Voor de Mama's: Etherische Olie en Kinderen

Voor de Mama's: Etherische Olie en Kinderen

Geurwolkje heeft inmiddels vele harten veroverd en een heleboel huisjes zijn al voorzien van een vrolijk pruttelend Geurwolkje! Maar weet je wie misschien wel de grootste fans zijn? De kindertjes! Super leuk natuurlijk, want zo kan je een Geurwolkje momentje extra speciaal maken met jouw kleine kanjer(s) erbij. Een gezellig momentje met het gezin onder elkaar!

In deze blog gaan we kindjes en etherische olie goed uitlichten, zodat je precies weet hoe je Geurwolkje en etherische olie op een veilige manier kan introduceren bij jouw kleintje(s).

De allerkleinste Geurwolkje fans maken ons natuurlijk heel trots! We vinden het zo leuk om al die blije en nieuwsgierige snoetjes boven de Geurwolkjes te zien hangen. Sniff sniffff.. "Ja mama, ik ruik hem!! Lekker!!" Ze vinden het prachtig om te zien hoe de nevel omhoog geblazen wordt en zijn telkens weer verwonderd als ze de lekkere geur van de etherische olie ruiken. Extra leuk als ze mama of papa mogen helpen met het (voorzichtig!) druppelen van de olie. "Een.. twee.. drie druppeltjes.. en nu de deksel erop! Knopje aan en... daar is het wolkje! Waaauww!!" Elke keer weer een magisch momentje voor ze!

Etherische olie en kinderen

Eerst even een belangrijk feitje: etherische olie is een zeer krachtig en geconcentreerd natuurproduct, dus onderschat dat zeker niet! Voor één flesje lavendelolie wordt bijna een heel bloemenveld gebruikt. In zo'n flesje zit dus véél meer kracht dan je denkt! Om deze reden moeten we altijd met een gezond verstand gebruik maken van etherische olie. Het kan een super fijn en gezond product zijn, als je het op de juiste manier gebruikt. Zeker rondom kindjes moet je goed opletten dat er niet te veel olie wordt gebruikt en dat het niet rechtstreeks op de huid terecht komt. 

Nu we dat weten, kunnen we gaan kijken hoe je etherische olie kan gebruiken, zodat het voor jou én je kindjes een prettige ervaring is. Dit zijn de twee meest voorkomende manieren:

In een Geurwolkje
Onze favoriete manier is via een Geurwolkje! Een Geurwolkje is een stijlvolle aroma diffuser die je vult met koud water en enkele druppels etherische olie. Het Geurwolkje zet het water vervolgens om in koude nevel en verspreidt dit door de ruimte, waardoor ook de etherische olie in de lucht terecht komt en een heerlijke geur veroorzaakt. 

In een Geurwolkje wordt de etherische olie zodanig verdund dat het helemaal veilig is voor de kleintjes. Ze kunnen er zelfs nét zo goed van profiteren als wij! Het brengt ontspanning, concentratie, goede nachtrust, een positieve gemoedstoestand en andere fijne voordelen, afhankelijk van de olie die je gebruikt. We zien daarom vaak dat een Geurwolkje op de kinderkamer wordt geplaatst. Super fijn voor een goede nachtrust! En in zo'n geval mag je wat minder druppeltjes gebruiken dan je in jouw eigen slaapkamer zou doen. Een kindje heeft kleinere longen en heeft daarom wel genoeg aan 2-3 druppeltjes olie in het Geurwolkje. We adviseren om te wachten tot jouw kindje minimaal 3 maanden is, voordat je een Geurwolkje introduceert. Begin dan met 1 druppeltje olie.

Op de huid
Etherische olie is ook een populair product om op de huid te gebruiken. Echter raden we dit af bij kindjes onder de 6 jaar. Zoals we eerder al zeiden is etherische olie écht een heel machtig cadeautje van de natuur, en nog een beetje te sterk voor de tere kinderhuid.

Is jouw kindje ouder dan 6 jaar? Dan kan je het voorzichtig eens proberen. Voordat je etherische olie aanbrengt op de huid dient het gemengd te worden met een plantaardige draagolie. Deze draagoliën vindt je allemaal in onze Skintox lijn. Mix één eetlepel Skintox met 1 druppel etherische olie en smeer de huid daarmee in. Vermijd de etherische oliën: pepermunt, eucalyptus, kaneel en fris briesje hierbij (dat geldt voor alle leeftijden).

Alle plantaardige Skintox oliën mogen op alle leeftijden op de huid worden aangebracht.

Let op: gebruik geen citroen, bergamot, sinaasappel of mandarijn olie op de huid als je de zon in gaat de komende 12 uur. Deze olietjes zorgen ervoor dat je sneller verbrand. Dit geldt overigens ook voor alle mama's en papa's!

Welke olie is fijn voor kindjes?

De etherische olietjes die populair zijn onder de kleintjes zijn: lavendel, mandarijn, citroen, sinaasappel, bergamot en vanille. Ook lente bries en zomer bries zijn geliefde blends, maar een absolute favoriet is onze blend happiness! Doe 2-3 druppels etherische olie in het Geurwolkje en kijk hoe jouw kindje ervan gaat stralen!

Is jouw kindje jonger dan 3 jaar? Gebruik dan liever geen pepermunt, eucalyptus, fris briesje of kaneel. Deze oliën zijn erg krachtig en de kleine longetjes van zo'n jong kindje vinden dat nog te zwaar en onprettig. 

Laten we nog even een aantal olietjes op een rijtje zetten die goed werken tegen bekende kwaaltjes (alle leeftijden):

Slecht slapen: lavendel of mandarijn
Snotterneusje en vrijer ademhalen: den grove, zilverspar, boswandeling, naaldbos, tea tree of morning daisy
Spanning / verdriet: lavendel, sandelhout, mandarijn of vanille
Last van luchtwegen: lavendel
, tea tree of citroen

Zoals je ziet is lavendel sowieso een wondermiddel in een flesje! Het mag gebruikt worden op alle leeftijden en werkt tegen veel bekende kwaaltjes en ongemakken! Bovendien is het bewezen dat lavendel voor diepe ontspanning en een betere nachtrust zorgt. 

Etherische olie blends voor kinderen

Om het allemaal nog leuker te maken kan je er ook voor kiezen om meerdere olietjes te mixen. Zo krijg je een unieke blend, die jouw kindje zelf voorzichtig in het Geurwolkje kan druppelen. Creatief met etherische olie! Dit zijn onze favoriete kindvriendelijke blends:

Lekker slapen: 1 druppel lavendel + 2 druppels mandarijn
Verzachtend bij verdriet: 1 druppel sandelhout + 1 druppel vanille + 1 druppel mandarijn
Hij kriebel in de keel en proesten: 1 druppel tea tree + 1 druppel citroen + 1 druppel den grove

En mixen maar!

Geurwolkje's etherische olie kinder lijn

Vind je het lastig om een keuze te maken? Geurwolkje heeft een speciaal samengestelde kinderlijn! Deze bestaat uit drie heerlijke blends, gebaseerd op de geliefde kinderliedjes 'Slaap kindje slaap', 'Onder moeder's paraplu', en 'In de maneschijn'.

Zo kan je jouw Geurwolkje momentje extra gezellig maken door een liedje te zingen terwijl je samen met jouw kleine knapperd de olie in het Geurwolkje druppelt.

De drie blends bestaan uit etherische olietjes die allemaal geschikt zijn voor alle leeftijden, en daarom met een gerust hart ook op de kinderkamer gebruikt kunnen worden! Daarnaast hebben we natuurlijk geluisterd naar de feedback die we de afgelopen jaren hebben gehad van de kleinste Geurwolkje fans, en hebben we geurtjes geselecteerd waar kinderen dol op zijn!

Voor de mama's en papa's

Voor de mama's en papa's is het belangrijk om goed te begrijpen dat etherische olie een wondermiddel is, indien het op de juiste manier wordt gebruikt. Vernevelen in een Geurwolkje (vanaf 3 maanden) of mixen met Skintox en aanbrengen op de huid (vanaf 6 jaar) is veilig en heeft vele voordelen. Vermijd echter direct contact tussen de huid en pure onverdunde etherische olie en neem de olie niet in. 

We adviseren daarom om de olieflesjes ergens op te bergen waar de nieuwsgierige kinderhandjes er niet bij kunnen. Leg uit aan jouw kleintje(s) dat het Geurwolkje alleen gebruikt mag worden wanneer mama en/of papa erbij zijn.

Ook interessant: Mag ik etherische olie gebruiken tijdens de zwangerschap?

Etherische olie en baby's
Ook bij baby's kan etherische olie een hele fijne werking hebben. Het kan ze rustig maken, beter laten doorslapen, helpen bij verstopte luchtwegen en een prettig gevoel geven. We raden af om etherische olie op de huid van babytjes te gebruiken (plantaardige Skintox olie mag wél gebruikt worden om de babyhuid te verzachten). Het vernevelen van etherische olie in een Geurwolkje diffuser kan je introduceren vanaf 3 maanden. Begin met 1-2 druppeltjes en vermijd pepermunt, eucalyptus, fris briesje en kaneel nog even.

Ook interessant: Etherische olie en baby's: alles wat je moet weten!

Je mag in huis natuurlijk gewoon je Geurwolkje met de normale hoeveelheid druppels blijven gebruiken, ook terwijl je baby erbij is. De reden dat we in de babykamer afraden om te snel en te veel olie te vernevelen is ten eerste omdat de babykamer vaak een stuk kleiner is dan bijvoorbeeld de woonkamer, en omdat baby's van nature voeding en aandacht nodig hebben - ook 's nachts! De olie mag niet gebruikt worden om baby's de hele nacht te laten doorslapen! Dus de mama's en papa's zullen toch écht hun bed uit moeten! :)