Etherische olie en jouw baby: Alles wat je moet weten!

Etherische olie en jouw baby: Alles wat je moet weten!

Hallo, lief babytje! Welkom in deze grote wereld die jij helemaal mag gaan verkennen. Wat een avontuur! Maar.. wat ruikt er zo lekker? Oh, een Geurwolkje!! Wat een fijne eerste indruk, die heerlijke geur die jouw neusje gelijk aan het werk zet. Daar voelt iedereen zich gelijk prettig bij!

Hoe zit het nou eigenlijk met etherische olie en baby's? Wat zijn de do's en don'ts? Geurwolkje legt het uit!

Is etherische olie baby proof of kan ik toch nog beter even wachten?

Het korte antwoord is: ja. Maar! En er zit wel een grote 'maar' aan. Je moet wel goed weten hoe en wat. Etherische olie is namelijk niet zomaar een onschuldig geurtje voor in huis. Pure etherische olie is een ontzettend krachtig natuurproduct. Onderschat de power van een enkel druppeltje niet!

De veiligste manier om etherische olie te gebruiken is door het te vernevelen met een Geurwolkje. De druppeltjes worden dan zodanig verdund met water en gedurende een lange periode langzaam verneveld door de ruimte, waardoor een overdosis vrijwel onmogelijk is!

We raden bij babytjes daarom ook aan om alleen een Geurwolkje te gebruiken. Laat de olie nooit in direct contact met de huid komen! Vanaf een leeftijd van 6 jaar mag je eventueel wel een druppeltje etherische olie mengen met Skintox draagolie, om lekker in te masseren.

Vanaf een leeftijd van 3 maanden mag jij een Geurwolkje in de babykamer introduceren. Hou daarvoor onderstaand druppel schema aan.

Ook interessant: Mag ik etherische olie gebruiken tijdens de zwangerschap?

etherische olie en baby

Hoeveel druppels etherische olie bij baby's?

Wanneer er een Geurwolkje op de babykamer, kinderkamer of slaapkamer staat is het goed om te weten hoeveel druppeltjes etherische olie je het beste kan gebruiken, afhankelijk van de leeftijd van jouw kindje.

Hou deze verhoudingen aan, op basis van 200ml water:

  • Tot 3 maanden: nog even wachten
  • 3-12 maanden: 1 druppel
  • 1-4 jaar: 2 druppels
  • 4-8 jaar: 3 druppels
  • 8-12 jaar: 4 druppels
  • 12+ jaar: 5 tot 10 druppels
  • Zwangere vrouwen: 5 druppels

Wanneer je het Geurwolkje in een grote woonkamer gebruikt dan kan je dit overzicht met een korreltje zout nemen. In een grote ruimte wordt de olie natuurlijk heel dun verspreidt, en hoef je niet bang te zijn voor een te zware dosis. Maar indien je het Geurwolkje bijvoorbeeld op de slaapkamer gebruikt, hou dan dit druppel overzicht aan voor het beste en gezondste resultaat!

Welk Geurwolkje is geschikt voor het vernevelen van etherische olie op de babykamer?

Alle Geurwolkje's werken op dezelfde manier! Het zijn allemaal ultrasone diffusers die koud water (en olie) omzetten in koude nevel door middel van hoge frequentie trillingen. Het maakt dus niet uit welk Geurwolkje je kiest!

Kijk wel even naar de capaciteit. Wil je dat het Geurwolkje de hele nacht door blijft gaan? Ga dan voor een Geurwolkje van minimaal 400ml, zoals de Unity diffuser of de Serenity diffuser. Maar ook de iets kleinere Nimbus 2.0 diffuser kan 8 uur lang doorblazen, op een interval standje! Wanneer het water op is gaat een Geurwolkje vanzelf uit, dus je hoeft 's nachts niet je bed uit om hem uit te zetten!

Daarnaast werkt de diffuser natuurlijk ook om de luchtvochtigheid op peil te houden!

Juist de baby kamers worden niet voldoende geventileerd omdat de kamertjes natuurlijk lekker warm moeten blijven voor de kleintjes. Waardoor de kamer heel droog wordt! Een droge ruimte staat gelijk aan een droog huidje, neusje en keel. Niet prettig dus. Onze super tip is dan ook een Geurwolkje altijd aan te maken op de baby kamer dit kan dus juist heel goed zonder olie! Is je baby net geboren doe dan lekker je Geurwolkje aan zonder de etherische olie. 

Baby slaapt lekker met lavendel etherische olie

Welke etherische olie helpt mijn baby slapen?

Veel mama's en papa's kiezen voor een Geurwolkje op de babykamer om de nachtrust te ondersteunen. Niet elke baby slaapt even makkelijk, en op ten duur kan dat erg vermoeiend zijn voor zowel de ouders als het kindje zelf.

Het vernevelen van de juiste etherische olie kan ervoor zorgen dat het babytje zowel sneller in slaap valt als dieper slaapt en dus ook uitgeruster weer wakker wordt. Ideaal toch?!

Maar let op! Baby's hebben van nature voeding en aandacht nodig hebben - ook 's nachts! Het Geurwolkje mag niet gebruikt worden om baby's de hele nacht te laten doorslapen! Daarom adviseren we ook te beginnen met slechts 1 druppeltje. De mama's en papa's zullen toch écht hun bed uit moeten! :)

Etherische olie voor baby's om te slapen:

En welke etherische olie wanneer mijn baby hoest en snottert?

Het breekt je hart toch wanneer je jouw kindje ziet hoesten en snotteren? Het lijkt vanzelfsprekend om eucalyptus olie te vernevelen om ze te helpen, want dat werkt toch ook zo goed op onze eigen luchtwegen?

Nou, eucalyptus bevat van nature een hoge hoeveelheid van een stofje wat cineol heet. Dat is voor die kleine longetjes nog een beetje te heftig! Daarom raden we voor baby's en kindjes mildere olietjes aan, die alsnog een verzachtend en opluchtend effect op de luchtwegen hebben.

Etherische olie voor baby's luchtwegen:

Beter dan een stinkende ui op het nachtkastje, toch?!

etherische olie baby

Geurwolkje's etherische olie kinder lijn

Vind je het lastig om een keuze te maken? Geurwolkje heeft een speciaal samengestelde kinderlijn! Deze bestaat uit drie heerlijke blends, gebaseerd op de geliefde kinderliedjes 'Slaap kindje slaap', 'Onder moeder's paraplu', en 'In de maneschijn'.

Zo kan je jouw Geurwolkje momentje extra gezellig maken door een liedje te zingen terwijl je samen met jouw kleine knapperd de olie in het Geurwolkje druppelt.

De drie blends bestaan uit etherische olietjes die allemaal geschikt zijn voor alle leeftijden, en daarom met een gerust hart ook op de kinderkamer gebruikt kunnen worden! Daarnaast hebben we natuurlijk geluisterd naar de feedback die we de afgelopen jaren hebben gehad van de kleinste Geurwolkje fans, en hebben we geurtjes geselecteerd waar kinderen dol op zijn!

Ook interessant: Voor de mama's: etherische olie en kinderen!

Beeldmateriaal wordt gemaakt en met ons gedeeld door happy Geurwolkje klanten!
Foto's in deze post: @lisakolster, @sharonsenna.nl, @kijkjebijannemieke, @Thestorystyler