Mag ik etherische oliën gebruiken tijdens de zwangerschap? Diffuser en huid tips!

Mag ik etherische oliën gebruiken tijdens de zwangerschap? Diffuser en huid tips!

Hallo aanstaande mama! Allereerst alvast gefeliciteerd met deze prachtige verrijking van je leven!

Je vraagt je nu vast af wat je allemaal wel en niet mag doen, in het belang van jouw groeiende spruit. Mag je etherische oliën gebruiken tijdens de zwangerschap?

Je kan natuurlijk niet voorzichtig genoeg zijn en het is goed om alles even goed te onderzoeken, voordat je keuzes maakt waar je later spijt van krijgt! Etherische olie is een ontzettend krachtig middeltje uit de natuur, dus het is goed dat je even nazoekt of je dit mag blijven gebruiken tijdens de zwangerschap!

Dus welke etherische olie bij zwangerschap?

Als eerste is het goed om te weten dat wij het innemen van etherische olie echt afraden, in alle gevallen! Dus zeker wanneer je zwanger bent! De veiligste manier om etherische olietjes te gebruiken is via een Geurwolkje. De druppeltjes olie worden dan vermengt met een relatief grote hoeveelheid water en langzaam gedurende een aantal uren door de lucht verneveld.

Een andere manier om de olietjes te gebruiken is via de huid, door ze op te smeren of je lekker in te laten masseren. Denk er wel aan dat je de etherische olie dan altijd dient te vermengen met een plantaardige draagolie! Die vind je in onze Skintox lijn. Gebruik de etherische olie niet onverdund op de huid, zeker niet tijdens de zwangerschap.

Welke olietjes zijn veilig om te gebruiken tijdens de zwangerschap?

In jouw Geurwolkje of gemengd met een handje Skintox olie zijn veel olietjes heerlijk om te gebruiken wanneer je een kleintje verwacht! Je lichaam gaat namelijk door een grote verandering en dat kan zowel lichamelijk als mentaal best een zware tol eisen. De effecten van aromatherapie zijn daarom extra lekker en ontspannend!

Deze olietjes ondersteunen jou het beste in deze periode:

Goede nachtrust:

Opvrolijken:

Tegen misselijkheid:

Energieboost:

Andere lekkere opties zijn alle soorten citrusoliën, cipres, geranium, ho hout, palmarosa, sandelhout, tea tree en wierook. Deze mogen ook allemaal op de huid worden gebruikt tijdens de zwangerschap, gemixt met Skintox!

Pas wel op met citrus olietjes op de huid, deze zijn fototoxisch en versnellen dus verbranding in UV licht de eerste uren na aanraking!

Zwangere buik met een Geurwolkje in de achtergrond

Welke etherische olie liever niet gebruiken?

Er zijn ook een aantal olietjes waarvan wij zeggen: wacht hier maar even mee! Sommige zijn gewoon een beetje te krachtig. Het komt niet in studies naar voren dat het schadelijk is, maar met een gezond verstand raden wij deze olietjes af tijdens de zwangerschap:

  • Eucalyptus
  • Kaneel
  • Oregano
  • Salie
  • Tijm
  • Wintergreen

Welke geuren tijdens de bevalling?

Bevallen is topsport! En etherische oliën kunnen je daarbij super goed helpen. Je mag namelijk een Geurwolkje meenemen als je gaat bevallen. Deze kan je op het kastje naast het bed zetten om zo een rustgevende sfeer voor jezelf te creëren. Hoe meer gespannen jij bent, hoe lastiger het meestal verloopt! Ook hier is ontspanning dus key!

Als je angst hebt voor je bevalling, doe dan bergamot of lavendel in jouw Geurwolkje. Deze olietjes verminderen het gevoel van angst in onze hersenen en maken ons lichaam rustig! En hoe fijn is het voor jouw babytje om ter wereld te komen in een heerlijk Geurwolkje.. Dat is nog eens een Geurwolkje Momentje!!

En na de bevalling dan?

Een pasgeboren baby kan zijn of haar moeder binnen een paar dagen al herkennen, ook al kunnen ze nog niet goed zien. Dat komt omdat babytjes een super sterke reukzin hebben! Dit begint al in de baarmoeder en er is aangetoond dat ze een voorkeur laten zien voor geuren die ze nog herkennen uit de baarmoeder. 

Als je tijdens de zwangerschap dus bepaalde olietjes hebt gebruikt die de baby in de buik al heeft leren kennen, zal dit zorgen voor een gevoel van vertrouwdheid en veiligheid wanneer de baby dit na de geboorte weer ruikt. Maak hier dus slim gebruik van! Vernevel lekker vaak jouw favoriete Geurwolkje olietje tijdens de zwangerschap en zorg dat je nog genoeg op voorraad hebt om jouw babytje straks mee tot rust te brengen!

Ook interessant: Etherische olie en baby's: alles wat je moet weten!

Beeldmateriaal wordt gemaakt en met ons gedeeld door happy Geurwolkje fans!
Foto's in deze post: @xrosemarijnelise, @regularmom.blog