Vuurwerkangst bij honden en katten: natuurlijke tips voor jouw huisdiertjes

Vuurwerkangst bij honden en katten: natuurlijke tips voor jouw huisdiertjes

Help, mijn diertje heeft vuurwerkangst!

De jaarwisseling! Sommigen kijken er enorm naar uit, terwijl anderen er het liefst lekker doorheen slapen. Wij kunnen genieten van mooie vuurwerkshows, fijn gezelschap, een glaasje bubbels en lekkere hapjes. Maar voor een groot deel van onze geliefde viervoetertjes is het een jaarlijkse nachtmerrie!

Een knalletje hier en een felle flits daar. Kleuren die de lucht in gaan en met een flinke pets uit elkaar springen. En dan hebben we het nog niet over die harde klappers!

Dat is alles behalve natuurlijk, dus voor de diertjes is dit enorm intimiderend! Hun instinct zegt dat er gevaar heerst, en op de nacht van 31 december voelen ze zich hierdoor omsingeld! Niet zo gek dat dat voor angst en paniek zorgt..

Natuurlijke tips bij vuurwerkangst bij huisdieren

Vuurwerk en huisdieren: wat kan je doen om ze rustig te houden?

Zoals je ongetwijfeld weet zijn de zintuigen van honden en katten veel sterker dan die van ons. Ze zien beter (zeker in het donker!), ze horen meer en ze hebben zo'n sterke neus dat wij ons daar niks bij voor kunnen stellen! Door het vuurwerk worden al deze zintuigen overprikkeld, waardoor ze zich onveilig en onrustig voelen.

We kunnen de angst helaas niet makkelijk voor ze wegnemen, maar we kunnen wel de trigger verminderen en zelf een goede voorbeeldfunctie geven! Zeker honden zijn heel erg gevoelig voor de energie van hun baasje. Als jij dus negatief reageert op het vuurwerk, dan zal jouw hond dit als bevestiging zien dat het eng is. Geef daarom zelf geen reactie op de knallen en ga gewoon door met waar je mee bezig was.

Daarnaast zijn er manieren om het vuurwerk minder heftig te maken, zodat jouw maatje minder getriggerd wordt. Laten we het daar eens over hebben!

Etherische olie bij vuurwerkangst

Er zijn twee hele goede redenen waarom etherische olie een top middeltje is om in te zetten bij vuurwerkangst!Als eerste zorgt de aroma van een ontspannende olie dat er een signaaltje naar de hersenen wordt gestuurd dat alles oké is. De kust is veilig, je hoeft niet alert te zijn. De spieren ontspannen zo van nature, zonder enge middeltjes waardoor je beestje lichtelijk verlamd raakt.

Daarnaast zorgt vuurwerk voor een enorm sterke geur! Je kent het wel, als je 's nachts naar buiten loopt om de buren een gelukkig nieuw jaar te wensen.. Buiten is die geur zo sterk dat wij het zelfs niet kunnen missen! Maar bij elk goed geventileerd huis komt deze geur ook binnen terecht. Niet genoeg voor ons om op te merken, maar die sterke neuzen van onze huisdieren ruiken het gelijk! Dus.. gevaar!

Door etherische olie te vernevelen wordt deze vuurwerkgeur overstemd, waardoor jouw diertje niet zo snel meer in paniek raakt.

De nummer 1 rustgevende olie die ook veilig is voor huisdieren is lavendel. Deze frisse bloemengeur is bewezen te zorgen voor ontspanning, rust bij angst en betere nachtrust. Onze unieke blend Ontspannend is ook een prettige optie.

Bekijk alle natuurlijke Geurwolkje producten waar lavendel in verwerkt zit.

Let op! Gebruik etherische olie nooit rechtstreeks op de huid of vacht van dieren! Wat je wel kan doen is een druppeltje lavendel olie mixen met een eetlepel Skintox basisolie en dit verspreiden over je handen. Aai jouw lieverd daarmee lekker over zijn vachtje en laat de magie van jouw liefdevolle aanraking in combinatie met de ontspannende eigenschappen van lavendel zijn werk doen!

Lavendel etherische olie bij vuurwerkangst en huisdieren

Tips om jouw maatje te helpen

  • Onze eerste tip is natuurlijk om een Geurwolkje aan te zetten met een rustgevende olie zoals lavendel erin. Dit stelt het dier niet alleen gerust, het zorgt er ook voor dat de vuurwerk geur niet naar binnen kan sluipen.
  • Zorg voor een bench of andere schuilplaats met dekens erover die het geluid dempen.
  • Zet de TV of muziek aan, om de geluiden van het vuurwerk te overstemmen.
  • Sluit alle gordijnen om flitsen buiten te houden.
  • Blijf zelf vooral rustig en doe net alsof het vuurwerk er niet is!
  • Geef vooraf een lekkere snack waar ze lang op kunnen kluiven, ter afleiding.
  • Beloon de angst niet! Beloon alleen goed gedrag!! Dus ga geen snoepjes geven om de hond of kat gerust te stellen, maar bied juist iets lekkers aan wanneer ze gewenst gedrag vertonen. Ga ze ook niet onnodig vertroetelen of troosten, want dit bevestigt de angst.
  • Bij het uitlaten van honden: zorg voor een extra stevige lijn of een tuigje waar ze niet uit kunnen ontsnappen, en draag de lus van de lijn altijd om je pols voor extra veiligheid.
  • Laat de hond overdag uitgebreid uit zodat hij veel energie kwijt kan.
  • Hou de kat binnen!

Is jouw huisdier extreem bang en vind je het zelf lastig om hierin juist te handelen? Twijfel dan niet om een gedragstherapeut in te schakelen! Deze kan jou helpen en ondersteunen in de voorbereidingen voor volgend jaar.

Beeldmateriaal wordt gemaakt en met ons gedeeld door happy Geurwolkje klanten!
Foto's in deze post: @thehome.and.fluff, @xsaarofficial, @daniellebubberman