5 Tips en 5 Mythes: Is Etherische olie voor baby's gevaarlijk? Wat je echt moet weten voor de veiligheid van je kleintje

geurwolkje kinderkamer aroma diffuser

Je gebruikt graag etherische olie, maar je hebt nu een baby'tje waar jij alleen het allerbeste voor wil. Natuurlijk, etherische olie is de allerbeste olie die je kunt gebruiken voor een heerlijk geurtje of in je verzorgingsroutine! Daar zijn wij 100% van overtuigd!

Maar is het veilig voor je baby'tje? Je leest namelijk de engste dingen als je gaat Googlen. Wij snappen je twijfels helemaal! Daarom delen wij hier de belangrijkste tips en mythes. Wat moet je écht weten, en wat kun je beter met een korreltje zout nemen?

Etherische olie bij baby's: veiligheid op nummer 1!

Etherische oliën zijn momenteel helemaal in! En terecht, want ze bieden zoveel voordelen voor je welzijn en ze laten je huisje heerlijk ruiken. Maar als het gaat om baby's, is het belangrijk om wel wat voorzichtiger te zijn. Etherische olie is namelijk een super geconcentreerd en heel krachtig natuurproduct. Baby's hebben een gevoelig huidje en hun lichaamssystemen zijn nog volop in ontwikkeling. Daarom moeten we oplettend zijn bij het gebruik van producten zoals etherische oliën! Hoe goed ze ook bedoeld zijn...

geurwolkje kinderkamer aroma diffuser

5 Tips voor veilig gebruik van etherische olie bij baby's

1. Tip: Begin met een lage concentratie. Baby's zijn veel gevoeliger dan volwassenen. Vooral die kleine longetjes! Gebruik een zeer lage concentratie etherische olie in een diffuser. Benieuwd hoeveel druppeltjes je het beste kunt aanhouden, en welke verhouding? Lees dan deze blog: Etherische olie en jouw baby: Alles wat je moet weten!, daar vind je een handig overzicht die je kunt aanhouden. Zo kun je de hoeveelheid druppeltjes in de diffuser mee laten groeien met jouw kleintje.

2. Tip: Kies de juiste oliën. Niet alle etherische oliën zijn geschikt voor baby's. Gebruik alleen oliën die bekend staan om hun milde en zachte eigenschappen, zoals lavendel of kamille. In deze blog vind je een handig overzicht van baby-vriendelijke olietjes: Voor de Mama's: Etherische Olie en Kinderen

3. Tip: Vermijd direct contact met de huid. Het is het veiligst om etherische oliën te gebruiken in een diffuser, gebruik ze nooit direct op de huid van je baby! Als je ze toch op de huid wilt gebruiken, zorg dan altijd voor een veilige verdunning met een plantaardige draagolie. Tip! Babymassage met een drupje lavendelolie, gemixt met druivenpitolie is een hele fijne bezigheid om een diepere band te creëren.

4. Tip: Let op allergische reacties. Houd je baby goed in de gaten voor tekenen van een allergische reactie, zoals huidirritatie, hoesten of niezen, wanneer je een nieuwe olie introduceert! Vergeet niet: ook voor de natuur kan een mens allergisch zijn. Denk maar aan hooikoorts! Altijd opletten dus.

5. Tip: Raadpleeg altijd een professional. Als je twijfelt, praat dan met een kinderarts of een aromatherapeut die ervaring heeft met etherische oliën en baby's. Het is echt een vak apart, en je moet niet geloven wat iedereen zomaar zegt. Gebruik je gezonde verstand en luister naar de professionals!

aroma diffusers kinderkamer etherische olie

5 Mythes over Etherische Olie en Baby's

1. Mythe: Etherische olie is gevaarlijk voor baby's en moet vermeden worden. Nee hoor! Het kan juist heel fijn zijn voor een babytje, als het maar op de juiste (veilige) manier en in een gezonde dosis wordt gebruikt.

2. Mythe: Alle etherische oliën zijn veilig voor baby's. Dit is niet waar. Sommige oliën kunnen te sterk zijn voor baby's of kunnen allergische reacties veroorzaken. Vermijd krachtige olietjes zoals eucalyptus, kaneel of pepermunt. Deze zijn nog te zwaar voor die kleine babylongetjes!

3. Mythe: Hoe sterker de geur, hoe beter het werkt. Bij baby's is dit zeker niet het geval. Een subtiele geur is vaak meer dan voldoende en veiliger. Zelf al kun jij dat ene druppeltje lavendel in de diffuser niet ruiken, de rustgevende effecten zijn toch waar te nemen in de lucht van een kleine ruimte en jouw babytje zal slapen als een roosje!

4. Mythe: Je mag geen etherische olie vernevelen in huis als je een baby hebt. Nee hoor! In kleine ruimtes zoals de babykamer hou je gewoon 1 druppeltje aan. In grote ruimtes zoals de woonkamer mag je best wat meer druppels gebruiken, ook wanneer jouw babytje in de ruimte aanwezig is. De geur verspreidt dan veel subtieler en minder geconcentreerd!

5. Mythe: Etherische olie moet verboden worden in de babykamer. Zeker niet waar! Het moet met een gezond verstand en in mate worden gebruikt, dat zeker. Maar het is een veel te mooi product om niet te gebruiken voor wat extra rust voor het kleintje (en voor papa en mama!).

aroma diffusers kinderkamer etherische olie

Heerlijk, etherische olie in huis! Een geweldige toevoeging zijn aan het welzijn van jou en je gezin. Toch vragen we je om op te letten wanneer je het gebruikt rondom je baby. Met de juiste kennis en voorzorgsmaatregelen kun je op een veilige manier genieten van de voordelen van etherische oliën. Voor tips of vragen kun je bij Geurwolkje terecht!

En onthoud altijd: de veiligheid van je kleintje komt op de eerste plaats. Bij twijfel, neem altijd contact op met een professional!

Ook interessant: Mag ik etherische oliën gebruiken tijdens de zwangerschap? Diffuser en huid tips