voor de etherische olie of draagolie. Hierna kun je het mengsel ook op de rest van je huid gebruiken. 

Vind je het te veel gedoe om draagolie met etherische olie te mengen? Neem dan een kijkje bij onze natuurlijke bodylotion!   

Misschien vind je dit ook interessant: Welke Skintox basis olie is het beste voor jouw huidtype?

Etherische olie voor ontspanning

Is etherische olie lavendel geschikt voor je aroma diffuser?

Zeker! Etherische olie lavendel is een perfecte olie om te gebruiken in je aroma diffuser. Het is ook echt een instapper – we raden deze vaak aan wanneer mensen nog geen ervaring hebben met aromatherapie. De geur is niet te sterk en het effect is voor (bijna) iedereen wel gewenst. We leven in een drukke wereld, en moeten veel verschillende dingen op één dag doen: dus wie kan er nu wat extra ontspanning gebruiken?

Om de essentiële olie lavendel te gebruiken in jouw luchtbevochtiger voeg je 5-7 druppels toe per 300 milliliter water. Afhankelijk van hoe sterk je de geur wilt maken kun je altijd ietsje meer druppeltjes toevoegen. Of juist minder! Dit ligt ook weer aan de grootte van de ruimte waar je luchtbevochtiger staat.

Meer weten? Bekijk ook onze aroma diffusers.

Kan ik etherische lavendel olie combineren?

Je kunt etherische olie lavendel zeker combineren om net een iets andere geur en effect te creëren. 

Lekker slapen: combineer met sinaasappel etherische olie

Voeg 2 druppeltjes lavendel bij 4 druppeltjes sinaasappel etherische olie. Sinaasappel staat ook bekend om de ontspannende werking: dus deze twee wondermiddeltjes zullen elkaars effect versterken. Welterusten! 

Kies voor een blend

Je kunt zelf aan de slag gaan met olietjes combineren, maar ook een fijne blend aanschaffen. Wij mixen al wat olietjes voor zodat jij je heerlijk kunt ontspannen, lekker kunt slapen, maar ook een goede energie boost kan ervaren! Het ligt er maar net aan welk effect je wilt hebben op je gemoedstoestand… 

Misschien vind je onze Geurwolkje blends interessant?

Beeldmateriaal: @esstherb, @friszeblik, @blushcontent