Schoonmaken met etherische olie: DIY

Schoonmaken met etherische olie: DIY

Bij etherische olie denk je al snel aan het vernevelen met een mooie aroma diffuser. Maar dat is zeker niet het enige wat je met de etherische oliën kunt doen. Je kan de oliën namelijk ook gebruiken om natuurlijke alternatieven te maken voor veel chemische producten die we gebruiken. Wij geven je hier 3 leuke DIY trucjes om op een natuurlijke wijze jouw huis schoon te maken. 

Etherische olie ruikt niet alleen lekker, veel oliën hebben ook een antibacteriële werking. Deze combinatie maakt ze uitstekend om te gebruiken in een natuurlijk schoonmaakmiddel.

DIY 100% natuurlijke allesreiniger

Wil jij jouw aanrechtblad op een natuurlijke en budgetvriendelijke manier kunnen schoonmaken? Dan kan dat heel simpel met etherische olie. Met onderstaande ingrediënten kun je het zelf maken. Je kunt de zelfgemaakt allesreiniger vervolgens in een sprayflacon doen, dan kan je het gelijk gebruiken.

Dit heb je nodig:

  • 50ml schoonmaakazijn
  • 400ml gedestilleerd of gekookt water
  • 20 druppels van jouw favoriete etherische olie

Tip: Wij raden aan om te kiezen voor Tea tree, Citroen, Eucalyptus of Citrus. Deze oliën hebben namelijk ook een ontvettende en antibacteriële werking. Heel handig natuurlijk bij het schoonmaken!

Natuurlijke roomspray: zelf maken

Hou jij ook zo van een lekkere geur in huis? Met roomspray kan je heel snel en heel simpel een lekkere geur verspreiden in huis. Een paar spraytjes in verschillende hoeken van de kamer en je bent er. Als je houdt van een intensere geur kun je besluiten om op sommige plekken meer te sprayen. Roomspray kun je bij ons kopen, maar het is ook leuk om het zelf te maken. Je kunt dan verschillende geuren bij elkaar mengen tot je een favoriet hebt gevonden.

Het is heel eenvoudig om zelf te maken, want je hebt maar een paar dingen nodig.

Dit heb je nodig (voor 100ml):

  • 50ml gekookt of gedestilleerd water
  • 50ml alcohol (hierdoor kan het water mixen met de oliën en heb je een langere houdbaarheid)
  • 10-15 druppels van jouw etherische olie naar keuze (je kan ook geuren mixen)
  • Een flesje of sprayflacon om het te verspreiden in huis
DIY: zelf roomspray maken met etherische olie

Foto: @nienkefeddema

Als je de smaak te pakken hebt kun je ook in verschillende geuren aanbrengen in kamers. Je kan bijvoorbeeld de badkamer een lekkere spa geur geven en de slaapkamer een lavendel geur.

Tip: Gebruik ook een paar druppels Eucalyptus. De Eucalyptus olie werkt goed tegen huisstofmijt. Met een paar druppels Eucalyptus in jouw roomspray kun je dus eens per week jouw bed sprayen om het fris en huisstofmijt vrij te houden.

Geen zin om zelf een roomspray te DIY-en? Je kan bij ons ook kant-en-klare natuurlijke roomsprays kopen! Gebaseerd op onze best-seller etherische olie blends!

Ook in de auto kun je de roomspray uitstekend gebruiken. Een paar spraytjes en de hele reis ruikt de auto heerlijk naar jouw favoriete geur.

Stofzuigen met etherische oliën

Ook bij het stofzuigen kun je een leuk en simpel trucje gebruiken om het hele huis lekker te laten ruiken. De lucht die de stofzuiger opzuigt gaat door de stofzuiger zak. De stofdeeltjes blijven achter in de zak, maar de lucht komt er weer uit en gaat de kamer in.

Met een paar druppels van jouw favoriete etherische olie kun je de lucht die eruit komt lekker laten ruiken. Voeg 5-10 druppels van jouw etherische olie naar keuze toe aan de stofzuigerzak. Als je nu door de kamer heen gaat laat je een fijne geur achter die goed blijft hangen.

Wij wensen je veel plezier met het toepassen van deze trucjes!