15 Tips hoe je lavendel tegen muggen kan gebruiken: Natuurlijke bescherming tegen zomerse plagen

15 Tips hoe je lavendel tegen muggen kan gebruiken: Natuurlijke bescherming tegen zomerse plagen

Zomerse dagen brengen veel plezier, maar ook vervelende muggen met zich mee. Zoek je naar een natuurlijke manier om deze zoemende beestjes op afstand te houden? Dan is lavendel jouw nieuwe beste vriend!

Lavendelolie tegen muggen

Niet alleen is lavendel prachtig om te zien en heerlijk geurend, maar het heeft ook eigenschappen die muggen liever mijden. Een wonderplantje dat veel meer kan dan alleen mooi zijn!

Laten we nu even inzoomen op de muggen. Want waarom werkt lavendel eigenlijk zo goed tegen muggen?

 

lavendel werkt tegen muggen

Waarom werkt lavendel tegen muggen?

Lavendel staat bekend om zijn rustgevende geur en prachtige paarse bloemen, maar wist je dat het ook een natuurlijk middel is tegen muggen? Het geheim schuilt in de etherische oliën die in lavendelplanten zitten. Deze oliën hebben een geur die voor ons heel aangenaam is, maar voor muggen juist onaantrekkelijk.

Het gaat hier vooral om de stof 'linalool', die in hoge concentraties in lavendelolie voorkomt. Linalool is een natuurlijk afweermiddel dat muggen op afstand houdt. In feite vinden muggen de geur van linalool zo onprettig, dat ze liever een andere plek opzoeken dan waar deze geur hangt.

Er is nog een extra voordeel! Lavendel heeft namelijk een rustgevend effect op mensen, wat extra fijn is tijdens warme zomeravonden. Terwijl jij geniet van de ontspanning en nachtrust, beschermt de lavendel je dus ook tegen muggen. Zo sla je twee vliegen (of muggen!) in één klap: je creëert een ontspannende omgeving en houdt muggen op een natuurlijke manier op afstand.

Hoe zet ik lavendelolie dan in tegen muggen?

Met lavendel kun je dus op een natuurvriendelijke manier genieten van muggenvrije zomeravonden. Hier zijn onze favoriete tips van Geurwolkje:

 1. Diffuser in de slaapkamer: Vul je diffuser met water en voeg 5-10 druppels lavendel etherische olie toe. Zet de diffuser aan voor het slapengaan om een mugvrije en rustgevende slaapomgeving te creëren. 
 2. Lavendelolie op kleding: Breng voorzichtig 1-2 druppels lavendelolie direct aan op je kleding, vooral op de zomen en manchetten, voor een natuurlijk afweermiddel.
 3. Zelfgemaakte lavendel spray: Meng 100 ml water met 15-20 druppels lavendelolie in een spuitfles. Spray lichtjes op je huid, kleding of in de kamer voor een effectieve bescherming tegen muggen. Altijd even goed schudden voor gebruik. 
 4. Lavendelolie op raamkozijnen en deurposten: Doe een paar druppels lavendelolie op een doek en wrijf het op raamkozijnen en deurposten. Dit helpt muggen voorkomen dat ze je huis binnenkomen. 
 5. Aromatherapie bad met lavendel: Voeg 5-7 druppels lavendelolie toe aan je badwater voor een rustgevend, muggenwerend bad. Voeg ook altijd een emulgator toe, zodat de olie mengt met het water. Skintox olie of natuurlijk badzout werkt hiervoor het beste! 
 6. Lavendelolie op beddengoed: Druppel 3-5 druppels lavendelolie op je kussensloop of lakens voor een rustige slaap en bescherming tegen muggen. 
 7. Lavendelolie op tuinmeubilair: Breng een paar druppels lavendelolie aan op een doek en veeg hiermee je tuinmeubilair af. Dit houdt muggen weg terwijl je van de zomeravonden in de tuin of op je balkon geniet. 
 8. Ontspannend lavendel voetenbadje: Vul een bak met warm water en voeg 6-8 druppels lavendelolie toe voor een rustgevend en muggenwerend voetbad. Voeg ook altijd een emulgator toe, zodat de olie mengt met het water. Skintox olie of natuurlijk badzout werkt hiervoor het beste! 
 9. Lavendelolie in je schoenen: Doe 1-2 druppels lavendelolie in je schoenen om voetgeur te verminderen en muggen weg te houden. Dubbel fijn! 
 10. Lavendelolie en huisdieren: We zijn niet zo'n voorstander van etherische olie direct op huisdieren, maar je kunt wel een druppeltje lavendelolie op de halsband smeren. Dit helpt muggen af te weren zonder het dier te irriteren. 
 11. Lavendel luchtverfrisser: Meng 2 delen water met 1 deel alcohol en 20-30 druppels lavendelolie in een spuitfles. Gebruik als een natuurlijke luchtverfrisser die ook muggen afweert. Lees deze blog voor meer tips om je eigen etherische olie spray te maken!
 12. Insectenwerende armbanden met lavendelolie: Druppel 2-3 druppels lavendelolie op insectenwerende armbanden of bandana's voor een natuurlijke bescherming. 
 13. Lavendelolie in de auto: Breng 2-3 druppels lavendelolie aan op een klein stukje stof of katoen en leg het in je auto om muggen te weren tijdens het rijden. 
 14. Lavendelolie op kaarsjes: Druppel voorzichtig 1-2 druppels lavendelolie op de was van een kaars voor een sfeervolle, muggenwerende verlichting. 
 15. Lavendelolie in je wasmiddel: Druppel 4-5 druppels lavendelolie op een zakdoek en gooi deze in de wastrommel voor fris ruikende kleding die muggen op afstand houdt. 

kaars tegen muggen

Waar kan ik goede lavendelolie kopen?

Het is belangrijk om altijd echte, kwalitatief goede lavendelolie te gebruiken. Bij Geurwolkje zijn we groot fan van lavendel, en hebben we daarom een grote voorraad met: Franse lavendel en Bulgaarse lavendel.

Onze lavendelolie wordt zorgvuldig gewonnen uit de beste lavendelplanten. Deze planten worden gekweekt in een ideale omgeving die zorgt voor de hoogste kwaliteit en zuiverheid van de olie. Wij geloven in de kracht van natuurlijke producten, daarom bevat onze lavendelolie geen toevoegingen of synthetische stoffen. Het is 100% puur en natuurlijk! Echt Geurwolkje!

lavendel etherische olie tegen muggen

Ook interessant: Lavendel etherische olie: de werking, waar je op moet letten als je het wilt kopen en waarom het je helpt om lekker te slapen!