De Beste Etherische Olie: Dit is Alles wat je Moet Weten

beste etherische olie

De wereld van etherische olie is een prachtige en rustgevende wereld, waar je je het liefst elke dag in bevindt. Echter is de keuze reuze in aromatherapie en kan het soms lastig zijn om door de bomen het bos te zien. Wat is etherische olie precies? Welke olietjes werken het beste? En hoe kan Geurwolkje jou helpen zoveel mogelijk te genieten van alles wat aromatherapie in petto heeft voor je? In deze blogpost vertellen we je over de beste etherische oliën en alles wat je moet weten.

Inhoudsopgave

 • Wat is Etherische Olie?
 • Top 10 Beste Blends van Etherische Oliën
 • Top 5 Beste Etherische Oliën
 • Etherische olie versus geurolie
 • Etherische olie tijdens zwangerschap
 • Etherische olie en baby's
 • Etherische olie en kinderen
 • Etherische olie en dieren

Wat is Etherische Olie?

Etherische olie (in het Engels ‘essential oil’ genoemd) is een olie die gemaakt is van extracten van planten, bloemen en kruiden. Alle ingrediënten komen rechtstreeks uit de natuur en zijn 100% plantaardig en natuurlijk! De oliën zijn super geconcentreerd en behouden de geur en effecten van de natuurlijke bron.

Etherische olie wordt gemaakt door middel van een ingewikkeld destillatieproces. Vluchtige stoffen die losgelaten worden door planten of bloemen worden door warmte uitgelokt. Door de planten dus te behandelen met warme stoom, vervliegen de stoffen uit de plant of bloem, met de stoom mee. Wanneer de stoom weer wordt afgekoeld verandert het weer in water, met de opgevangen olie erin. Omdat water en olie niet kunnen mengen, kan de olie eenvoudig van het water gescheiden worden. Andere etherische oliën (zoals die van citrusvruchten) worden juist geperst, om zo de olie op te kunnen vangen via de stoom. Alle oliën in ons assortiment worden op deze manier gewonnen en zijn dus puur natuurlijk.

Wij zijn als mensen eigenlijk gemaakt om in de natuur te leven. We zijn dan wel zo ver ontwikkeld dat we allemaal in veilige huizen wonen, maar ons oerinstinct zit nog steeds in ons lichaam. Daarom komen we zo tot rust als we ons in de natuur begeven. Door het vernevelen van etherische olie haal je de natuur dichterbij en ervaar je dezelfde effecten op je gezondheid.

Deze natuurlijke geuren prikkelen namelijk ons limbisch systeem. Dat is het deel van onze hersenen wat zorgt voor onder andere emoties, emotioneel geheugen, genot en motivatie. Dat is dan ook de reden dat het vernevelen van etherische olie met een aroma diffuser zo veel doet met je gemoedstoestand. Daarnaast hebben sommige oliën ook nog extra werkingen zoals een antibacteriële werking, verbetering van de concentratie, verhoging van het libido en nog vele andere effecten. Mede dankzij deze redenen is etherische olie geschikt voor het beoefenen van aromatherapie!

wat is etherische olie

Top 10 Beste Blends Etherische Oliën van Geurwolkje

Bij Geurwolkje hebben we een tal aan enkelvoudige etherische oliën, maar bieden we ook een groot aantal heerlijke blends. Deze blends hebben allemaal een andere werking waardoor je ultiem kunt genieten van aromatherapie. We hebben de top 10 beste Geurwolkje Etherische Olie Blends voor je op een rij gezet.

 1. Fris Briesje: Wie houdt er niet van een heerlijk fris briesje? Deze olie is een combinatie van zilverspar, eucalyptus en rozemarijn, drie frisse etherische oliën die elkaar perfect complimenteren. Het vernevelen van deze mix geeft ons een optimistisch gevoel. De geur helpt je beter te concentreren en geeft een energieboost.
 2. 1001 NachtenDeze romantische geur opent alle poorten tot het onderbewuste en zal je liefdesleven een boost geven. In een sprookjesachtige, magische en verleidelijke sfeer is er ruimte voor volledige overgave. De verwarmende geur van deze 1001 Nachten etherische olie werkt ontspannend en stimuleert onze verbeelding en ons libido.
 3. BoswandelingGeurwolkje's unieke blend ‘Boswandeling' bestaat uit een combinatie van cederhout, grove den, rozemarijn, tea tree en zee-den. Deze blend brengt innerlijke rust, helderheid en kracht en inzicht om problemen aan te pakken. Het versterkt je concentratie en is een aanrader bij een gevoel van verwarring en besluiteloosheid.
 4. HappinessDeze heerlijke etherische olie blend is er speciaal om jouw humeur een boost te geven. Om je te helpen lekker in je vel te zitten en elke dag met een lach te beginnen. De olie is samengesteld uit lavendel, mandarijn, palmarosa, sinaasappel en ylang ylang. Deze etherische oliën zorgen samen voor een frisse, bloemige en fruitige geur.
 5. Onder moeders paraplu: Deze frisse blend zorgt ervoor dat we minder 'hatsjoeee' en 'kuch kuch' horen. En die zakdoekjes die je altijd bij de hand hebt om de snottebellen op te vangen? Die zal je minder vaak nodig hebben! Door deze olie te vernevelen in jouw Geurwolkje merk je een verzachtende werking op de luchtwegen. Jong en oud voelt verlichting door onze unieke ‘Onder moeders paraplu' olie! Want hoewel deze blend tot Geurwolkje’s kinderlijn behoort, is het natuurlijk geschikt voor alle leeftijden!
 6. Slaap kindje slaap‘Slaap kindje slaap’ is een blend van drie rustgevende etherische oliën die de nachtrust bevorderen. Heerlijke ontspanning voor lichaam en geest, waardoor het makkelijker wordt om je zorgen even los te laten en in slaap te vallen. Ook deze olie behoort tot Geurwolkje's kinderlijn.
 7. HarmonieHarmonie staat voor eenheid, eensgezindheid, evenwichtigheid, rust en vrede. Laat deze prachtige woorden toe in je je leven met onze etherische olie mix ‘Harmonie’. Deze olie bestaat uit een heerlijke combinatie van de etherische oliën lavendel, sinaasappel, rozemarijn en salie.
 8. OntspannendDeze geweldige etherische olie blend is er speciaal om jou te helpen ontspannen. Om je te helpen een goede mindset te vinden, zodat je eindelijk écht kan loslaten. 'Ontspannend' is samengesteld uit lavendel, marjolein en kruizemunt. Deze etherische oliën zorgen samen voor een frisse, kruidige geur. 
 9. Morning DaisyDeze etherische olie mix zorgt ervoor dat jij je opgewekt voelt, perfect voor een betere opstart in de vroeger ochtend, of bij last van een jetlag! Morning Daisy olie helpt tegen vermoeidheid en helpt rustgevend bij een zenuwachtig gevoel. Daarnaast verdringt deze olie nare geurtjes, zoals sigarettenrook of kookluchtjes.
 10. Mindful: ‘Mindful' is een blend die wij speciaal hebben samengesteld om jou te helpen meer in het heden te leven. Zodat jij meer kan genieten van het ‘nu’, en niet constant vooruit aan het kijken bent naar wat nog gaat komen. Leer weer van het moment te genieten en je bewust te zijn van alles wat je hebt bereikt en alle mensen die van jou houden.
beste etherische olien

Top 5 Beste Etherische Oliën

Niet alleen blends zijn fijn om te gebruiken in je aroma diffuser, ook van enkelvoudige etherische oliën wordt je gelukkig. Welke etherische oliën zijn volgens Geurwolkje het beste? Lees gauw verder!

 1. LavendelBen je toe aan wat rust, ontspanning en een goede nachtrust? Heb je last van een zenuwachtig gevoel? Etherische lavendelolie is zacht, fris, bloemig, kruidig en een vleugje zoet. Deze heerlijke olie biedt rust en ontspanning en laat de last van de dag van je afglijden.
 2. EucalyptusHeb je behoefte om vrijer te kunnen ademen door de neus? Ervaar je wel eens een zenuwachtig gevoel of spanning? Heb je moeite om je te concentreren? Ontspan dan in eigen huis van de heerlijke geur van wellness en hamam. De frisse, kruidige en koele geur van eucalyptus verandert jouw huis in een spa!
 3. CitroenEr is haast niks beter dan een fris ruikend huis, vind je ook niet? Wij houden van frisheid! De geur van citroenolie wordt geassocieerd met frisheid, netheid, licht en een opgeruimd gevoel. En dat is natuurlijk precies de sfeer die je in huis graag wil creëren. Deze etherische olie van de schil van citroenvruchten verspreid een stimulerende en verfrissende geur.
 4. RozemarijnWe kennen allemaal de geur van rozemarijn... die kruidige, frisse, heerlijke geur! Rozemarijn olie heeft een versterkend effect op je verstand en geheugen. Deze geur wordt ook wel de geur van nieuwe vriendschappen genoemd. Volgens de Griekse traditie beschermt rozemarijn tegen het kwaad. Zulke positiviteit is natuurlijk altijd prettig om in huis te hebben!
 5. SinaasappelSinaasappelolie heeft een rustgevende werking en helpt bij een zenuwachtig gevoel. Warmte en blijheid verspreiden zich door je huis als je de geur van sinaasappel olie vernevelt. De geur is lekker zoet, maar heeft ook de frisheid van citrus. Daarom is deze etherische olie ook favoriet bij alle leeftijden! Vooral bij de allerkleinsten is het populair.

Etherische olie versus Geurolie

Je weet nu wat etherische olie is, maar wellicht heb je ook wel eens gehoord van de term geurolie. Is dat hetzelfde als etherische olie? Nee, maar we kunnen de verwarring wel begrijpen. 

Beide zijn namelijk een olie die een geur verspreidt, maar het verschil zit hem in de ingrediënten. Waar etherische olie puur en alleen bestaat uit natuurlijke ingrediënten die gewonnen zijn uit het eerder besproken destillatieproces, is een geurolie (ook wel 'parfumolie' genoemd) in de meeste gevallen voorzien van synthetische of chemische ingrediënten, om zo een geur na te bootsen of te versterken.

Meer weten over Etherische Olie versus Geurolie? Je leest onze uitgebreidere blogpost hier!

Etherische olie tijdens de zwangerschap

Hallo aanstaande mama! Allereerst alvast gefeliciteerd met deze prachtige verrijking van je leven! Je vraagt je nu vast af wat je allemaal wel en niet mag doen, in het belang van jouw groeiende spruit. Mag je etherische oliën gebruiken tijdens de zwangerschap?

Je kan natuurlijk niet voorzichtig genoeg zijn en het is goed om alles even goed te onderzoeken, voordat je keuzes maakt waar je later spijt van krijgt... Etherische olie is een ontzettend krachtig middeltje uit de natuur, dus het is goed dat je even nazoekt of je dit mag blijven gebruiken tijdens de zwangerschap.

Als eerste is het goed om te weten dat wij het innemen van etherische olie echt afraden, in alle gevallen. Dus zeker wanneer je zwanger bent. De veiligste manier om etherische olietjes te gebruiken is via een Geurwolkje. De druppeltjes olie worden dan vermengt met een relatief grote hoeveelheid water en langzaam gedurende een aantal uren door de lucht verneveld. Zo kun je ultiem genieten van je zwangerschap én van lekkere geurtjes om je heen.

Meer weten over Etherische Olie tijdens de zwangerschap? Je leest onze uitgebreidere blogpost hier.

etherische olie en baby's

Etherische olie en baby's 

Hoe zit het nou eigenlijk met etherische olie en baby's? Wat zijn de do's en don'ts? Het korte antwoord is: je mag etherische olie gebruiken bij baby's. Maar! En er zit wel een grote 'maar' aan. Je moet wel goed weten hoe en wat. Etherische olie is namelijk niet zomaar een onschuldig geurtje voor in huis. Pure etherische olie is een ontzettend krachtig natuurproduct. Onderschat de power van een enkel druppeltje dus niet!

De veiligste manier om etherische olie te gebruiken is door het te vernevelen met een Geurwolkje. De druppeltjes worden dan zodanig verdund met water en gedurende een lange periode langzaam verneveld door de ruimte, waardoor een overdosis vrijwel onmogelijk is!

We raden bij babytjes daarom ook aan om alleen een Geurwolkje te gebruiken. Laat de olie nooit in direct contact met de huid komen! Vanaf een leeftijd van 6 jaar mag je eventueel wel een druppeltje etherische olie mengen met Skintox draagolie, om lekker in te masseren.

Vanaf een leeftijd van 3 maanden mag jij een Geurwolkje en oliën in de babykamer introduceren.

Meer weten over Etherische Olie en baby's? Je leest onze uitgebreidere blogpost hier.

Etherische olie en kinderen

De kleintjes zijn misschien wel de allergrootste fans van Geurwolkje en etherische oliën. Ze vinden het prachtig om te zien hoe de nevel omhoog geblazen wordt en zijn telkens weer verwonderd als ze de lekkere geur van de etherische olie ruiken. Extra leuk als ze mama of papa mogen helpen met het (voorzichtig!) druppelen van de olie.

Niet alleen is het elke keer een magisch momentje voor ze, etherische oliën kunnen ook goed werken tegen bekende kwaaltjes bij kinderen. Met de juiste etherische olie slapen ze beter en gaan we bijvoorbeeld snotterneusjes, spanning en verdriet tegen. Geurwolkje heeft zelfs een speciale kinderlijn ontworpen om jouw kleintjes op de allerbeste manier te helpen.

Net als bij baby's moet er ook bij de iets grotere kleintjes goed opgelet worden met het gebruik van krachtige oliën. Je kunt olie vernevelen in een Geurwolkje, maar vanaf zes jaar mag je ook iets nieuws introduceren: etherische olie op de huid!

Je kunt dan een druppeltje olie mengen met een Skintox draagolie en dat lekker op het jonge huidje smeren. Vermijd de etherische oliën: pepermunt, eucalyptus, kaneel en fris briesje hierbij (dat geldt voor alle leeftijden).

De etherische olietjes die populair zijn onder de kleintjes zijn: lavendelmandarijncitroensinaasappelbergamot en vanille. Ook lente bries en zomer bries zijn geliefde blends, maar een absolute favoriet is onze blend happiness! Doe 2-3 druppels etherische olie in het Geurwolkje en kijk hoe jouw kindje ervan gaat stralen!

Is jouw kindje jonger dan 3 jaar? Gebruik dan liever geen pepermunt, eucalyptus, fris briesje of kaneel. Deze oliën zijn erg krachtig en de kleine longetjes van zo'n jong kindje vinden dat nog te zwaar en onprettig. 

Meer weten over Etherische Olie en kinderen? Je leest onze uitgebreidere blogpost hier.

etherische olie en kinderen

Etherische olie en dieren

Als een gepassioneerde etherische olie liefhebber én een trotse huisdierenbezitter, is het begrijpelijk dat je wilt ontdekken hoe je deze twee liefdes harmonieus kunt laten samenkomen. In deze exclusieve blog, speciaal samengesteld voor Geurwolkje klanten, delen we kostbare inzichten en professionele tips om jouw ervaring met etherische oliën in jouw huis veilig en plezierig te maken, zowel voor jou als voor je geliefde huisdieren.

Om op verantwoorde wijze etherische oliën te gebruiken in de aanwezigheid van jouw huisdieren, is het cruciaal om te beseffen dat de neuzen van onze geliefde viervoeters gevoeliger zijn dan die van ons mensen. Bij het doseren van oliën is het daarom van belang om hier rekening mee te houden.

Het is tevens van belang om te realiseren dat huisdieren individuele gevoeligheden kunnen hebben voor verschillende oliën. Om mogelijke problemen te voorkomen, is het altijd verstandig om voorzichtig te werk te gaan. Het verdunnen van etherische oliën en het zorgen voor adequate ventilatie zijn doeltreffende manieren om een veilige omgeving te garanderen.

De toepassing van etherische oliën in een Geurwolkje-diffuser vormt de meest ideale en veilige benadering om jouw omgeving te verrijken met deze aromatische schatten. Met deze methode wordt de etherische olie subtiel vermengd met water en vervolgens zachtjes in de lucht verspreid. Dit zorgt voor een gelijkmatige verdeling van de geur in jouw leefruimte.

Een opmerkelijke bevinding is dat de voordelen van etherische oliën voor onze huisdieren vergelijkbaar zijn met die voor mensen. Wanneer jouw trouwe viervoeter de geur aangenaam vindt, zal je merken dat ze zich rondom je Geurwolkje zullen verzamelen. Ook zij ervaren rust en comfort in specifieke aroma's, zoals de heerlijke geur van lavendel.

Meer weten over Etherische Olie en dieren? Je leest onze uitgebreidere blogpost hier.

etherische olie en dieren