Reuk en smaak kwijt na het coronavirus? Etherische olie kan helpen!

Reuk en smaak kwijt na het coronavirus? Etherische olie kan helpen!

Of je het virus zelf gehad hebt of niet - je bent vast bekend met het feit dat smaak- en reukverlies tot de meestvoorkomende symptomen behoren. De meesten gaan er vanuit dat dit weer terugkeert zodra jouw lichaam het virus heeft verdreven. Maar is dat wel zo? En hoe kan etherische olie hierin een rol spelen?

Wist je dat 30 tot 90% van de mensen die het Coronavirus hebben gehad, hun reuk en smaak kwijt zijn? De helft van de mensen kon na 4 weken weer ruiken maar helaas heeft 10% na 6 maanden hun reuk en smaak nog steeds niet terug. Scary he? Sta je een heerlijke maaltijd te koken en kan je zelf niet eens proeven wat je hebt gemaakt. En dat je niet meer van je Geurwolkje kan genieten omdat je niks of weinig ruikt? Brr..

Hoe ruiken wij?

Even een klein lesje natuurkunde: geur bestaat uit kleine moleculen die met de lucht die we inademen worden meegenomen naar de neusholten. Deze moleculen gaan verder naar ons reukslijmvlies, wat meer dan 10 miljoen reukzintuigcellen bevat!

Reukcellen worden ongeveer iedere 4 weken vervangen. Dit zijn speciale zenuwcellen met trilhaartjes. De geurmoleculen veroorzaken op de trilhaartjes chemische reacties die als elektrische prikkels door de hersencellen verder worden vervoerd naar ons lymbisch systeem, ofwel onze emotionele brein (als je onze blogs hebt gelezen zal dit je bekend voorkomen!). Daar wordt het een geur of smaak die je kunt benoemen of herkennen.

Wetenschappers van de universiteit Harvard hebben ontdekt dat het Coronavirus gelukkig niet direct de zenuwcellen aantast die verantwoordelijk zijn voor de waarneming van geuren. Nee, het virus brengt vooral schade toe aan ondersteunende cellen die bovenin de neusholte zitten. Hierdoor wordt verwacht dat reukverlies bij de meeste mensen gelukkig niet permanent zal zijn. Maar bij de één komt het makkelijker terug dan bij de ander.

Ook interessant: Hoge luchtvochtigheid voorkomt coronaverspreiding in huis

Wat kun je doen als je je reuk en smaak kwijt bent na het Coronavirus?

De liefdadigheidinstelling Fifth Sense in Engeland heeft een olfactorische training ontwikkeld nadat de oprichter, Duncan Boak, zijn reukvermogen verloor als gevolg van een hoofdletsel in 2005. Een olfactorische training is gericht op het verbeteren van je reuk en smaak. Zie het maar als een soort fysiotherapie voor je neus. Je reuk en smaak kan hiermee (licht) verbeteren. Garanties zijn er niet, maar aangezien er nog geen medicijn is ontdekt om je reuk en smaak terug te krijgen is het het proberen waard, toch?

Als je nog wat overtuiging nodig hebt: een professor van de Stanford University helpt al 10 jaar mensen om hun reuk terug te krijgen. Uit een onderzoek blijkt dat mensen door een olfactorische training met etherische oliën twee keer meer kans hadden om hun reukzin te verbeteren! Dit komt doordat etherische oliën vaak één duidelijk geurmolecuul hebben.

Wist je dat de Washington University School of Medicine op 1 juni 2021 gaat starten met een onderzoek op het gebied van reukverlies door Corona? Ze gaan onder andere zo'n olfactorische training doen met etherische oliën en 200 mensen doen aan dit onderzoek mee. In december 2023 is het onderzoek klaar en hopen ze een oplossing te hebben gevonden voor het reuk- en smaakverlies veroorzaakt door Covid-19.

Deze blog vindt je wellicht ook interessant: Coronavirus en etherische olie

Reuktraining met etherische olie 

Kan ik zo'n reuktraining met etherische olie zelf doen?

Jazeker! Je kan er thuis mee experimenteren. Er zijn 5 etherische oliën die worden gebruikt bij het mogelijk herstellen van de reukzin: roos, citroen, eucalyptus, kruidnagel en kaneel. Roos is nogal kostbaar dus ik zou eerst de andere vier olietjes proberen. De reden dat deze oliën jouw geur kunnen stimuleren en versterken is omdat ze de zenuwen in jouw neus kunnen prikkelen. Kies 2 keer per dag een rustig moment op een geurige neutrale plek:

  • Neem een wattenbolletje en druppel hier één soort etherische olie op.
  • Plaats het wattenbolletje ongeveer 1,5 cm in je neus en laat het daar ongeveer 2 minuutjes zitten.
  • Tijdens die 2 minuten adem je rustig in en uit (kan je gelijk een meditatiemomentje van maken!).
  • Haal het wattenbolletje uit je neus en herhaal nog eens met dezelfde etherische olie.
  • Doe deze geurtraining daarna nog een paar keer met een andere etherische olie, voor een andere prikkel.

Tips om te onthouden
Ben je onderweg of op je werk, neem dan een flesje etherische olie mee in je tas en ruik regelmatig aan het flesje om je reukzintuigcellen te prikkelen.

Parfumeurs kunnen ook hun reukzintuig ontwikkelen en trainen dus laat je niet ontmoedigen als het niet lukt. Het kan weken tot maanden duren voordat je reuk kan terugkomen!

 

Aromatherapie expert Marcia van Korenhof

Deze leerzame blog is geschreven door onze aromatherapie expert Marcia van Korenhof. Wil je meer tips over aromatherapie horen van Marcia? Volg haar dan op Instagram!

 

 

Beeldmateriaal wordt gemaakt en met ons gedeeld door happy Geurwolkje klanten!
Foto's in deze post: @that.makes.six, @dutchgigil